Apple Watch 10 untuk Menambah Ciri Penting dan Perubahan Reka Bentuk Utama

18
nextpit Paparan Apple Watch 9
© nextpit

Apple telah mengekalkan reka bentuk Siri Jam Tangan tidak berubah selama bertahun-tahun. Ini terbukti pada Watch Series 9 yang sama dengan pendahulunya kecuali untuk perkakasan dalaman dan ciri berasaskan perisian. Apple dikhabarkan akan membawa baik pulih besar-besaran pada barisan boleh pakainya tahun depan, dan kini perkara ini diulangi dalam laporan baharu.

  • Jangan ketinggalan: Jam tangan pintar yang paling disyorkan untuk dibeli pada tahun 2024

Dalam surat berita Power On terbaru dari Bloomberg Mark Gurman, wartawan itu menggandakan perubahan ketara yang akan berlaku pada salah satu penyertaan Apple Watch pada tahun 2024. Sumber itu mungkin merujuk kepada Siri Jam Tangan biasa memandangkan Watch Ultra adalah julat baharu. Di samping itu, Apple mungkin memanggil Siri Jam Tangan generasi ke-10 sebagai Watch X untuk seiring dengan ulang tahun ke-10 jam tangan itu.

Pertama, Gurman menyifatkan bahawa Apple Watch 10 ini akan menampilkan reka bentuk dikemas kini yang nyata berbeza daripada generasi baru-baru ini. Peranti itu dipercayai lebih padat dengan mempunyai bahagian yang lebih nipis di sisinya. Ia juga dikatakan menggunakan mekanisme magnet baru untuk memasang jalur.

Walaupun belum disahkan, Watch 10 mungkin juga mula menggunakan panel kaca yang lebih rata yang ditempatkan dalam casis baharu seperti pada Watch Ultra sambil mengabaikan paparan cembung Siri Watch 9. Watch 10 tetapi mungkin masih berbeza daripada Watch Ultra 2 (kaji semula) berkenaan dengan keupayaan lasak. Pada masa yang sama, Apple mungkin memberikan pilihan paparan sentuhan yang lebih besar.

Pemantau Tekanan Darah digital bersebelahan dengan Samsung Galaxy S23 dan Galaxy Watch 5 Pro

Pemantauan tekanan darah Samsung pada Galaxy Watch 5 dan Watch 6 menyediakan bacaan sistolik dan diastolik. / © nextpit

Pemantauan tekanan darah Apple Watch 10 dan pengesanan apnea tidur

Dari segi keupayaan penjejakan, Gurman menyebut sekali lagi bahawa Watch 10 memulakan debutnya dengan pemantauan tahap tekanan darah. Tetapi tidak seperti pemantauan tekanan darah Galaxy Watch Samsung, ciri ini akan dihadkan untuk memberitahu pengguna tentang tahap tekanan darah yang tidak normal dan bukannya memberikan bacaan sistolik dan diastolik. Ciri penjejakan kesihatan ini juga boleh didapati pada Watch Ultra 3.

Tambahan pula, Watch 10 mungkin ditambah dengan pengesanan apnea tidur, yang dirancang untuk diaktifkan pada Galaxy Watch 6. Ciri ini akan mengenali gejala apnea tidur semasa tidur dengan membaca corak pernafasan anda digabungkan dengan vital lain seperti denyutan jantung dan oksigen darah. Kehadiran apnea tidur boleh digunakan untuk mendiagnosis keadaan kesihatan lain seperti hipertensi, gangguan berkaitan kognitif di otak dan jantung yang tidak sihat.

Apple telah melancarkan Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 pada bulan September tahun ini. Ini masuk akal bahawa Watch 10 atau Watch X akan debut pada September 2024 bersama dengan siri Watch SE 3 dan iPhone 16. Sebaliknya, Apple Watch Ultra 3 dengan skrin mikro-OLED yang dikhabarkan mungkin hanya tiba pada tahun 2025.

Apakah penambahan dan perubahan yang anda ingin lihat pada Apple Watch 10? Kongsi dengan kami pendapat anda di bahagian komen.

Sumber:
Bloomberg