Apple Watch Siri 9 dan Resume Jualan Watch Ultra 2

22
nextpit Apple Watch Ultra 2 Test Wrist
© nextpit

Dalam satu peristiwa yang mengejutkan, larangan import pada Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 (semakan) telah dijeda selepas permintaan syarikat itu diluluskan oleh Mahkamah Rayuan AS. Penjualan model jam tangan pintar Apple yang terjejas juga disambung semula di kedai Apple terpilih seperti yang disahkan oleh syarikat itu.

Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, geran baharu itu membenarkan Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 kembali ke rak kedai Apple. Mulai hari ini, barang boleh pakai akan tersedia di kedai runcit fizikal terpilih. Kedai Apple dalam talian juga akan mula menyenaraikannya pada esok atau 28 Disember pada 12:00 tengah hari Waktu Pasifik.

Pada asalnya, Apple telah dihalang daripada menjual Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 selepas Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa AS mendapati gergasi teknologi Cupertino melanggar dua paten sensor oksigen darah yang dimiliki oleh Masimo Corporation. Dengan ketetapan itu, larangan import telah dikuatkuasakan. Peluang untuk membatalkan keputusan itu diberikan melalui veto Presiden, tetapi pentadbiran Biden memilih untuk tidak berbuat demikian.

Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra 2 berkongsi penderia biometrik dengan Watch Series 9 / © nextpit

Untuk menghentikan keputusan itu daripada berkuat kuasa sepenuhnya, Apple merayu kepada Mahkamah Rayuan AS, yang kini telah diluluskan oleh yang terakhir. ITC diberi peluang untuk menentang penangguhan larangan import sehingga 10 Januari. Pada masa yang sama, mahkamah juga akan mendengar sebarang jawapan berkaitan hujah itu sehingga 15 Januari. Hanya pada tarikh akhir ini kita akan tahu sama ada jeda kepada ITC keputusan akan diteruskan atau tidak.

Selain daripada pelepasan sementara yang dibawa oleh Mahkamah Rayuan AS, Apple dikatakan sedang mengusahakan beberapa penyelesaian untuk memintas larangan tersebut. Salah satu daripadanya termasuk melancarkan kemas kini perisian kepada Watch Series 9 dan Watch Ultra 2. Satu lagi ialah menggantikan sensor oksigen darah daripada jam tangan yang terjejas dan menggantikannya dengan yang baharu semasa dalam barisan pembuatan.

Apakah pendapat anda tentang pertikaian paten antara Apple dan Masimo? Adakah anda fikir adalah munasabah untuk jam tangan Apple menjalani larangan jualan? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen.

Melalui: Bloomberg