Apple iPhone 16 mungkin menampilkan Lensa Mikro Cerah OLED

41
Apple iPhone 14 Plus 6
© nextpit

Apple iPhone 14 Pro (ulasan) dianggap mempunyai salah satu paparan OLED paling terang pada telefon pintar. Ini mengatasi skrin daripada pengeluar seperti Samsung atau LG yang digunakan pada telefon pintar mereka. Kini, dipercayai pengeluar iPhone itu mungkin merancang untuk melancarkan iPhone 16 tahun depan dengan paparan yang lebih cerah dengan menggunakan teknologi MLA atau susunan kanta mikroskopik.

  • Baca juga: Cara menggunakan ciri mod StandBy baharu pada iPhone

Kelebihan skrin yang dilengkapi dengan kanta mikro

MLA atau susunan kanta mikro ialah sejenis teknologi paparan yang memasukkan kanta mikroskopik antara kaca dan panel OLED. Antara faedahnya ialah keluaran skrin yang jauh lebih cerah kerana ia mengurangkan kecerahan terperangkap antara kaca dan panel, menawarkan unjuran yang lebih berkesan. Pada masa yang sama, ini juga membantu mengurangkan penggunaan kuasa dan seterusnya memanjangkan hayat bateri pada peranti yang dipasang di dalamnya.

Tidak seperti TV dan monitor yang hanya mula menampilkan panel paparan yang dilengkapi MLA, teknologi ini jarang dilihat dalam peranti mudah alih. Samsung mula menggabungkan ini dengan Galaxy S22 Ultra, tetapi ia belum dilepaskan sepenuhnya dengan model yang lebih terkini, mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab seperti kos.

Teknologi MLA OLED LG

Skrin OLED sedia MLA mengeluarkan kecerahan yang lebih terang kerana ia membenarkan lebih banyak cahaya dilalui. / © LG Innotek

Dalam kes Apple, dikhabarkan mereka sedang mempertimbangkan untuk menggunakan susunan kanta mikro dalam barisan iPhone masa depan menurut penerbitan Korea Selatan, The Elec. Dikatakan bahawa kedua-dua Samsung dan LG bercadang untuk menggunakan MLA daripada syarikat Cupertino, dan sedang menunggu kelulusan.

Walau bagaimanapun, keputusan itu masih boleh bergantung pada kecekapan pembuatan sasaran komponen baharu itu. Walau bagaimanapun, jika teknologi OLED menjadi kenyataan, iPhone 16 dan iPhone 16 Pro berkemungkinan besar akan menjadi yang pertama memanfaatkannya.

Selain paparan yang lebih cerah, iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dikhabarkan akan tiba dengan hartanah tontonan yang lebih besar sedikit. iPhone 16 Pro yang lebih kecil dikatakan mempunyai paparan 6.3 inci manakala model yang lebih besar dan lebih premium menampilkan panel 6.9 inci. Walaupun terdapat perubahan, Apple mungkin mengekalkan dimensi kedua-dua iPhone.

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk mendapatkan iPhone jika ia mula menampilkan penambahbaikan perkakasan sedemikian? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.