Apple Watch leret ke atas tidak berfungsi? 6 Cara untuk memperbaikinya!

7

Apple Watch mempunyai ciri hebat seperti pengesanan jatuh, monitor kadar jantung, ECG dan banyak lagi. Tetapi semuanya tidak berguna jika anda tidak boleh meleret ke atasnya. Terdapat pelbagai sebab mengapa anda tidak boleh meleret ke atas pada Apple Watch, tetapi pertama sekali, saya akan mencadangkan membersihkan skrin dan tepi, mengalih keluar pelindung skrin dan meleret ke atas dengan tangan yang bersih.

Jika ini tidak membantu, teruskan kepada pembetulan yang disenaraikan dalam artikel ini.

Cara membetulkan Apple Watch yang tidak akan meleret ke atas atau ke bawah

  1. Mulakan semula Apple Watch
  2. Cuba leret perlahan
  3. Nyahgandingkan dan pasangkan semula Apple Watch
  4. Tukar muka jam
  5. Periksa keretakan pada skrin
  6. Hubungi Sokongan Apple

1. Mulakan semula Apple Watch

Mulakan semula ialah satu mantra ajaib yang selalu kita harapkan apabila alat membeku atau tidak bertindak balas dengan betul. Memandangkan Apple Watch anda tidak membenarkan anda meleret, saya cadangkan anda memulakan semula Apple Watch anda. Tetapi jika itu tidak membantu, atau Apple Watch anda tidak bertindak balas, cara terbaik seterusnya ialah memulakannya semula.

2. Cuba leret perlahan

Memandangkan anda tidak boleh meleret pada Apple Watch anda seperti biasa, saya syorkan anda cuba melakukan perkara yang sama dengan lebih perlahan. Ia boleh menjadi pepijat perisian yang menghalang watchOS daripada mengesan leret biasa dan sehingga kemas kini pembetulan ditolak, anda boleh mencuba leret perlahan.

Walau bagaimanapun, jika ini tidak menyelesaikan isu, teruskan kepada pembetulan berikut.

3. Nyahgandingkan dan pasangkan semula Apple Watch

Pembaikan terbaik seterusnya ialah menyahgandingkan Apple Watch dan memasangkannya semula. Tetapi sebelum itu, saya sangat mencadangkan anda mengambil sandaran Apple Watch anda supaya anda boleh memulihkannya kemudian.

4. Tukar muka jam

Kadangkala, ia bukan isu perisian atau perkakasan tetapi muka jam tangan yang menghalang Apple Watch anda daripada mendaftarkan gerak isyarat leret. Jadi, cuba tukar muka jam tangan Apple Watch anda dan lihat sama ada ia membantu.

Angkat pergelangan tangan anda untuk menerangi skrin. Anda juga boleh mengetik sekali. Leret secara mendatar dari tepi kiri atau kanan untuk menukar antara muka jam yang berbeza dengan mudah.

5. Periksa keretakan pada skrin

Memandangkan Apple Watch terletak di tangan kami, mudah untuk mendapat calar atau retakan kecil di sekeliling bezel dan bucu, sekali gus menjejaskan kawasan yang anda leret. Periksa sama ada terdapat calar atau retak; jika anda perasan apa-apa, sudah tiba masanya untuk melawati Sokongan Apple.

6. Hubungi Sokongan Apple

Jika anda telah melihat calar atau retak pada Apple Watch anda atau tidak dapat mencari penyelesaian melalui semua pembaikan ini, kemungkinan besar ia adalah isu perkakasan. Langkah terakhir anda ialah menghubungi Sokongan Apple dan memaklumkan mereka tentang masalah itu. Saya harap anda boleh membetulkan isu itu dari sana.

S. Mengapa saya tidak boleh meleret ke bawah pada titik merah pada Apple Watch saya?

Titik merah dalam Apple Watch anda menunjukkan pemberitahuan yang belum dibaca, tetapi jika anda tidak boleh meleretnya pada Apple Watch anda, mulakan semula peranti dan lihat sama ada ia membantu. Jika ia masih tidak betul, mulakan semula paksa dan semak semula.

S. Mengapa Apple Watch saya tidak bertindak balas?

Jika Apple Watch anda tidak bertindak balas dengan betul, mulakan semula secara paksa dan lihat jika itu membetulkan isu tersebut.

Itu sahaja!

Memandangkan gerak isyarat leret ialah cara penting untuk mengawal Apple Watch anda, produktivitinya akan hilang dengan ketara jika ia tidak berfungsi. Itulah sebabnya saya telah cuba membawakan anda pembaikan yang telah dicuba dan diuji. Adakah anda dapat menyelesaikan isu tersebut? Beritahu saya dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut pembetulan dan petua Apple Watch:

  • 8 Perkara yang boleh anda lakukan pada Apple Watch tanpa iPhone
  • Apple Watch tidak bertindak balas atau menghidupkan? 8 Pembetulan untuk menyelesaikannya
  • Apple Watch tidak mendapat pemberitahuan? Bagaimana untuk membetulkannya

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.