Apple Magic? Pulau Dinamik generasi seterusnya iPhone mungkin menjadi tidak kelihatan

84
Kamera sensor tersembunyi Apple iPhone
© Patently Apple

iPhone 14 Pro dan Pro Max ialah peranti Apple pertama yang mula diperkenalkan dengan Dynamic Island. Melalui paten, Apple dijangka bekerja pada Pulau Dinamik generasi seterusnya yang boleh disembunyikan di bawah paparan. Bukan sahaja iPhone mungkin mendapat manfaat daripada teknologi ini, tetapi ia dijangka akan diterima pakai pada iPad dan MacBook masa depan serta cermin mata VR.

Paten baharu yang diberikan kepada gergasi Cupertino telah dikesan oleh Patently Apple. Ia memperincikan bagaimana Apple akan menggunakan teknologi bawah paparan dan secara khusus merujuknya sebagai tingkap lutsinar yang akan menempatkan di bawah penderia seperti kamera menghadap hadapan atau satu set komponen yang berkaitan dengan gerak isyarat udara 3D set kepala XR.

  • Jangan ketinggalan: Petua dan kiat iOS teratas untuk meningkatkan iPhone anda

Reka bentuk semua skrin untuk iPad, Mac dan jam tangan

Berkenaan dengan iPhone, Apple boleh memerah Face atau Touch ID bersama-sama dengan penderia lain yang diperlukan dan membenarkannya untuk digabungkan dengan panel OLED yang menghasilkan fasad semua skrin. Untuk mencapai matlamat ini, reka bentuk yang kompleks diperlukan yang merangkumi timbunan paparan dengan beberapa lapisan bahan berbeza bersama-sama dengan penderia yang diletakkan di bahagian bawah.

Paten Apple menunjukkan Pulau Dinamik tersembunyi di bawah skrin iPhone

Paten Apple menunjukkan bagaimana ia merancang untuk menjadikan Pulau Dinamik tidak kelihatan / © Patently Apple

Ia menambah bahawa reka bentuk tidak terhad kepada bentuk Pulau Dinamik. Pendekatan Apple boleh menampung bentuk dan saiz yang berbeza. Lebih penting lagi, ini boleh diletakkan di mana-mana dalam paparan peranti seperti di sudut atau tengah atas. Adalah selamat untuk mengatakan kaedah tersebut akan membolehkan Apple menggunakan tetingkap lutsinar kepada faktor bentuk yang lebih kecil seperti jam tangan pintar atau cermin mata pintar.

Bilakah Apple melancarkan penderia tersembunyi atau bawah skrin pada iPhone

Fungsi teras teknologi Apple adalah serupa dengan penyelesaian semasa yang telah digunakan oleh Samsung dan pembuat paparan lain. Sebagai contoh, Samsung telah memperkenalkan UPC atau Kamera Bawah Panel kepada Galaxy Z Fold 3 dan menambah baiknya pada Galaxy Z Fold 4 (ulasan). Sebaliknya, ciri tersebut dikhabarkan akan tiba terlebih dahulu pada iPhone 16 (Pro) yang hanya dijadualkan pada 2024.

Dengan piawaian tinggi Apple, adakah anda fikir syarikat itu boleh menarik reka bentuk bawah skrin yang lebih baik berbanding Samsung? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.