Apple untuk menukar perkataan ajaib apabila bangun Siri

107
siri
© NextPit

Apple sedang menguji Siri untuk membaca arahan tanpa memerlukan frasa penuh ‘Hey Siri’ menurut laporan terbaru dari Bloomberg. Langkah itu akan membolehkan pengguna hanya menyebut “Siri” dalam membangunkan pembantu sebelum memberikan arahan seterusnya. Bagaimanapun, kemas kini itu dijangka tidak akan berlaku pada iPhone dan peranti Apple lain sehingga tahun depan atau 2024.

TL;DR

  • Apple merancang untuk menambah baik pembantu Siri pada tahun-tahun akan datang.
  • Salah satu perubahan melibatkan menggugurkan arahan bangun “Hey Siri”.
  • Perubahan itu dijangka akan dilancarkan pada tahun 2023 atau 2024.

Syarikat Cupertino mungkin telah mengambil petunjuk dari Amazon di mana pembantu Alexa mengenali perkataan bangun tanpa memerlukan penggunaan frasa penuh. Penganalisis dan pembocor Mark Gurman berkongsi butiran orang dalam tentang perkembangan semasa pembantu Siri Apple. Dia menambah bahawa perubahan itu memerlukan latihan AI yang meluas dan kerja semula kejuruteraan di belakang pembantu.

  • Bagaimana untuk menukar arahan maya Siri pada iPhone anda

Selain penambahbaikan yang dirancang pada tindakan pencetus, Gurman mengatakan bahawa Apple berhasrat untuk menyepadukan lagi Siri ke dalam aplikasi pihak ketiga dan menawarkan lebih banyak konteks untuk pengguna. Selain itu, beliau juga mencadangkan bahawa ciri-ciri ini tidak akan tersedia sehingga pada 2023 atau awal 2024.

Siri Apple masih berada di belakang Amazon Alexa dan Google Assistant

Berbanding dengan platform lain, Apple nyata ketinggalan dari segi fungsi AI. Kedua-dua Amazon dan Google terus mempertingkatkan pembantu suara proprietari mereka. Sebagai contoh, yang terakhir mempunyai Google Assistant yang mengenali “Ok Google” dan “Hey Google” tetapi arahan yang berjaya tidak memerlukan sebarang frasa penuh.

Berkenaan dengan Alexa, Amazon telah pun menawarkan penyesuaian kata bangun untuk peranti rumah pintarnya melalui aplikasi mudah alih Alexa. Bergantung pada pilihan, pengguna boleh menukar Alexa kepada Amazon, Echo, atau hanya Komputer.

Adakah anda percaya bahawa Siri Apple memerlukan baik pulih sepenuhnya apabila ia berkaitan dengan fungsi? Kami ingin mendengar ulasan anda tentang perkara ini.

Sumber:
Bloomberg