Apple Watch Siri 9 Boleh Menjadi Yang Pertama Menggunakan Bahagian Bercetak 3D

42
Butang ultra sisi jam epal NextPit
© nextpit

Bulan lalu, Apple dikhabarkan akan menggunakan percetakan 3D untuk mencipta komponen untuk perantinya. Dikatakan Watch Ultra 2 akan datang akan menjadi yang pertama menggunakan ini dengan mempunyai beberapa komponen titaniumnya dicetak. Walau bagaimanapun, laporan baru menafikan perkara ini kerana ia menunjukkan bahawa pembuat iPhone mungkin akan terlebih dahulu menguji teknologi pada Siri Jam Tangan 9 sebelum akhirnya menggunakan lebih banyak peranti Apple.

  • Jangan terlepas: Gunakan Apple Watch anda untuk mengezum ke dalam kamera iPhone

Butirannya datang daripada Mark Gurman dari Bloomberg yang mendakwa dalam surat berita terbarunya bahawa Apple sudah pun bereksperimen dengan percetakan 3D dengan pembekalnya. Malah, mereka dikatakan akan melancarkan Siri Jam Tangan generasi seterusnya yang dilengkapi dengan komponen cetakan 3D dan bukannya menggunakan bahagian yang diperbuat daripada proses pembuatan konvensional.

Mengapa Apple beralih kepada percetakan 3D

Kaedah Apple dikatakan membawa banyak faedah, seperti menjimatkan kos pada akhir syarikat. Sebagai contoh, percetakan 3D memerlukan kurang bahan acuan kerana ia boleh menggunakan bahan serbuk semasa mencetak berbanding proses CNC yang mempunyai sisa yang lebih besar. Pada masa yang sama, ini akan menyelaraskan pembuatan dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk membina bahagian ini.

Paparan Apple Watch Ultra 2 hitam

Paparan Apple Watch Ultra 2 hitam. / © Twitter/u/VNChocoTaco

Bagi Watch Ultra 2, Apple mungkin terus menggunakan kaedah yang digunakannya sama seperti membuat Watch Ultra yang asal (ulasan). Tetapi jika Apple pernah mencapai keputusan yang diharapkan dalam ujian pencetakan 3Dnya, Gurman berkata bahawa mereka akan mengembangkan pencetakan 3D kepada lebih banyak peranti di luar jam tangan pintar menjelang 2024. Oleh itu, adalah mungkin untuk melihat iPhone dan iPad masa depan turut mengambil kesempatan daripada teknologi ini .

Apple telah menetapkan tarikh untuk acara musim luruhnya di mana ia dijangka Apple Watch Series 9 akan memecahkan perlindungan bersama iPhone 15 dan iPhone 15 Pro. Khabar angin membayangkan bahawa Watch Series 9 akan menjadi peningkatan kecil dari segi reka bentuk berbanding pendahulunya. Sebaliknya, peranti boleh pakai yang but pada watchOS 10 harus memanfaatkan pemproses Apple S9 yang lebih cekap dan lebih pantas.

Adakah wajar untuk Apple menggunakan percetakan 3D tetapi masih menetapkan harga premium pada produknya? Atau adakah anda fikir ini akhirnya akan menjadi standard bukan sahaja dengan syarikat Cupertino tetapi dengan jenama lain juga? Kami ingin mendengar pihak anda.

Sumber:
Bloomberg