Apple iPhone 15: Minat belian menurun apabila Apple menyesuaikan pengeluaran!

41
ciri mel suara langsung iOS 17 nextpit
© nextpit

Apple juga dipengaruhi oleh inflasi semasa yang melanda seluruh dunia, apatah lagi penurunan minat untuk membeli telefon pintar baharu setiap tahun. Seperti yang diumumkan oleh penganalisis Apple Jeff Pu dalam laporan tahunan, Cupertino akan menyesuaikan pengeluaran Apple iPhone 15 dan 15 Pro kepada 77 juta unit. Ini adalah pengurangan ketara berdasarkan laporan Jun daripada ITHHome yang menunjukkan kira-kira 89 juta unit.

  • Baca juga: Perbandingan utama Apple iPhone!

Apple mengurangkan pengeluaran iPhone 15 sebanyak 12 juta unit

Pada bulan Julai, Apple sudah terpaksa mengurangkan angka pengeluarannya untuk siri iPhone 15 daripada 89 juta kepada 83 juta unit. Penganalisis Apple Jeff Pu mengumumkan melalui 9to5Mac kini bilangannya telah dikurangkan lagi untuk kali kedua.

Walaupun kesesakan bekalan dengan sensor kamera Sony disebut sebagai punca pada masa itu, masalah dengan perolehan paparan baharu dengan bezel yang lebih nipis dan bingkai sarung titanium untuk model “Apple iPhone 15 Pro” telah disebut sebagai sebab kali ini.

Bagaimanapun, anggaran pendapatan baharu di pihak Apple juga merupakan satu lagi sebab bagi pelarasan pengeluaran baharu itu, menurut penganalisis dalam laporan pelaburnya. Memandangkan Apple iPhone 15 Pro dan 15 Pro Max akan lebih mahal daripada pendahulunya, itu juga pasti akan “melemahkan permintaan.”

  • Juga menarik: Apple iPhone 15 akan muncul dengan port Thunderbolt yang pantas

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook baru-baru ini mengakui dalam meja bulat pelabur bahawa jualan iPhone pada suku ketiga 2023 turun daripada $40.67 bilion kepada $39.67 bilion. Sebab utamanya, katanya, adalah penurunan kuasa beli di pasaran AS. Pasaran lain nampaknya masih menunjukkan pertumbuhan atau sekurang-kurangnya genangan.

Menurut maklumat semasa daripada editor Bloomberg yang biasanya sangat berpengetahuan, Mark Gurman, kita akan melihat siri Apple iPhone 15 dilancarkan pada hari Selasa, 12 September 2023, di Apple Park di Lembah Silikon California.

Bagaimana dengan awak? Adakah anda masih menukar telefon pintar anda setiap tahun, atau adakah anda sudah mengamalkan kemampanan? Berapa lama anda menggunakan telefon pintar secara purata? Kongsi corak penggunaan telefon pintar anda dengan kami dalam komen.

Sumber:
9to5Mac