Apple Watch tidak menjejaki langkah? 11 Cara untuk memperbaikinya!

12

 • Kemungkinan penyebab Apple Watch tidak menjejaki langkah termasuk jalur jam tangan yang longgar, halangan penderia, gangguan watchOS dan tetapan Mod Kuasa Rendah.
 • Pembetulan pantas melibatkan memastikan kehausan yang betul, membersihkan penderia, memulakan semula peranti, menghentikan paksa apl pihak ketiga, mengemas kini data kesihatan dan mendayakan ciri seperti Pengesanan Pergelangan Tangan dan perkhidmatan lokasi.

Salah satu aktiviti paling asas yang dijejaki oleh Apple Watch ialah kiraan langkah. Walau bagaimanapun, selalunya, Apple Watch anda mungkin gagal menjejaki langkah. Ramai pengguna kecewa tentang perkara yang sama, dan dalam panduan ini, saya akan memberitahu anda bagaimana anda boleh membetulkan masalah Apple Watch anda tidak menjejak langkah.

Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan ke pembaikan, mari kita lihat kemungkinan sebab Apple Watch anda tidak dapat mengira langkah.

Mengapa Apple Watch tidak menjejaki langkah?

Terdapat pelbagai sebab mengapa Apple Watch anda mungkin tidak dapat menjejaki langkah.

Contohnya, jika jalur jam tangan anda terlalu longgar, penderia mungkin tidak dapat membuat sentuhan yang betul dengan kulit anda. Untuk memudahkan pengiraan langkah, Apple Watch hendaklah dipakai dengan kemas pada bahagian atas pergelangan tangan anda, betul-betul di bawah tulang pergelangan tangan.

Selanjutnya, peluh, habuk dan kotoran boleh terkumpul pada penderia dari semasa ke semasa, mengganggu keupayaan Apple Watch untuk menjejaki pergerakan anda.

Selain itu, gangguan watchOS boleh menyebabkan Apple Watch tidak berfungsi dengan tepat, sekali gus mengurangkan keupayaannya untuk mengira langkah.

Akhir sekali, apabila Mod Kuasa Rendah didayakan, Apple Watch mungkin mengehadkan aktiviti latar belakang, termasuk penjejakan langkah, untuk menjimatkan hayat bateri. Lumpuhkan yang sama untuk membantu fungsi Apple Watch dengan cara yang terbaik.

Bagaimana untuk membetulkan Apple Watch tidak mengira langkah

Memandangkan kita menyedari beberapa isu biasa yang menghalang Apple Watch daripada mengira langkah, mari kita lihat cara untuk menyelesaikan masalah tersebut.

 1. Pastikan anda memakai Apple Watch dengan betul
 2. Bersihkan penderia Apple Watch anda
 3. Mulakan semula Apple Watch dan iPhone dipasangkan
 4. Hentikan paksa apl Watch pihak ketiga
 5. Kemas kini data kesihatan
 6. Hidupkan Pengesanan Pergelangan Tangan
 7. Hidupkan perkhidmatan lokasi
 8. Tetapkan semula data penentukuran kecergasan
 9. Dayakan Denyutan Jantung, Kadar Pernafasan dan penjejakan Kecergasan
 10. Tetapkan semula data penyegerakan Apple Watch
 11. Pembetulan biasa lain

1. Pastikan anda memakai Apple Watch dengan betul

Cara memakai Apple Watch anda dengan sempurna

Jika Apple Watch anda tidak mengira langkah anda dengan tepat, salah satu pembetulan pertama yang perlu dilakukan ialah memastikan anda memakainya dengan betul.

Jam tangan mesti sesuai dengan pergelangan tangan anda supaya penderia mendapat bacaan yang baik.

Jika terlalu longgar, ia tidak akan dapat mengira langkah anda dengan tepat. Lihat artikel kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang mengukur pergelangan tangan anda dan memakai Apple Watch anda dengan betul.

2. Bersihkan penderia Apple Watch anda

Jika Apple Watch anda tidak mengira langkah anda seperti yang dijangkakan, walaupun anda memakainya dengan betul, ini mungkin kerana penderianya kotor. Ini adalah penyelesaian yang mudah! Berikut ialah langkah tentang cara membersihkan penderia Apple Watch anda.

 1. Alih keluar Apple Watch anda.
 2. Dapatkan kain yang tidak kasar dan tidak berbulu. Basahkan sedikit kain dengan air tawar. (Elakkan menggunakan sabun atau sebarang produk pembersih lain.)
 3. Lap perlahan penderia di belakang Apple Watch anda.
 4. Keringkan sensor dengan kain bersih.

3. Mulakan semula Apple Watch dan iPhone dipasangkan

Saya rasa ini adalah pembaikan yang tidak perlu disebut! Tetapi sekiranya anda terperangkap dan terlupa melakukan perkara asas, berikut adalah peringatan.

Memulakan semula Apple Watch dan iPhone berpasangan anda boleh mengalih keluar beberapa gangguan kecil yang menjejaskan penjejakan langkah dengan mudah.

 • Untuk memulakan semula Apple Watch anda: Tekan dan tahan butang sisi sehingga peluncur muncul → Leret ke kanan pada slaid untuk mematikan bar → Setelah Apple Watch anda dimatikan, tahan butang sisi sehingga logo Apple muncul.

 • Untuk memulakan semula iPhone anda: Tekan dan tahan butang Kuasa + Kelantangan Turun → Leret ke kanan dengan slaid untuk mematikan gelangsar → Tunggu beberapa saat dan tekan dan tahan butang Kuasa untuk melengkapkan permulaan semula.

4. Hentikan paksa apl Watch pihak ketiga

Apl pihak ketiga kadangkala boleh mengganggu ciri Apple Watch seperti penjejakan langkah. Cuba tutup mana-mana apl pihak ketiga yang menjalankan latar belakang jika anda mengalami masalah dengan Apple Watch anda.

Untuk mencapai ini, patuhi arahan di bawah.

 1. Bangun atau buka kunci Apple Watch anda.
 2. Ketik Digital Crown dua kali untuk melancarkan Penukar Apl.
 3. Leret ke kiri pada apl yang ingin anda tutup.

 4. Ketik ikon merah (X) untuk menutup paksa apl.

  Leret ke kanan pada apl dalam Penukar Apl

Malangnya, sehingga berita ini ditulis, watchOS 10 tidak menawarkan cara terbina dalam untuk memaksa berhenti berbilang apl sekaligus. Satu-satunya pilihan ialah menutupnya secara individu melalui Penukar Apl.

5. Kemas kini data kesihatan

Ciri penjejakan langkah pada Apple Watch anda bergantung pada maklumat peribadi yang diberikan di bawah bahagian data kesihatan untuk menganggarkan kiraan langkah anda.

Untuk kiraan langkah yang tepat, anda perlu memastikan anda mempunyai mengisi data kesihatan anda dengan betul.

6. Hidupkan Pengesanan Pergelangan Tangan

Anda mungkin telah melumpuhkan pengesanan pergelangan tangan secara tidak sengaja, menyebabkan Apple Watch anda tidak mengecam pergelangan tangan anda. Untuk mendayakan Pengesanan Pergelangan Tangan sekali lagi, ikut langkah ini.

 1. Akses apl Tetapan pada Jam Tangan anda.
 2. Navigasi ke Kod Laluan → Togol pada Pengesanan Pergelangan Tangan.

  Navigasi ke Kod Laluan dan togol pada Pengesanan Pergelangan Tangan

7. Hidupkan perkhidmatan lokasi

Anda mesti mendayakan perkhidmatan lokasi pada iPhone anda untuk Apple Watch anda menjejaki langkah, senaman dan aktiviti anda dengan tepat.

Untuk berbuat demikian:

 1. Pergi ke Tetapan pada Apple Watch anda → Pergi ke Privasi & Keselamatan.
 2. Pilih Perkhidmatan Lokasi → Togol pada Perkhidmatan Lokasi.

