Apple Mula Menjual Jam Tangan 9 yang Diubah Suai dan Ultra 2—Inilah Perkara Baharu

17
nextpit Kajian Ujian Apple Watch 9
© nextpit

Apple kini telah mengesahkan bahawa Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 (ulasan) baharu akan tersedia untuk dijual mulai hari ini di AS. Ini adalah versi yang diubah suai dengan fungsi oksigen darah yang kurang upaya (SpO2). Pengubahsuaian ini membolehkan syarikat terus menjual Jam Tangan Apple ini sementara versi yang tidak diubah suai kekal diharamkan.

  • Baca juga: Petua teratas untuk memanjangkan hayat bateri Apple Watch anda

Sebagai permulaan, Apple telah terlibat dalam pertikaian paten dengan Masimo Corporation selama bertahun-tahun berkaitan dengan oksigen darah atau sensor oksimeter nadi pada jam tangan Apple. Tahun lepas, keputusan Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa (ITC) menyerahkan kemenangan kepada Masimo yang menunjukkan bahawa Apple melanggar paten penting. Dan pada penghujung tahun 2023, keputusan itu berkuat kuasa yang kemudiannya melarang Apple daripada menjual Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 di Amerika Syarikat.

Apple berjaya memintas larangan itu buat sementara waktu selepas rayuannya diluluskan oleh Mahkamah Rayuan AS. Bagaimanapun, penarikan sementara telah berakhir minggu ini, mengembalikan semula larangan itu. Dengan Apple kehilangan rayuan kedua untuk menjeda larangan import, ia tidak meninggalkan pilihan selain mematuhi.

Perkara baharu dalam Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 yang diubah suai

Kini, Apple nampaknya telah menemui cara untuk terus menjual kedua-dua model Jam itu walaupun terdapat larangan import. Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan, Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 yang dijual mulai hari ini di Amerika Syarikat tidak menampilkan oksigen darah. Walau bagaimanapun, aplikasi oksigen darah masih ada pada jam tangan ini, tetapi pengguna akan digesa dan dihalakan ke tapak web sokongan Apple sebaik sahaja mereka membukanya.

Siri Apple Watch 9

Apple Watch Series 9 mempunyai cipset S9 SiP (sistem dalam pakej) baharu / © nextpit

Apple juga mengesahkan bahawa sebelum ini menjual Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 tidak akan terjejas oleh perubahan itu. Bermaksud, oksigen darah dan apl yang berkaitan harus terus berfungsi pada peranti ini. Perkara yang sama berlaku untuk mana-mana Apple Watch dengan ciri oksigen darah yang dijual di luar AS. Pengguna akan dapat menggunakan ciri ini pada bila-bila masa.

Tiada kata apa yang akan berlaku selepas ini. Tetapi pada masa ini, Apple meneruskan perjuangan undang-undangnya terhadap Masimo melalui satu lagi rayuan yang lebih besar yang membantah keputusan ITC. Walau bagaimanapun, diperhatikan bahawa ini boleh mengambil masa setahun atau lebih, mungkin memberi kesan kepada Watch Series 10 dan Watch Ultra 3 yang akan datang dalam proses.

Adakah anda bercadang untuk membeli Watch Series 9 atau Watch Ultra 2 walaupun tanpa ciri oksigen darah? Apakah pendapat anda tentang pertikaian paten Apple vs. Masimo ini? Kami ingin mendengar jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac