Apple iPhone 15 Mungkin Mendapat Pengecasan Pantas Tetapi Hanya dengan Kabel Disahkan

75
NextPit Apple iPhone 14 Plus USB Kuning
© NextPit

Dijangkakan bahawa Apple akan meninggalkan port Lightning pada iPhone 15 dan memihak kepada port USB-C. Selain daripada keserasian yang lebih luas, port baharu akhirnya akan menawarkan kelajuan pengecasan yang lebih pantas, tetapi hanya jika anda menggunakan kabel MFi (Dibuat untuk iOS) yang diperakui menurut laporan baharu.

iPhone 14 dan iPhone 14 Pro semasa (ulasan) dinilai pada kadar pengecasan 20W dan 27W, yang merupakan yang paling perlahan antara telefon pintar utama. Apple didakwa sedang berusaha untuk menambah baik ini pada iPhone 15 yang akan datang. Bagaimanapun, penganalisis Ming-Chi Kuo berkata ia hanya akan disokong untuk kabel yang diperakui. Dalam erti kata lain, kelajuan pengecasan yang lebih pantas tidak akan didayakan dengan kabel USB bukan Apple atau tidak rasmi.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menggunakan Apple Watch untuk mengawal kamera iPhone.

Mengaktifkan pengecasan pantas pada Apple iPhone 15

Ramalan Kuo adalah sejajar dengan khabar angin yang muncul di platform Weibo China bulan lepas. Telah diperincikan bahawa Apple akan mengehadkan kefungsian port iPhone 15 dengan hanya membenarkan aksesori MFi berfungsi dengannya. Sekatan mempunyai beberapa faedah untuk boot. Sebagai contoh, pengguna akan dimaklumkan apabila aksesori yang tidak patuh atau rosak sedang digunakan pada iPhone.

Port Kilat iPhone 14 Pro

Ya, iPhone masih mempunyai port Lightning pada tahun 2022 – tetapi mungkin untuk kali terakhir. / © NextPit

Walaupun langkah Apple adalah untuk melindungi penggunanya daripada produk tiruan yang mungkin merosakkan iPhone, ia juga akan menafikan keserasian dengan aksesori USB-C lain yang menawarkan pengecasan pantas dan pantas. Mengambil kira bagaimana Suruhanjaya EU adalah badan kawal selia yang mendorong Apple untuk beralih kepada USB-C di rantau ini, tidak jelas bagaimana mereka akan bertindak balas terhadap keputusan pengeluar iPhone.

Jika seseorang itu mengikut jadual Apple, siri iPhone 15 akan dikeluarkan pada bulan September tahun ini. Model standard dijangka menonjolkan reka bentuk Dynamic Island baharu manakala iPhone 15 Pro dan Pro Max akan didatangkan dengan casis titanium dan butang keadaan pepejal. Model yang lebih mahal boleh mengambil kesempatan daripada cipset A17 Bionic yang lebih pantas dan lebih cekap juga. Malangnya, harga pada iPhone akan datang mungkin mengalami kenaikan tahun ini.

Adakah anda fikir Apple menyalahgunakan penguasaan pasarannya dengan mengehadkan fungsi USB-C pada iPhone? Kami ingin mendengar pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac Sumber:
Sederhana