Apple Menambah Pertuturan Langsung dan Penjanaan Suara Berasaskan AI pada iOS 17

42
Apple iOS 17 Menampilkan Ucapan Langsung
© NextPit

Apple kini mempratonton beberapa ciri iOS 17 yang memfokuskan pada meningkatkan pertuturan, penglihatan dan kebolehcapaian kognitif pada iPhone dan iPad. Antara penambahbaikan termasuk ialah penjanaan suara peribadi berasaskan teks ke pertuturan dan AI, yang dijangka akan dilancarkan bersama-sama dengan Akses Bantuan akhir tahun ini.

Apple terus membina ciri kebolehcapaian sedia ada dan memperkenalkan keupayaan baharu pada masa yang sama. Kedua-dua Pertuturan Langsung dan Akses Bantuan adalah fungsi baharu sepenuhnya manakala Point and Speak ialah kemas kini kepada apl Pembesar terbina dalam Apple yang turut menerima Pengesanan Pintu pada iOS 16 tahun lepas.

  • Baca juga: 10 petua terbaik tentang cara memanjangkan atau meningkatkan hayat adunan Apple Watch

Pertuturan Langsung dan penjanaan suara datang ke iOS 17

Ucapan Langsung ialah versi teks-ke-ucapan pembuat iPhone kerana tidak boleh bercakap tetapi disepadukan dengan FaceTime dan panggilan telefon biasa. Apple berkata pengguna boleh menaip teks dan ciri tersebut membacakannya dengan kuat kepada orang atau kumpulan yang sedang mereka hubungi. Apple berkata ia akan tiba pada iPhone, iPad, Mac dan MacBook.

iOS 17 Menambah Ucapan Langsung dan penjanaan suara peribadi melalui AI

Ciri Ucapan Langsung dan Ucapan Lanjutan Suara Peribadi iOS 17 / © Apple, Edit oleh NextPit

Sementara itu, fungsi berkaitan pertuturan lain ialah Suara Peribadi, yang bergantung pada pembelajaran mesin pada peranti. Ia membolehkan pengguna mencipta atau mensintesis suara mereka melalui membaca teks yang digesa selama 15 minit. Ini membantu mereka yang berisiko kehilangan suara kerana keadaan seperti ALS atau amyotrophic lateral sclerosis. Teknologi di belakang menyerupai generasi suara AI Amazon yang diumumkan tahun lepas.

Akses Bantuan memudahkan pengalaman aplikasi Apple

Akses Bantuan baharu Apple menyediakan pengalaman aplikasi tersuai. Daripada mengembangkan kawalan dan pilihan input kepada apl, ciri ini memudahkan penggunaan apl ini untuk warga emas dan orang kurang upaya kognitif dan visual dengan mempersembahkan butang dan teks yang diperbesarkan. Ia menyokong aplikasi seperti kamera utama, mesej dan telefon serta Apple Music dan Photos.

Apple memperkenalkan Akses Bantuan kepada iOS 17

Akses Bantuan iOS 17 menunjukkan antara muka yang dipermudahkan untuk beberapa apl iPhone dan iPad. / © Apple, Edit oleh NextPit

Pembesar mendapat Point dan Speak

Selain mengesan orang dan pintu serta membaca penerangan imej, Pembesar pada iPhone kini boleh mengenal pasti lebih banyak objek melalui Titik dan Pembesar Suara, yang sepatutnya membantu lebih ramai orang cacat penglihatan. Ia berfungsi dengan label pendek yang terdapat dalam peralatan. Sebagai contoh, pengguna boleh menuding pada butang pada ketuhar gelombang mikro dan aplikasi akan membaca teks itu kemudiannya.

Terdapat juga kemas kini dan ciri tambahan yang berkaitan dengan kebolehaksesan. Bagi mereka yang mempunyai kecacatan motor, Kawalan Suis Apple akan menukar suis menjadi pengawal permainan maya. Tambahan pula, Apple berkata bahawa aksesori alat bantu pendengaran yang dibuat untuk iPhone kini akan serasi dengan peranti Mac. Kawalan Suara dan Voice Over melalui Siri masing-masing mendapat cadangan fonetik dan penyesuaian kelajuan.

Apple tidak mengesahkan sama ada semua penambahbaikan ini akan muncul pada iOS 17 atau secara berasingan sebagai kemas kini kecil dalam lelaran perisian seterusnya. Begitu juga, kami ingin tahu ciri do yang mana yang paling membantu?

Sumber:
epal