Apple Watch Mungkin Tidak Lama Lagi Menyokong Gandingan Berbilang dengan iPad dan MacBook

63
NextPit membuka kunci iphone dengan jam tangan epal
© NextPit

Pada masa ini, jam tangan Apple boleh disambungkan ke iPad atau MacBook sambil digandingkan dengan iPhone. Walau bagaimanapun, fungsi ini terhad kepada hanya beberapa kawalan seperti membuka kunci atau melihat data kecergasan. Apple mungkin mengeluarkan kemas kini watchOS yang akan membolehkan berbilang pasangan antara Watch dan peranti Apple lain dan bukannya pada satu iPhone sahaja.

Laporan itu datang daripada pengguna Twitter yang sebelum ini berkongsi butiran mengenai iOS 17 beberapa minggu lalu. Menurut tweet terbaru akaun itu, Apple akan mengeluarkan perisian tegar untuk menyokong jam tangan pintar Apple yang akan menambah keupayaan untuk menyegerak atau berpasangan dengan berbilang peranti dan platform Apple seperti iPad dan komputer riba MacBook.

  • Baca juga: Cara menggunakan Apple Watch anda untuk mengawal kamera iPhone

Ia memperincikan bagaimana Apple akan mencapai ini. Seperti yang dinyatakan oleh MacRumors, semuanya mungkin berpunca daripada idea tentang cara teknologi berbilang pasangan digunakan dan dilaksanakan pada fon kepala AirPods Apple. Pada masa yang sama, pengilang iPhone juga boleh menggunakan iCloud untuk menyegerakkan kandungan atau membenarkan ciri kawalan yang meluas antara Apple Watch dan berbilang peranti Apple.

Seseorang yang menggunakan mahkota digital Apple Watch untuk mengezum masuk kamera iPhone

Jam tangan Apple boleh digunakan untuk mengezum masuk pada kamera iPhone. / © NextPit

Sebagai contoh, pengguna Apple Watch mungkin boleh mengawal main balik media dari jauh pada iPad atau MacBook melalui Now Playing, yang kini tiada dan hanya tersedia pada iPhone. Secara teorinya, Apple boleh mengembangkan fungsi kawalan zum kamera Apple Watch bukan sahaja kepada iPhone tetapi juga kepada iPad.

Sumber itu menjangkakan bahawa kemas kini perisian watchOS yang diperlukan akan tiba seawal tahun ini, walaupun Apple mungkin menangguhkannya sehingga 2024. Bagi keserasiannya, ini adalah faktor yang tidak diketahui untuk kedua-dua model Apple Watch Series dan Watch SE. Sementara itu, Apple juga dikhabarkan akan memperkenalkan perubahan UI utama dalam watchOS 10.

Adakah anda fikir ciri Apple Watch ini sepatutnya didayakan beberapa tahun yang lalu? Kongsi pendapat anda dengan kami.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Twitter/u/Analyst941