  Pergi ke tetapan, privasi dan keselamatan, dayakan perkhidmatan lokasi pada jam tangan epal

Faedah lain mendayakan ciri ini ialah anda juga boleh berkongsi lokasi anda dengan orang yang anda sayangi menggunakan Apple Watch anda.

8. Tetapkan semula data penentukuran kecergasan

Jika anda telah menghidupkan perkhidmatan lokasi pada Apple Watch anda, tetapi ia tidak mengira langkah anda dengan betul, terdapat penyelesaian lain yang boleh anda cuba.

Anda boleh cuba menetapkan semula data penentukuran kecergasan. Dengan melakukan ini, anda akan memadamkan semua tetapan lama dan menjadikan jam tangan anda segar untuk penjejakan kecergasan, seperti baharu.

 1. Lancarkan apl Tonton pada iPhone anda → Pastikan anda berada dalam tab Jam Tangan Saya.
 2. Pilih Privasi → Tetapkan Semula Data Penentukuran Kecergasan.
 3. Sahkan dengan memilih Tetapkan Semula Data Penentukuran Kecergasan.

  Tetapkan semula data penentukuran kecergasan

9. Dayakan Denyutan Jantung, Kadar Pernafasan dan Penjejakan Kecergasan

Semasa mencuba penyelesaian di atas, jika penjejakan kecergasan dan denyutan jantung dilumpuhkan, maka Apple Watch tidak akan dapat mengira langkah anda.

Lakukan perkara berikut untuk memastikan Penjejakan Denyut Jantung, Kadar Pernafasan dan Kecergasan didayakan.

 1. Pergi ke apl Tonton → tab Tonton Saya.
 2. Pilih Privasi.
 3. Semak sama ada butang di sebelah Kadar Jantung, Kadar Pernafasan dan Penjejakan Kecergasan dihidupkan.

  Navigasi ke apl Tonton, tab Jam Tangan Saya, pilih Privasi dan dayakan Denyutan Jantung, Kadar Pernafasan dan Penjejakan Kecergasan

10. Tetapkan semula data penyegerakan Apple Watch

Jika tiada apa yang membantu anda setakat ini, anda boleh cuba menetapkan semula data penyegerakan pada Apple Watch anda. Ini akan memadamkan semua data Apple Watch yang disimpan pada iPhone anda dan memberi anda catatan yang bersih.

Ia sepatutnya menyelesaikan sebarang masalah dengan Apple Watch anda yang tidak mengira langkah anda dengan tepat.

 1. Navigasi ke apl Tonton pada iPhone anda → Pastikan anda berada dalam tab Jam Tangan Saya.
 2. Ketik Umum → Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Data Penyegerakan.

  Tetapkan semula data penyegerakan Apple Watch

Ingat bahawa apabila anda mengetik Tetapkan Semula Data Penyegerakan, tidak akan ada sebarang mesej, tetapi data Apple Watch anda akan ditetapkan semula.

11. Pembetulan biasa lain

Selain daripada pembaikan yang dinyatakan sebelum ini, anda juga boleh mencuba beberapa penyelesaian umum di bawah untuk memastikan Apple Watch anda mengira langkah anda dengan betul.

 • Kemas kini iOS dan watchOS

 • Tetapkan semula Apple Watch kepada tetapan kilang

Jika melakukan dua perkara di atas tidak menyelesaikan masalah anda, sudah tiba masanya untuk Menghubungi Sokongan Apple. Pakar di sana akan menganalisis masalah asas dan memberikan penyelesaian yang tepat.

Menjejaki kejayaan anda…👣

Saya harap penyelesaian di atas telah membuat perubahan dan Apple Watch anda kini berjaya menjejaki semua langkah anda!

Saya ingin mendengar tentang kaedah yang berkesan. Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda dalam komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Apple Watch tidak mendapat pemberitahuan? Bagaimana untuk memperbaikinya!
 • Apple Watch tidak dicas? Bagaimana untuk memperbaikinya!
 • Betulkan apl Kesihatan tidak menjejaki langkah pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.