Apple Pay tidak berfungsi pada iPhone? 10 Cara untuk memperbaikinya!

35
Apple Pay tidak berfungsi pada iPhone

Apple Pay ialah cara yang mudah, cepat dan selamat untuk membayar. Tetapi keadaan tidak begitu cerah jika Apple Pay tidak berfungsi pada iPhone. Jika anda berada dalam situasi itu, berikut ialah beberapa penyelesaian mudah untuk membetulkannya.

Penyelesaian di bawah menganggap bahawa anda berada di negara di mana Apple Pay tersedia dan di dalam kedai yang menerima Apple Pay.

 1. Sediakan Face ID atau Touch ID dengan betul pada iPhone
 2. Pastikan anda Log masuk ke iCloud
 3. Pilih kad secara manual
 4. Tanya kedai untuk pembaca yang berbeza
 5. Mulakan semula iPhone anda
 6. Alih keluar kad anda daripada apl Wallet dan tambahkannya Sekali lagi pada iPhone
 7. Adakah anda telah menambah kad baharu?
 8. Semak Apple Pay tidak turun
 9. Semak sebarang kemas kini Perisian yang belum selesai pada iPhone
 10. Tetapkan semula iPhone anda

1. Sediakan Face ID atau Touch ID dengan betul pada iPhone

Jika anda menggunakan Apple Pay pada iPhone yang mempunyai Touch ID, maka pastikan PIN dan cap jari anda disediakan dengan betul. Jika anda menggunakan Apple Pay pada iPhone yang mempunyai Face ID, pastikan anda telah menyediakan Face ID dengan betul. Begitu juga, jika anda menggunakan Apple Pay pada Apple Watch anda, pastikan kod laluan disediakan pada jam tangan.

2. Pastikan anda telah log masuk ke iCloud

Untuk Apple Pay berfungsi, anda mesti log masuk ke iCloud pada peranti anda. Jika anda pernah log keluar daripada iCloud atau mengalih keluar kata laluan anda, semua kad dialih keluar daripada peranti, dan oleh itu anda tidak boleh menggunakan Apple Pay. Jadi pastikan anda log masuk ke iCloud.

3. Pilih kad secara manual

Jika anda membawa kad anda berhampiran terminal dan ia tidak berfungsi, ini bermakna pembaca NFC tidak mengesan Apple Pay dengan betul. Dalam kes ini, cuba pilih kad secara manual. Untuk berbuat demikian:

 1. Pergi ke Apl Wallet pada iPhone anda.
 2. Sekarang pilih kad yang anda mahu gunakan.
 3. Pegang iPhone anda berhampiran pembaca pembayaran.
 4. Apabila ditanya, sahkan menggunakan Touch ID atau Face ID.

4. Tanya kedai untuk pembaca yang berbeza

Ada kalanya pembaca di kedai yang anda cuba bayar mungkin bersalah. Oleh itu, jika anda telah mencuba kaedah di atas dan masih tidak dapat membayar melalui Apple Pay, maka cukup tanya kedai untuk pembaca lain. Jika kedai mempunyai berbilang terminal pembayaran, cuba bayar di pelbagai terminal tersebut. Dan ingat terminal yang berfungsi untuk anda. Ini akan memastikan pembayaran mudah pada lawatan kedai anda yang seterusnya.

5. Mulakan semula iPhone anda

Memulakan semula iPhone anda membetulkan banyak isu sementara. Ia sentiasa dinasihatkan untuk memulakan semula iPhone anda sekali seminggu atau lebih.

Jika anda tidak dapat membayar melalui Apple Pay, mulakan semula mudah boleh membetulkan isu ini.

6. Alih keluar kad anda daripada apl Wallet dan tambahkannya semula pada iPhone

Adakah anda mempunyai kad yang telah memberi anda isu lebih daripada beberapa kali? Nah, dalam kes ini, mengalih keluar dan menambahnya sekali lagi akan menyelesaikan masalah. Untuk membuat ini:

 1. Pergi ke apl Tetapan dan ketik pada Wallet & Apple Pay.
 2. Sekarang pilih kad yang ingin anda alih keluar dan ketik Alih Keluar Kad.
 3. Kembali ke Tetapan → Wallet & Apple Pay.
 4. Ketik Tambah Kad Kredit atau Debit.

Ikut arahan pada skrin yang mudah dan cuba bayar dengan Apple Pay sekali lagi.

7. Adakah anda telah menambah kad baharu?

Setiap kali anda menambahkan kad baharu pada Apple Pay anda, terdapat jabat tangan antara bank anda atau pengeluar kad dan Apple Pay untuk membenarkan kad tersebut. Apabila kad berada dalam keadaan kebenaran, ia tidak boleh digunakan untuk membayar. Proses pengesahan ini mungkin mengambil masa antara satu minit hingga beberapa jam. Juga, kadangkala, kad baharu tidak didaftarkan secara automatik dengan Apple Pay, atau ia mungkin tersekat. Untuk membetulkannya, cuma ikut langkah di atas (penyelesaian #6) untuk mengalih keluar kad dan menambahnya semula.

