Apple melancarkan aplikasi Music Classical dengan trek beresolusi tinggi dan spatial audio-ready

71
Pelancaran Apple Music Sing iPhone 14 Pro
© NextPit

Sama ada untuk bersantai atau untuk inspirasi murni, pelanggan Apple Music tidak lama lagi boleh memanfaatkan faedah mendengar muzik klasik. Mengikuti petunjuk Apple Music Classical dalam kemas kini iOS 16 sebelum ini, Apple telah menyenaraikan aplikasi itu secara rasmi di App Store. Aplikasinya ialah tersedia untuk tempahan manakala ketersediaan sebenar adalah pada 28 Mac.

Apple amat dinantikan untuk mengeluarkan apl berasingan atau bahagian baharu untuk muzik klasik dalam apl Muzik selepas ia memperoleh syarikat penstriman klasik, Primephonic, pada tahun 2021. Pengilang iPhone memilih yang pertama, walaupun perkhidmatan itu masih percuma untuk Pelanggan Apple Music dan Apple One.

  • Baca juga: Cara menggunakan ciri karaoke Apple Music pada iPhone dan iPad.

Trek Klasik tanpa kehilangan resolusi tinggi dan Spatial Audio-ready

Apple mendakwa Apple Music Classical baharu mempunyai lebih lima juta trek muzik klasik untuk dipilih. Ini terdiri daripada koleksi terbaru dalam format Hi-res lossless dan Audio Spatial serta item daripada komposer terkenal dan antik seperti Wolfgang Mozart dan Ludwig Van Beethoven. Sama seperti apl Muzik standard, versi Klasik juga akan menawarkan album terpilih dan senarai main dipilih susun sebagai tambahan kepada rakaman eksklusif yang akan datang.

Aplikasi Apple Music Classic

Apl Apple Music Classical / © Apple

Seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin daripada App Store, pengguna disajikan dengan susun atur yang lebih ringkas berbanding Apple Music. Walau bagaimanapun, Apple menyatakan bahawa pengguna boleh menapis carian dengan mudah mengikut komposer, konduktor dan nombor katalog, antara lain. Tambahan pula, kerja utama dan nota editorial juga tersedia.

Apple Music Classical untuk ketersediaan Android dan iPhone

Pada masa yang sama, Apple mengumumkan bahawa Android akan menerima aplikasi Music Classical yang sama dalam beberapa minggu akan datang. Untuk pengguna iPhone, peranti perlu berjalan pada sekurang-kurangnya iOS 15.4 atau lebih baharu. Seperti biasa, anda memerlukan fon kepala yang berkebolehan dan peranti yang serasi jika anda merancang untuk mendengar trek tanpa kehilangan dan didayakan audio 360.

Apakah pendapat anda tentang Apple Music Classical baharu? Adakah anda akan mempertimbangkan untuk melanggan langganan Apple Music jika apl klasik dilancarkan? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: TechCrunch
Sumber:
kedai epal