Apple Intros M3 MacBook Air dengan Wi-Fi 6E, Sokongan Dwi Monitor

26
Apple MacBook Air M3 yang baharu
© Apple

Ternyata khabar angin tentang Apple mengumumkan perkakasan baharu minggu ini adalah benar selama ini, walaupun hanya dalam segmen. Syarikat itu hanya melancarkan M3 MacBook Air tetapi terlepas sebarang iPad baharu.

  • Baca juga: Komputer riba Apple MacBook dibandingkan

Apple MacBook Air dengan M3 adalah sehingga 60 peratus lebih pantas

Apple MacBook Air baharu kini didatangkan dengan cip M3 asas dalam persediaan CPU 8 teras tetapi boleh dikonfigurasikan dengan GPU 10 teras. Apple menggembar-gemburkan hayat bateri 18 jam yang sama seperti versi M2 tetapi mendakwa cip baharu itu 60 peratus lebih pantas daripada M1 MacBook Air dan 13 kali lebih pantas daripada MacBook Air berkuasa Intel terpantas.

Terdapat juga peningkatan pada penggunaan AI melalui Enjin Neural cip yang lebih pantas dan cekap. Tambahan pula, GPU baharu menambah baik main balik dan penstriman video dengan enjin video AV1 tambahan di samping prestasi permainan yang unggul dengan Mod Permainan melalui macOS Sonoma.

Apple MacBook Air dengan cipset M3

MacBook Air baharu Apple dengan cip M3 boleh menyokong sehingga dua paparan luaran dengan penutupnya ditutup. / © Apple

Seperti dengan M2 MacBook Air (ulasan) tahun lepas, ia akan ditawarkan dalam saiz paparan 13- dan 15-inci dengan kecerahan 500 nits. Pasangan ini menyampaikan pelbagai port yang sama, termasuk dua USB-C dengan Thunderbolt dan bicu audio 3.5 mm. Walau bagaimanapun, M3 MacBook Air kini menampilkan Wi-Fi 6E dan tiga mikrofon dengan sokongan pengasingan suara dan output suara yang lebih jelas.

Lebih penting lagi, Apple akan menyokong sehingga dua paparan luaran dengan penutup MacBook Air ditutup. Begitu juga, Apple akan mendayakan ciri yang sama kepada MacBook Pro (semakan) berkuasa M3 melalui kemas kini.

Harga dan ketersediaan Apple MacBook Air berkuasa M3

Berapa kosnya? MacBook Air 13-inci berkuasa M3 dijual dari $1,099 dalam konfigurasi 8/256 GB manakala 15-inci dengan konfigurasi memori yang sama bermula dari $1,299. Pilihan warna termasuk Space Grey, Midnight Black, Silver dan Starlight. MacBook Air berkuasa M3 dalam varian 13 dan 15 inci dibuka untuk prapesanan dengan penghantaran awal tiba seawal hari Jumaat.

Selaras dengan pelancaran MacBook Air baharu, Apple telah menghentikan M1 MacBook Air dan M2 MacBook Air 15-inci. Walau bagaimanapun, anda masih boleh membeli M2 MacBook Air 13-inci dengan harga $999.

Walaupun MacBook Air M3 telah pun dilancarkan, Apple masih boleh mengumumkan iPad Pro OLED dan iPad Air dengan M3 dalam beberapa minggu akan datang. Ia juga boleh menyerlahkan perhatian pada tablet iPad akan datang mengikut jejak langkah MacBook Air.

Apakah pendapat anda tentang komputer riba MacBook Air baharu? Adakah peningkatan ini menjadikan mereka berbaloi untuk diambil? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
epal