Apple Tidak Akan Menolak Cip 5G Qualcomm dalam iPhone 16

28
NextPit Kamera Depan Apple iPhone 14 Pro
© nextpit

Apple akan terus bergantung pada cip modem-RF Qualcomm 5G pada iPhonenya untuk beberapa tahun lagi selepas kenyataan rasmi dikeluarkan oleh yang terakhir, menunjukkan perkongsian baharu dengan Apple sehingga 2026. Masa pengumuman ini bermakna iPhone 16, iPhone 17, dan iPhone 18 akan menggunakan modem Qualcomm dan bukannya cip tersuai Apple.

  • Baca juga: Perbandingan SoC mudah alih perdana

Pengilang iPhone sebelum ini dikhabarkan akan membangunkan cip 5G tersuainya yang akan disepadukan dengan SoC Bionic dalaman dan melihat tindakan dalam iPhone akan datang. Malah dijangkakan bahawa iPhone 16 2024 akan menjadi yang pertama menampilkan cip radio ini dari syarikat itu, akhirnya meninggalkan modem dari Qualcomm.

Walau bagaimanapun, siaran akhbar rasmi daripada Qualcomm mengesahkan ia telah menandatangani perjanjian baharu dengan Apple untuk membekalkan yang kedua dengan modem RFnya dalam tempoh 3 tahun yang akan berlangsung dari 2024 hingga 2026, mencadangkan iPhone 16 akan menggunakan modem 5G Qualcomm. . Ini jelas menghentikan khabar angin.

Gambar rajah Snapdragon X75

Gambar rajah modem-RF Snapdragon X75 5G baharu Qualcomm. / © Qualcomm

Ia masih tidak jelas bagaimana keadaannya apabila perjanjian itu tamat. Walau bagaimanapun, adalah selamat untuk mengatakan Apple akhirnya akan meninggalkan Qualcomm sebagai pembekalnya dan memperkenalkan modem tersuai untuk iPhonenya. Mereka juga boleh mengembangkan penggunaan cip jalur lebarnya ke peranti lain seperti iPad dan Apple Watches.

Di luar iPhone masa depan, Apple bersedia untuk mengumumkan rangkaian iPhone 15 hari ini, yang kemungkinan besar akan menampilkan sistem modem-RF Qualcomm baharu berdasarkan siri Snapdragon X75. Modem dipasang secara diam-diam dan berasingan daripada chipset mudah alih Bionic, yang tidak seperti kebanyakan telefon pintar Android yang disertakan dengan modem yang dibina pada set cip utama.

Adakah anda fikir ia akan berfaedah untuk Apple mempunyai modem tersuai pada perantinya? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
Qualcomm