Apple membenarkan pemuatan sisi apl pihak ketiga pada iPhone bermula dengan iOS 17

83
Apple iPhone iOS membenarkan apl muat sisi pihak ketiga memasang EU
© NextPit

Apple sedang bersedia untuk membenarkan pemuatan sisi aplikasi dan kedai pihak ketiga ke iPhone menurut laporan terkini. Langkah itu dilihat selepas Kesatuan Eropah meluluskan Akta Pasaran Digital, menetapkan tarikh akhir untuk syarikat membuka platform dan perkhidmatan mereka. Ia menambah bahawa perubahan boleh berlaku seawal iOS 17 tahun depan.

Seperti peraturan Common Charger, Apple ialah jenama yang paling terjejas sekiranya undang-undang baharu EU menjadi kenyataan. Tetapi Bloomberg menyatakan bahawa Apple sedang membangun untuk membuat rangka kerja iOS terbuka. Penambahbaikan ini akan menyebabkan pembangun lain menawarkan cara untuk pengguna iPhone memasang aplikasi di luar Apple Store.

iPhone mungkin menyokong kebolehoperasian pemesejan

Selain daripada aplikasi, ia juga akan membolehkan saluran pembayaran alternatif yang tidak terikat dan terhad kepada bayaran yang berlebihan. Pada masa yang sama, kesalingoperasian dengan perkhidmatan pemesejan boleh ditambah. Ia juga boleh menjadikan Apple mengguna pakai standard RCS yang digunakan pada Android. Bagaimanapun, mereka masih belum memutuskan perkara ini.

Walaupun sudah mematuhi undang-undang, syarikat Cupertino mengulangi bahawa membenarkan pelanggannya memuatkan aplikasi dan perkhidmatan akan menjejaskan keselamatan yang disertakan dengan perisian Apple. Nasib baik, langkah tambahan juga dirancang dan akan diwujudkan untuk membantu melindungi pengguna.

Walaupun banyak daripada inisiatif ini akan memberi manfaat kepada pengguna pada akhirnya, Apple menyebut bahawa mereka menggunakan sebahagian besar sumber mereka untuk membawa perubahan yang diperlukan ini. Di samping itu, mereka tidak menolak idea bahawa pembangunan sebenar iOS boleh terjejas, dan ciri teras akan merosot.

DMA telah ditandatangani pada November tahun ini, tetapi Apple dan syarikat lain mempunyai masa sehingga 6 Mac 2024, untuk mematuhi keperluan tersebut. Selepas tempoh tersebut, suruhanjaya EU boleh mendenda pelanggar. Adakah anda berpendapat bahawa undang-undang ini juga harus digunakan untuk wilayah lain seperti AS dan Asia? Beritahu kami pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
Bloomberg