Ini diharapkan dapat menyelesaikan masalah ini. Jika tidak, dan kad anda masih dalam keadaan “Mengaktifkan” selama lebih daripada 15 jam, anda perlu menghubungi bank anda atau pengeluar kad untuk membetulkan atau mempercepatkan proses.

8. Semak Apple Pay tidak turun

Pada masa kini, semua pembayaran, kecuali tunai, berfungsi melalui pelayan dan awan. Dalam keadaan yang jarang berlaku, ia mungkin berlaku bahawa perkhidmatan web yang digunakan Apple Pay di latar belakang mungkin tidak berfungsi. Untuk menyemak ini, lawati pegawai Halaman Status Sistem Apple dan lihat sama ada Apple Pay berfungsi atau tidak. Jika ia berfungsi, anda akan melihat titik hijau sebelum Apple Pay.

Semak Status Sistem Apple Pay

9. Semak untuk sebarang kemas kini Perisian yang belum selesai pada iPhone

Dalam setiap kemas kini perisian, ciri baharu ditambah atau pepijat diperbaiki. Jika anda menghadapi masalah dengan Apple Pay, semak sama ada peranti anda mempunyai sebarang kemas kini perisian yang belum selesai.

Walaupun langkah ini akan mengambil sedikit masa dan tidak membantu anda jika anda berdiri di kedai menunggu Apple Pay berfungsi. Tetapi ini pasti berbaloi untuk dicuba. Ini akan memastikan anda tidak menghadapi masalah dengan Apple Pay dalam masa terdekat.

Lancarkan ke Apl Tetapan dan ketik pada Umum → Kemas Kini Perisian pada iPhone.

buka-tetapan-ketik-pada-umum-dan-kemudian-ketik-pada-kemas kini-perisian

Jika anda melihat kemas kini yang belum selesai, muat turun dan pasangkannya.

10. Tetapkan semula iPhone anda

Akhir sekali, jika tiada penyelesaian di atas berfungsi (termasuk menghubungi bank atau pengeluar kad anda), maka menetapkan semula peranti anda mungkin membetulkan masalah Apple Pay. Tetapi sebelum anda menetapkan semula, sila ketahui bahawa semua data anda, termasuk kata laluan dan tetapan Wi-Fi, akan hilang. Adalah dinasihatkan untuk mempunyai sandaran lengkap iPhone anda sebelum menetapkannya semula.

Hanya gunakan pilihan ini sebagai tindakan terakhir, apabila semua penyelesaian di atas gagal berfungsi untuk anda. Beberapa orang telah berjaya membetulkan Apple Pay menggunakan kaedah ini.

Untuk menetapkan semula peranti anda, ikut langkah di bawah.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 2. Klik pada Padam Semua Kandungan dan Tetapan.

  Padam Semua Kandungan dan Tetapan pada iPhone

Ikut arahan pada skrin yang mudah selepas memasukkan PIN anda.

Menjumlahkan…

Sesiapa sahaja atau gabungan beberapa penyelesaian di atas mungkin membetulkan masalah yang anda hadapi dengan Apple Pay. Akhir sekali, jika tiada penyelesaian di atas berfungsi untuk anda, sila hubungi Sokongan Apple.

Selain itu, perlu diingat bahawa mungkin ada kalanya Apple Pay anda berada dalam keadaan berfungsi sempurna, tetapi kedai dan terminal pembayaran mungkin bersalah.

Anda mungkin juga suka membaca…

 • Hantar-terima Apple Pay Cash menggunakan iMessage pada iPhone dan iPad
 • Cara menyediakan dan menggunakan Apple Pay pada Apple Watch
 • Pindahkan Apple Cash ke akaun bank atau kad debit
 • Cara menggunakan Ketik untuk Membayar pada iPhone

Beritahu kami penyelesaian di atas yang manakah berkesan untuk anda dan membolehkan anda membayar menggunakan Apple Pay sekali lagi. Sila nyatakan juga dalam ulasan jika anda mengetahui sebarang penyelesaian lain.

Profil Pengarang


Jibin

Jibin Joseph ialah seorang editor di iGeeksBlog dan mempunyai perhatian yang sangat baik terhadap perincian. Dia seorang pembaca yang rakus, dengan minat yang terdiri daripada falsafah dan sejarah kepada geopolitik dan teknologi. Apabila tidak membaca atau membetulkan tatabahasa, anda akan mendapati dia terlibat dalam perbincangan tentang bola sepak. Anda boleh mengikutinya di Twitter dan Instagram di @4ibin.