Apple sedang mengusahakan iPhone tanpa butang — Apakah rupanya?

81
NextPit Apple iPhone 14 Pro Max Side
© NextPit

Apple serius untuk membuat iPhone tanpa butang. Seorang penganalisis prolifik telah menggandakan bahawa kita dapat melihat perubahan dramatik terlebih dahulu pada iPhone 15 Pro tahun ini sebelum syarikat itu menerimanya untuk tablet iPad juga.

Telah dilaporkan tahun lepas bahawa gergasi Cupertino itu merancang untuk menggantikan butang fizikal pada iPhone dengan jenis keadaan pepejal. Anda boleh menjangkakan bahawa komponen ini termasuk maklum balas sentuhan akan dibuat serupa dengan butang rumah Apple iPhone SE 3 (2022). Butang-butang ini kemudiannya harus diletakkan pada kedua-dua sisi menggantikan kekunci kuasa/kunci dan penggoncang kelantangan.

Reka bentuk port dan butang sifar untuk iPhone dan iPad

Menurut laporan perunding Ming-Chi Kuo, Apple telah memilih pembekal untuk butang keadaan pepejal. Pemberi maklumat menambah bahawa hanya model mewah atau Pro iPhone 15 akan menggunakan reka bentuk ini. Bagaimanapun, beliau juga membuat spekulasi bahawa ia akan bergantung kepada penerimaan pengguna jika teknologi ini akan diguna pakai dalam iPhone dan iPad akan datang.

Port Kilat iPhone 14 Pro

Ya, iPhone masih mempunyai port Lightning pada tahun 2022 – tetapi mungkin untuk kali terakhir. / © NextPit

Selain mengeluarkan butang, Apple telah dikhabarkan akan mengeluarkan peranti tanpa port sambungan. Walaupun ini mungkin kedengaran tidak masuk akal, sebab untuk ini adalah disebabkan oleh undang-undang standardisasi USB-C yang diluluskan baru-baru ini. Tetapi daripada tergesa-gesa untuk membangunkan peranti tanpa port, Apple mematuhi inisiatif EU dengan menggantikan Lightning dengan USB-C bermula pada iPhone 15.

Penderia dan kamera tersembunyi pada iPhone generasi seterusnya

Satu lagi faktor pembezaan yang mungkin dibanggakan oleh iPhone 15 Pro Max atau kemungkinan varian Ultra baharu ialah casis titanium. Kamera belakang keempat dalam bentuk sensor periskopik juga dijangka. Sementara itu, semua barisan dikatakan dihantar dengan Dynamic Island sebelum ID Wajah tersembunyi yang dirancang untuk iPhone 16.

Adakah anda lebih suka mempunyai iPhone tanpa port atau tanpa butang? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang Apple yang mungkin mereka bentuk semula perantinya.