Apple menyampaikan mod penjimatan kuasa kepada Apple Watch dengan watchOS 9

108
Pengecasan NextPit Apple Watch SE 2022
© NextPit

Salah satu kritikan terbesar Apple Watch ialah masa jalan yang sangat terhad pada satu cas bateri. Untuk menangani masalah itu, syarikat Cupertino kini telah menyepadukan mod penjimatan kuasa ke dalam watchOS 9 yang membolehkan anda memanjangkan masa jalan Apple Watch pintar.

Apple Watch mendapat mod penjimatan kuasa dengan watchOS 9

Untuk masa yang lama, pengguna Apple Watch mungkin telah menunggu ciri sedemikian sebagai mod penjimatan kuasa “sebenar”. Dengan watchOS 9, syarikat yang berpangkalan di Cupertino kini telah mengumumkan fungsi sedemikian. Ia boleh diaktifkan sama ada melalui Pusat Kawalan atau dalam Tetapan (di bawah Bateri) terus pada Apple Watch.

  • Baca juga: Apple Watch manakah yang sesuai untuk anda pada tahun 2022?

Mod penjimatan kuasa Apple Watch boleh diaktifkan selama beberapa hari jika dikehendaki dan diisyaratkan oleh simbol bulatan kuning di bahagian atas jam tangan. Jika paras bateri di bawah 10 peratus, anda akan ditanya sama ada anda mahu menjimatkan tenaga sekarang. Jika Apple Watch dicas semula dan mempunyai tahap bateri sebanyak 80 peratus, mod penjimatan kuasa dimatikan secara automatik.

Mod penjimatan kuasa baharu, yang disertakan dengan watchOS 9, mematikan paparan sentiasa hidup (AOD) dan penjejakan fungsi kesihatan, seperti kadar denyutan jantung atau jumlah oksigen dalam darah anda. Peringatan untuk senaman atau panggilan dan mesej masuk juga hanya akan tersedia sekali setiap jam di negeri ini.

  • watchOS 9: Semua ciri baharu untuk Apple Watch anda

Jika iPhone anda adalah bukan berdekatan, mod penjimatan kuasa juga akan melumpuhkan sambungan Wi-Fi dan selular. Melainkan anda membuka aplikasi di mana sambungan data sangat diperlukan, sambungan akan diwujudkan. Perlu juga dinyatakan bahawa fungsi seperti persediaan panggilan, apl dan kemas kini komplikasi mengambil masa lebih lama daripada biasa. Animasi dan penatalan secara umum juga tidak akan lancar.

Apakah pendapat anda tentang ciri baharu yang kini hadir pada Apple Watch anda dengan watchOS 9? Jangan ragu untuk memberitahu kami dalam ulasan di bawah.