Apple Watch Ultra kalah kepada Galaxy Watch 5 yang lebih murah dalam ujian ketahanan

90
Pembetulan kos pembaikan Apple Watch Ultra AS
© Apple

Apple Watch Ultra ialah jam tangan pintar lasak pertama daripada syarikat itu. Ia dilengkapi dengan casis titanium dan kaca nilam untuk ketahanan tambahan. Walaupun yang terakhir terdengar sangat meyakinkan dalam mencegah calar dan retak, video ketahanan baharu mendedahkan bahawa ia tidak mencapai apa yang diiklankan oleh Apple.

Kaca nilam menjadi bahan pilihan popular untuk kanta dan jam tangan pintar kerana penarafan perlindungannya yang lebih tinggi berbanding Gorilla Glass. Walau bagaimanapun, ternyata batu permata itu mempunyai tahap keberkesanan yang berbeza-beza, bergantung pada tuntutan dan produk pengeluar.

  • Berkaitan: Apple Watch mana yang hendak dibeli pada tahun 2022?

YouTuber JerryRigsEverything, yang mendakwa kemasyhurannya ialah mematahkan telefon pintar separuh, meletakkan Watch Ultra dalam ujian calar bersama Samsung Galaxy Watch 5 dan Garmin Fenix ​​7. Ketiga-tiganya diiklankan untuk menampilkan lapisan kaca nilam. Menariknya, ujian itu menghasilkan keputusan yang berbeza untuk setiap peranti, menimbulkan persoalan tentang tuntutan Apple sepanjang perjalanan.

Ujian ketahanan Ultra Apple Watch

Dalam video itu, skala kekerasan Moh dengan pilihan berbeza digunakan untuk menguji sama ada peranti ini benar-benar menggunakan kaca nilam sebenar untuk perlindungan. Dalam skala 0 hingga 10, bahan nilam tulen harus melihat calar antara tahap 8 dan 9, iaitu satu takuk lebih rendah berbanding berlian pada 10.

  • Baca juga: Ulasan Galaxy Watch 5 Pro

Untuk Galaxy Watch 5, ia mula melihat calar yang sangat samar dari tahap 6 dan 7 dengan alur yang ketara pada tahap 8. Ia lebih teruk untuk Apple Watch Ultra kerana tanda yang lebih dalam sudah kelihatan pada tahap yang lebih rendah. Hanya paparan Garmin Fenix ​​7 berjaya bertahan pada tahap yang sama sehingga tanda mula muncul pada tahap 8.

Ketahanan Apple Watch Ultra dengan ujian calar

Calar pada Apple Watch Ultra muncul pada skala kekerasan tahap 6 dan 7 Moh. / © YouTube/u/JerryRigsEverything

Seperti yang dinyatakan oleh YouTuber, kemungkinan sebab kegagalan kaca nilam Apple Watch Ultra mungkin disebabkan oleh tahap kekotoran yang lebih tinggi. Proses pembuatan di mana kaca digilap juga boleh menjadi faktor dalam hal ini. Sebaliknya, Garmin Fenix ​​7 yang bertahan dalam ujian menunjukkan bahawa ia mempunyai komposisi nilam tulen.

Apa yang boleh kami lakukan ialah, Apple Watch Ultra sebenarnya tidak mempunyai perlindungan tertinggi walaupun kos premiumnya. Galaxy Watch 5 malah menawarkan kualiti kaca nilam yang lebih baik pada $280. Apakah pendapat anda tentang ini? Adakah Apple mengelirukan pangkalan penggunanya?

Sumber:
Youtube