Apple Watch X Mungkin Pertama Menawarkan Pemantauan Tekanan Darah

9
nextpit Apple Watch Ultra 2 ReviewXX
© nextpit

Pemantauan tahap tekanan darah adalah salah satu ciri yang hilang pada jam tangan Apple tetapi telah tersedia dan digunakan pada Galaxy Watch Samsung selama bertahun-tahun. Syarikat Cupertino mungkin akhirnya dapat menawarkan keupayaan pemantauan serupa pada Apple Watch tahun depan berdasarkan khabar angin baru.

  • Baca juga: Kajian Apple Watch Ultra 2

Mark Gurman dari Bloomberg sibuk dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana dia berkongsi banyak ramalan dan laporan untuk selari dengan acara Mac yang diadakan baru-baru ini. Dengan itu, pembocor dan wartawan Apple kini kembali dengan beberapa ramalan baharu dan agak samar-samar.

Apple Watch pertama dengan keupayaan pemantauan tekanan darah

Gurman menyebut dalam surat berita PowerOn terbarunya tentang Apple Watch pertama dengan ciri pemantauan tekanan darah yang mungkin akan diperkenalkan oleh pengeluar iPhone tahun depan. Malangnya, dia tidak menyatakan sama ada dia bermaksud ciri ini adalah untuk Watch Series 10 standard, yang mungkin digelar Watch X, atau untuk Watch Ultra 3 sahaja. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar dia merujuk kepada kedua-dua julat yang berkongsi teknologi.

Tidak seperti kaedah pengukuran terperinci yang digunakan Samsung pada Galaxy Watch, Gurman percaya versi pemantauan tekanan darah pada Apple Watch agak terhad untuk memberi amaran kepada pemakai tentang tahap tinggi atau rendah yang sedang trend. Ini dikatakan dapat mengurangkan kadar diagnosis salah, dan atas nota sedemikian, pengguna akan dinasihatkan untuk mengesahkan bacaan mereka dengan peranti pemantauan BP kendiri atau pemeriksaan oleh profesional atau doktor.

Seseorang memantau tekanan darah orang lain

Sebelum menggunakan Monitor Tekanan Darah Galaxy Watch 5 Pro, adalah penting untuk menentukur jam tangan pintar. / © NextPit

Apple disebut-sebut akan menyediakan versi yang dipertingkatkan yang boleh memberitahu bacaan tepat dalam nombor sistolik/diastolik, tetapi ini mungkin hanya tiba pada tahun-tahun kemudian dan bukannya tersedia pada model Apple Watch yang seterusnya.

Bilakah anda boleh mengharapkan Sleep apnea dan ciri gula darah pada Apple Watch?

Sebagai tambahan kepada bacaan paras tekanan darah, jam tangan pintar Apple generasi akan datang juga akan debut dengan pengesanan apnea tidur seperti yang disebut oleh pembocor. Terutama, Samsung mempunyai ciri yang sama dalam perancangan untuk ditambahkan pada Galaxy Watch 5 dan Galaxy Watch 6 (ulasan) menjelang 2024.

Gurman juga menyebut pemantauan glukosa darah bukan invasif pada jam tangan Apple juga. Bagaimanapun, dia hanya memberikan jangka masa anggaran ia tiba dalam beberapa tahun. Pada masa sama, beliau menyifatkan fungsi dan teknologi glukosa darah adalah sama seperti tekanan darah, yang akan menawarkan amaran dan bukannya memberikan bacaan berangka semasa menggunakan sensor berasaskan laser.

Selain daripada ciri fokus kesihatan Apple Watch yang akan datang, apakah tambahan lain yang anda ingin lihat disertakan? Adakah anda fikir mempunyai pemberitahuan tahap tekanan darah akan berfungsi dengan baik pada yang boleh dipakai berbanding dengan menggunakan kaedah tradisional?

Sumber:
Bloomberg