Apple Watch: Paten menunjukkan bagaimana tekanan darah akan diukur pada masa hadapan

86
NextPit Apple Watch SE 2022 Sensor 2022
© NextPit

Watch Series 8 dan Watch Ultra telah dilancarkan bersama ciri baharu. Tetapi antara yang hilang adalah sistem tekanan darah. Apple mungkin mempunyai sebab untuk menangguhkan ciri tersebut. Secara kebetulan, paten baharu telah dikesan menunjukkan reka bentuk sistem yang mungkin dan bagaimana ia boleh disepadukan pada jam tangan Apple.

Pemfailan baru-baru ini diterbitkan oleh pejabat Tanda Dagangan AS dan dikongsi oleh Patently Apple. Walaupun paten itu sebahagiannya berkaitan dengan sistem pemantauan tekanan darah sebelumnya yang dikongsi sebelum ini, kaedah khusus ini memperincikan peranti bukan invasif yang dibina pada tali jam tangan pintar Apple atau manset yang berasingan.

Bacaan tekanan darah tidak invasif dan tidak mengembung pada Apple Watch

Apa yang menarik ialah peranti yang dipakai di pergelangan tangan terdiri daripada pelbagai unit penderiaan yang tidak mengembung. Ia membolehkan pembacaan perubahan tekanan darah dalam urat pengguna menggunakan dua set nilai atau gelombang. Nilai-nilai ini kemudiannya ditindih pada gelombang tekanan utama untuk menghasilkan nilai akhir, dalam kes ini bacaan tekanan darah.

Sebaliknya, ini sangat berbeza dengan paten lama yang bergantung pada komponen kembung. Walau bagaimanapun, ia lebih hampir kepada analisis gelombang nadi yang digunakan oleh Samsung pada peranti boleh pakai Galaxy Watch 5 dan Watch 5 Pro (ulasan). Malangnya, kami tidak dapat memberitahu bagaimana ketepatan ini dibandingkan dengan sistem tekanan darah semasa.

Sistem pemantauan tekanan darah Apple pada jam tangan pintar

Paten pemantauan tekanan darah baharu Apple menunjukkan reka bentuk bukan invasif / © Patently Apple

Kaedah lain yang dibincangkan ialah menggunakan gelang lengan dengan manset kembung dan serupa dengan sistem pemantauan tradisional yang dilakukan dengan menggunakan tekanan luar pada lengan untuk mengesan perubahan tekanan. Yang penting, data yang dikumpul pada kedua-dua kaedah sama ada dihantar ke Apple Watch atau iPhone.

Setakat ini, kami telah melihat reka bentuk unik sistem pemantauan tekanan darah Apple. Satu-satunya bahagian yang hilang jika yang mana antara ini akan digunakan pada jam tangan Apple sebenar. Adakah anda fikir Watch Series 8 atau Watch Ultra 2 yang akan datang patut menambah bacaan tekanan darah?