Apple kini mempunyai nama untuk set kepala dan platform AR/VR pertamanya

105
samsung odyssey plus 16
© NextPit

Sejak kebelakangan ini, kami memerhatikan perkembangan alat dengar realiti campuran Apple yang pertama yang dijadualkan dilancarkan tahun depan. Pemfailan sebelumnya menunjukkan sistem mungkin dipanggil “rOS” atau OS realiti. Tetapi laporan baru mencadangkan Apple memilih untuk menggunakan “xrOS” dan mungkin berkaitan dengan nama set kepala.

Bloomberg telah melaporkan peralihan konvensyen penamaan Apple untuk platform AR/VRnya. Menurut sumbernya, syarikat shell Apple telah mendaftarkan “xrOS” di beberapa negara berbanding “rOS” yang dicadangkan dalam laporan lama.

  • Jangan ketinggalan: Cincin pintar Apple mungkin mendayakan gerak isyarat udara 3D pada set kepala realiti campurannya

Alat dengar Apple XR

Untuk rujukan, XR menandakan realiti lanjutan yang bersamaan dengan istilah realiti campuran. Ini juga menterjemahkan bahawa perkakasan pertama akan bersandar pada realiti tambahan dan maya. Sebaliknya, peranti Meta’s Quest termasuk Quest Pro sangat bergantung pada pengalaman terakhir, walaupun ia mempunyai rancangan untuk memperkenalkan versi XR juga pada masa hadapan.

Tambahan pula, penjenamaan baharu mungkin menunjukkan idea bahawa set kepala generasi pertama syarikat itu boleh tiba sebagai Apple “XR” atau “xReality”. Walau bagaimanapun, itu masih tertakluk kepada perubahan kerana terdapat juga khabar angin tentang Apple iGlass sebelum ini. Walau bagaimanapun, xrOS sedang membentuk pilihan yang lebih baik daripada rOS.

Tarikh keluaran dan harga Apple XR

Peranti Apple XR dilaporkan akan diperkenalkan pada suku kedua 2023. Ia dikatakan sebagai set kepala premium yang tidak ditujukan untuk pengguna umum kerana harga runcitnya yang tinggi yang dibawa oleh komponen mahal. Di samping itu, Apple mahu mengehadkan kelantangan set kepala XR untuk tujuan strategik.

Begitu juga, pengganti kepada set kepala XR generasi pertama atau Apple XR 2 sedang dibentuk sebagai kemasukan yang lebih murah walaupun mempunyai ciri-ciri panggilan suara yang menjanjikan dan kamera yang dipertingkatkan. Peranti ini mungkin diumumkan pada tahun 2024. Apakah fungsi lain yang paling anda harapkan daripada peranti ini?

Melalui: MacRumors
Sumber:
Bloomberg