Apple mungkin mendayakan penstriman video 3D yang realistik pada Reality Pronya

82
Kacamata VR HTC NextPit 09
© NextPit

Beberapa ciri yang dikatakan sebagai alat dengar realiti lanjutan Reality Pro Apple telah ditemui baru-baru ini. Salah satu daripada yang disebutkan termasuk video yang mengasyikkan atau realistik 3D yang disebut-sebut sebagai kandungan teras peranti di samping permainan. Paten baharu yang diberikan kepada pembuat iPhone mungkin membayangkan bagaimana ini akan didayakan.

Dilihat oleh Patently Apple, pemfailan itu menerangkan penstriman video yang mengasyikkan melalui Apple HMD (peranti yang dipasang di kepala). Peranti boleh dalam bentuk set kepala realiti campuran, cermin mata Apple pintar, paparan holografik boleh pakai atau gabungan mana-mana ini seperti XR atau set kepala realiti lanjutan.

  • Jangan ketinggalan: Cermin mata VR kendiri terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Apple Reality Pro untuk mendayakan video realistik 3D apabila menonton video

Walaupun paten itu kelihatan asas berkaitan dengan keupayaan semasa cermin mata AR/VR seperti Meta Quest Pro, bahagian yang menarik ialah penggunaan port pandangan. Seperti yang diperincikan dalam dokumentasi, kaedah atau sistem hanya menayangkan sebahagian kandungan video terpilih dalam persekitaran yang luas (cth sfera) sambil menindihnya ke kedudukan dan orientasi pengguna termasuk pergerakan kepala dan mata.

Tambahan pula, menjejaki kepala atau mengetahui lokasi pengguna akan memadankan port pandangan dengan data visual yang sepadan. Secara khusus, perubahan dalam arah mata atau kepala akan diterjemahkan secara berterusan dalam persekitaran maya. Tetapi seperti yang dinyatakan, pengguna mampu melaraskan port pandangannya melalui kawalan fizikal juga.

Penstriman Video Spatial atau Realiti 3D Apple

Paten penstriman video yang mengasyikkan Apple menggunakan viewport / © Patently Apple

Mungkin contoh yang paling dekat ialah dunia realiti atau video spatial yang dipertingkatkan. Setiap perubahan dalam pandangan atau pergerakan kepala anda dicerminkan memberi anda gambaran anda berada di dalam filem atau siri yang anda tonton setanding dengan bunyi spatial 360.

Kawalan mata melalui teknologi penjejakan mata termaju

Sebagai tambahan kepada penstriman video yang realistik ini, Apple juga sedang berusaha untuk menambah penjejakan mata dan kepala termaju pada set kepala dan cermin matanya. Teknologi itu dikatakan membolehkan pengguna mengawal kandungan maya melalui pandangan. Walau bagaimanapun, semua ini belum disahkan untuk dihantar dengan Reality Pro Apple.

Apakah pendapat anda tentang penstriman filem atau siri kegemaran anda dalam realiti maya menggunakan peranti boleh pakai? Adakah anda fikir ia akan menjadi lebih mengasyikkan? Biar kami mendengar fikiran anda.