Apple Memanjangkan SOS Kecemasan Percuma melalui Perkhidmatan Satelit pada iPhone 14

31
Ketersambungan Satelit Apple melalui SOS Kecemasan untuk ketersediaan tarikh pelancaran iPhone 14
© Apple / Tangkapan skrin: nextpit

Apple iPhone 14 (ulasan) tahun lepas memulakan kerjaya dengan sambungan satelit yang telah disepadukan dengan SOS Kecemasan. Pengeluar iPhone berjanji bahawa perkhidmatan itu akan percuma selama dua tahun, bermula dari pengaktifan telefon bimbit. Hari ini, Apple mengumumkan bahawa mereka melanjutkan percubaan percuma untuk peranti iPhone 14 sedia ada setahun lagi.

  • Baca juga: Cara menggunakan dan menyediakan SOS Kecemasan pada iPhone

SOS Kecemasan melalui satelit telah menyelamatkan nyawa sebelum ini dalam beberapa kes. Ia menggunakan satelit geopegun orbit rendah untuk menyambung kepada responden kecemasan di kawasan yang tiada sambungan selular atau Wi-Fi. Apple menambah baiknya dengan iPhone 15 baharu (ulasan) terima kasih kepada penambahan Bantuan Tepi Jalan di pasaran terpilih.

Bagi model iPhone 14 yang telah diaktifkan sebelum 15 November (12 pagi PT) di negara yang mempunyai sambungan satelit, Apple akan melanjutkan perkhidmatan untuk setahun lagi. Ini bermakna ciri itu akan digunakan selama dua tahun lagi untuk telefon bimbit iPhone 14 dan iPhone 14 Pro yang dibeli tahun lepas. Selepas itu, penggunaan percuma akan tamat pada September 2025 tepat pada masanya untuk iPhone 15.

SOS Kecemasan melalui Satelit, iPhone 14 Pro

Proses semasa menyediakan SOS Kecemasan melalui satelit pada iPhone 14/15 adalah sangat intuitif dan arahannya mudah difahami. / © Apple

Apple tidak mendedahkan berapa banyak kos perkhidmatan satelit selepas percubaan. Ia juga tidak jelas sama ada mereka juga akan melanjutkan perkhidmatan kepada model iPhone 15.

Pada masa ini, SOS Kecemasan melalui satelit tersedia di 16 negara dengan Itali, Portugal, Austria dan Belanda, antara negara terbaharu ditambah. Bantuan Tepi Jalan melalui satelit, yang juga percuma untuk iPhone 15 dan iPhone 15 Pro (semakan), memerlukan iOS 17 untuk dijalankan dan masih terhad kepada Amerika Syarikat dan Puerto Rico pada masa penerbitan.

Selain Apple, pengeluar utama lain juga merancang untuk memperkenalkan ciri berasaskan satelit pada peranti mereka. Samsung Galaxy S24 yang akan datang sebahagiannya disahkan untuk dihantar dengan sambungan satelit yang boleh membolehkan pemesejan dua hala. Walau bagaimanapun, ia masih tidak diketahui sama ada ciri pada perdana itu juga akan tersedia secara percuma semasa pelancaran.

Adakah anda berpendapat bahawa sambungan satelit adalah fungsi penting sehingga 5G atau Wi-Fi 7 menjadi standard dalam telefon pintar? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda tentang perkara itu.

Sumber:
epal