Apple membenarkan pemilik iPhone di Eropah dan UK untuk membaiki peranti mereka sendiri

99
Perkhidmatan pembaikan diri Apple iPhone macbook europe pelancaran di germany france italy
© Apple

Apple membenarkan lebih ramai pelanggan bermain-main dan membaiki iPhone atau MacBook mereka walaupun melibatkan set alat yang gila. Syarikat Cupertino telah mengumumkan bahawa pembaikan layan dirinya berkembang ke negara-negara utama di Eropah dan UK selepas ia pada mulanya dilancarkan di AS pada bulan April.

Program ini memberi pemilik di Jerman, Poland, Sweden, Perancis, Belgium, Itali, Sepanyol, dan UK pilihan untuk memesan alat ganti iPhone tulen dan boleh memasangnya melalui sedikit bantuan daripada iFixit. Pada masa ini, ia meliputi barisan iPhone 12 dan iPhone 13 serta iPhone SE 2022. Malangnya, tiada sebarang model iPhone 14 lagi disebut.

  • Baca juga: Mencari telefon pintar terbaik untuk warga emas

Memperbaiki iPhone anda sendiri mungkin semahal pergi ke pusat servis

Apple juga menawarkan mereka yang bersedia dan cukup berpengetahuan untuk membeli atau menyewa kit perkhidmatan yang diperlukan. Bergantung pada komponen yang akan diganti, beberapa radas ini termasuk lekapan besar dan mahal, walaupun satu set lengkap boleh disewa dengan hanya $49 (€59) termasuk penghantaran.

Kit Pembaikan Apple iPhone

Kit pembaikan diri iPhone yang disediakan oleh Apple benar-benar besar. / © Apple

Yang menghairankan, walaupun bahagian asas tidak akan murah. Sebagai contoh, pakej paparan iPhone 13 Pro berharga €330 di Jerman. Sementara itu, menggantikan bateri varian iPhone khusus ini akan menetapkan anda €77 tidak termasuk alatan yang diperlukan. Pada nota itu, Apple masih menggalakkan anda untuk menyervis iPhone anda di kedai pembaikan yang dibenarkan.

Selain Apple, jenama utama lain juga telah memperkenalkan inisiatif pembaikan sendiri. Samsung baru-baru ini mendedahkan rancangannya untuk menyokong bukan sahaja peranti mudah alih tetapi termasuk hak untuk membaiki jam tangan dan fon kepala juga. Kedua-dua Google dan Microsoft mempunyai program yang sama untuk telefon Pixel dan komputer riba Surface, masing-masing.

Adakah anda fikir adalah menjimatkan untuk membaiki peranti anda sendiri jika disediakan dengan panduan dan alatan? Beritahu kami pendapat anda tentang pembaikan layan diri.

Sumber:
epal