Apple Watch 9 dan Watch Ultra 2 Boleh Menjadi Lebih Baik pada Bacaan Kadar Jantung

38
Penderia ultra jam epal NextPit
© nextpit

Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 dijangka akan debut bersama iPhone 15 pada 12 September. Dan pergi ke acara itu, butiran utama tentang jam tangan pintar masih terhad. Nasib baik, sejenis kebocoran saat-saat akhir telah muncul hari ini dan mungkin mendedahkan peningkatan besar dalam tunda dengan boleh pakai gen seterusnya.

  • Jangan ketinggalan: 10 petua teratas untuk memanjangkan hayat bateri Apple Watch anda

Pemantauan kadar jantung yang lebih tepat dan cekap pada Apple Watch 9

Berdasarkan laporan terbaru oleh Mark Gurman dari Bloomberg, Apple akan memasukkan sensor PPG (photo-plethysmo-graphy) baharu, iaitu komponen biometrik yang mengendalikan kadar denyutan jantung dan pemantauan paras oksigen darah pengguna. Dikatakan sensor itu mempunyai ketepatan dan kecekapan yang lebih tinggi daripada yang digunakan pada Siri Jam Tangan 8 (ulasan) atau Watch Ultra asal yang disemak oleh Stefan.

Tidak diketahui sama ada faedah penderia baharu juga akan digunakan atau disepadukan dengan fungsi pemantauan lain jam tangan ini, seperti dengan ECG kerana ia mempunyai komponen yang berasingan dan khusus. Walau apa pun, kelebihan jelas penderia itu boleh direalisasikan dengan mudah oleh pengguna akhir melalui bacaan yang lebih tepat dan mungkin juga hayat bateri yang lebih baik.

Tonton 8 Sensor

Apple Watch 8 hadir sekali lagi dengan semua jenis penderia di bahagian bawah. / © nextpit

Cipset jalur lebar ultra U2 Apple untuk mencari lokasi yang lebih tepat

Sebagai tambahan kepada PPG, Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 dipercayai boleh dipakai pertama daripada pembuat iPhone yang menampilkan cipset jalur lebar ultra U2. Adalah selamat untuk mengatakan silikon ini boleh meningkatkan lagi penjejakan lokasi pada jam tangan pintar menggunakan rangkaian Cari Saya. iPhone 15 dan iPhone 15 Pro Apple juga dikatakan membawa versi cip UWB yang sama.

Dengan nota sebegitu, Apple AirPods Pro 2 dengan port USB-C yang dikhabarkan juga boleh mendapatkan cip UWB tersuai Apple tersebut memandangkan model semasa serasi dengan aplikasi Cari Saya.

Berkenaan dengan spesifikasi lain, Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 harus dijalankan pada watchOS 10 dan mendapatkan cip S9 baharu yang terdiri daripada pemproses yang lebih pantas. Tambahan pula, jam tangan standard dijangka dihantar dengan bahagian bercetak 3D manakala Watch Ultra 2 akan ditawarkan dalam kemasan titanium hitam baharu.

Dengan ciri ini, adakah anda fikir Watch Series 9 atau Watch Ultra 2 adalah peningkatan yang menarik daripada pendahulunya? Kami ingin mendengar jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
Bloomberg