Apple menggunakan laser untuk pemantauan glukosa darah bukan invasif pada jam tangan

77
NextPit ultrahuman m1 ulasan hero2
© NextPit

Apabila jam tangan pintar berkembang, sesetengahnya juga menjadi pengganti yang boleh dipercayai untuk alat penjejakan kesihatan. Terdapat satu bidang yang belum diterokai oleh pengeluar utama seperti Apple, iaitu pemantauan glukosa darah. Perkembangan baru-baru ini menunjukkan bahawa ciri ini boleh menjadi realiti dalam jam tangan Apple masa depan yang tidak melibatkan cucuk.

Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, Apple telah mencapai kemajuan yang besar dalam membangunkan peranti pemantauan paras gula darah yang tidak invasif. Dikatakan bahawa pengeluar iPhone telah mencipta prototaip berfungsi sebesar iPhone besar yang boleh diikat pada pergelangan tangan atau pada lengan atas pengguna. Tambahan pula, peranti ini menggunakan kaedah pengesanan bawah kulit untuk mendapatkan bacaan paras gula dalam darah.

  • Jangan ketinggalan ini: Kajian monitor glukosa Ultrahuman M1

Cara peranti pemantauan gula darah tidak invasif atau bawah kulit akan berfungsi

Sumber itu menambah bahawa Apple telah mencapai ini dengan menggunakan cip fotonik tersuai yang memancarkan laser ke dalam kulit dan di bawahnya. Pada nota ini, cahaya akan ditukar kepada haba apabila ia menyentuh glukosa dalam darah. Jumlah haba yang dijana akan dipantulkan semula ke cip. Jam tangan pintar atau peranti kemudiannya boleh menganalisis data dan membentangkan hasil yang sepadan kepada pengguna.

Walaupun ia merupakan peristiwa penting bagi Apple, Gurman menyatakan bahawa syarikat itu mahu mengecilkan lagi keseluruhan peranti kepada saiz peranti boleh pakai seperti Apple Watch. Walau bagaimanapun, memandangkan sifat kompleks pemantauan gula darah bawah kulit, ini mungkin mengambil masa beberapa tahun lagi sebelum Apple mencapai matlamat utamanya.

Sistem pemantauan tekanan darah Apple pada jam tangan pintar

Paten pemantauan tekanan darah baharu Apple menunjukkan reka bentuk bukan invasif. / © Patently Apple

Selain daripada memperkenalkan teknologi paras gula darah bukan invasif ke dalam jam tangan pintar, Apple dijangka akan berusaha termasuk membaca tekanan darah. Terdapat beberapa petunjuk ditemui dalam paten yang difailkan oleh firma Cupertino dan yang paling ketara menggunakan unit penderia tekanan di sepanjang jalur jam untuk mengesan perubahan tekanan dalam aliran darah. Sehingga kini, masih samar-samar bila ciri itu boleh muncul secara akut pada Apple Watch sebenar.

Adakah anda fikir jam tangan pintar akan menggantikan telefon pintar suatu hari nanti? Ciri terobosan manakah yang paling anda harapkan untuk dilihat pada peranti boleh pakai? Biar kami mendengar pendapat anda tentang perkara ini.