Apple Vision Pro Tidak Akan Mendapatkan Apl Netflix dan YouTube semasa Pelancaran

19
Tangkapan skrin 2023 06 05 pada 20.24.09
© Apple, sunting oleh nextpit

Apple dijadualkan membuka pra-pesanan Vision Pro mulai hari ini, manakala penghantaran sebenar akan bermula bulan depan. Di samping masa prapesanan, Apple juga melancarkan Vision Pro App Store. Kini dilaporkan bahawa beberapa aplikasi penstriman utama tidak akan disokong pada set kepala, yang merupakan satu kejutan memandangkan Vision Pro ditandakan sebagai peranti penggunaan media premium.

Apl untuk Vision Pro Apple pada asasnya dikategorikan sebagai port asli atau iPad. Yang terakhir ini bermakna, aplikasi iPad sedia ada akan diubah suai untuk berfungsi dengan platform visionOS dan untuk dijalankan pada Vision Pro. Oleh itu, mudah untuk mengandaikan bahawa kebanyakan pembangun ini akan memberikan sokongan akhirnya. Ternyata ia adalah kes berbeza yang sedang dibentuk dan mungkin mengecewakan pengguna awal.

Apl manakah yang akan tersedia pada Apple Vision Pro

Dalam laporan Bloomberg, kedua-dua YouTube dan Spotify baru-baru ini telah mengesahkan bahawa mereka tidak akan melancarkan aplikasi masing-masing untuk Apple Vision Pro. Sebaliknya, pengguna diberi pilihan untuk menggunakan Safari untuk mengakses sama ada perkhidmatan penstriman, yang boleh menggugurkan banyak ciri dan mengurangkan pengalaman yang mengasyikkan.

Begitu juga, Netflix sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa ia tidak akan membangunkan aplikasi kendiri untuk Vision Pro. Bagaimanapun, gergasi penstriman itu telah menyatakan bahawa perkhidmatannya akan tersedia untuk pengguna Vision Pro melalui web.

Apple Vision Pro

Vision Pro Apple berjalan pada visionOS dan mempunyai gedung aplikasinya. / © NextPit

Bagi Meta, ia menyatakan bahawa banyak aplikasi media sosialnya, seperti Instagram dan Facebook, tidak akan dikeluarkan ke Vision Pro App Store buat masa ini. Walaupun begitu, Meta mengesahkan bahawa mereka mungkin memperkenalkan aplikasi ini kemudian.

Pada masa ini, nampaknya banyak syarikat terkemuka dan pembangun pihak ketiga ini sedang menunggu bagaimana pelancaran Vision Pro akan dimainkan. Jadi ada kemungkinan bahawa sesetengah daripada mereka mungkin menukar haluan dan menyokong Apple Vision Pro pada akhirnya.

Walau apa pun, Apple berkata banyak aplikasi pihak ketiga seperti Disney+ dan Max tersedia di Vision Pro App Store semasa pelancaran sebagai tambahan kepada aplikasi pihak pertama.

Apple Vision Pro dalam aplikasi praktikal

Selain daripada aplikasi arus perdana, Apple menjangkakan set kepala akan popular dalam segmen pendidikan dan penjagaan kesihatan, di mana peranti itu berfungsi sebagai sistem latihan.

Apple Vision Pro boleh prapesan pada 19 Januari, 5:00 PTG di AS. Apple merancang untuk menghantar peranti boleh pakai selewat-lewatnya pada 2 Februari. Pelancaran global dijangka akan menyusul, dengan UK, Kanada dan China memperoleh set kepala seterusnya.

Apakah pendapat anda tentang Apple Vision Pro? Adakah anda fikir ia akan menjadi popular apabila ia dilancarkan? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: Bloomberg