Apple sedang Mengemas kini Siri menjadi Lebih Pintar melalui Sistem seperti AI Chatbot

48
NextPit Tangan Ujian Apple iPhone 13 Pro Max
© NextPit

Satu set petunjuk baharu kini telah membayangkan Apple membangunkan model penjanaan bahasa yang dinaik taraf untuk Siri. Rangka kerja baharu itu boleh mendayakan ciri seperti chatbot, walaupun tidak ada bukti langsung bahawa pengeluar iPhone merancang untuk menjadikan Siri sebagai alternatif kepada OpenAI’s ChatGPT atau Google’s Bard.

Selama bertahun-tahun, Siri kekal sebagai pembantu suara digital untuk platform Apple. Ia mempunyai beberapa kebolehan perbualan berdasarkan model generasi bahasa awal Apple. Ini terhad kepada permainan kata-kata dan jenaka, yang jauh daripada keupayaan semasa yang anda boleh dapatkan daripada orang seperti ChatGPT.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menggunakan dan menyediakan penderia suhu dan kelembapan pada Apple HomePod 2 anda.

Penemuan baharu yang ditemui daripada kemas kini perisian tvOS 16.4 oleh 9to5Mac mendedahkan Apple akan menambah baik pembantu suaranya melalui rangka kerja yang dipanggil “Penjanaan Bahasa Asli Siri”. Begitu juga, terdapat juga rentetan kod tersembunyi dalam keluaran perisian lain seperti pada beta iOS 16.4 dan macOS Ventura yang mencadangkan Siri yang dinaik taraf boleh menuju ke telefon bimbit dan boleh pakai Apple iPhone.

Malangnya, jenis peningkatan yang boleh ditawarkan oleh Apple dengan versi AI tersuai ini tidak terperinci. Walau bagaimanapun, kes yang paling munasabah untuk ini ialah Apple meningkatkan tahap Siri apabila mengurus peranti dan aksesori rumah pintar. Selain itu, ia boleh melatih Siri untuk menjawab soalan yang lebih kompleks, walaupun masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada ia boleh sepadan dengan tahap perbualan bahasa yang lebih besar.

Inisiatif terbaru Apple bermakna syarikat itu telah mengakui peningkatan pantas chatbots. Dengan nota ini, adakah medan permainan pengeluar telefon pintar akan diperluas dan termasuk mewujudkan pembantu AI sebagai mata jualan?

Adakah anda fikir AI akan mengubah cara anda menggunakan teknologi pada masa hadapan? Ciri manakah yang harus ditambah oleh Apple pada Siri? Kami ingin mendengar jawapan anda.

Melalui: 9to5Mac