Apple M3-Powered iMac dan MacBook Pro Mungkin Dilancarkan Bulan ini

35
Pelancaran pemproses cipset Apple iMac 2023 M3
© Apple

Minggu-minggu kebelakangan ini telah dipenuhi dengan laporan yang bercanggah tentang Apple menyegarkan barisan iPadnya. Walau bagaimanapun, semakin hampir ke penghujung bulan, masih tiada pengumuman iPad dan hanya Pensil USB-C. Nampaknya tiada tablet iPad baharu yang dirancang sama sekali kerana pengeluar iPhone mungkin sedang menyediakan iMac baharu dan mungkin satu set komputer riba MacBook Pro, semuanya dilengkapi dengan cipset M3.

Apple iMac M3 (2023)

Mark Gurman dari Bloomberg membuat spekulasi dalam surat berita Power On terbarunya bahawa Apple akan melancarkan komputer iMac 24-inci menjelang 30 atau 31 Oktober, yang merupakan pengganti kepada iMac M1 all-in-one pada 2021. Beliau menambah bahawa iMac baharu akan melangkau chipset M2 dan melompat terus ke chipset M3, menjadikannya perkakasan Apple pertama yang dijalankan pada silikon Apple tersuai.

Selain daripada cipset baharu, mungkin tidak ada perubahan besar dengan iMac 2023. Gurman percaya kebanyakan perkakasan daripada pendahulu akan dibawa alih, walaupun dia tidak menolak bahawa mungkin terdapat peningkatan pada panel paparan.

MacBook Air M2

MacBook Air M2 dengan paparan 15” sungguh menarik perhatian. / © nextpit

Apple MacBook Pro M3

Walaupun MacBook Pro M2 diperkenalkan pada Januari tahun ini, pembocor Apple itu juga melihat bahawa model 14-inci dan 16-inci MacBook Pro M3 mungkin memecahkan penutup bersama iMac M3.

Pertama, kekurangan bekalan rangkaian MacBook Pro semasa mungkin menjadi sebab gergasi teknologi Cupertino menambahnya dengan komputer riba MacBook Pro yang dikuasakan oleh pemproses M3. Kedua, masa akan sejajar dengan cuti yang akan datang, meletakkan Apple dalam kedudukan yang menggalakkan dengan tawaran perkakasan yang baru.

Kemudian sekali lagi, Gurman juga berpendapat tidak banyak yang akan berbeza dengan MacBook Pro M3 selain daripada pemproses yang lebih pantas. Ini boleh difahami untuk barisan MacBook Apple dan kebanyakan portfolio produk hanya menerima peningkatan sederhana dan bukannya mempunyai kejayaan besar antara generasi.

Apa lagi yang anda nantikan dalam iMac atau MacBook Pro baharu? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.

Sumber:
Bloomberg

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya