AS kini telah membuka perang cip terhadap China

118
fertigung cip 01
© NextPit / Shutterstock

Nampaknya tahap peningkatan seterusnya dalam perang cip antara AS dan China telah dicetuskan minggu lepas. Menurut laporan media, Jabatan Perdagangan AS telah mengukuhkan sekatan sehingga para pakar percaya industri semikonduktor China akan rosak teruk. Embargo itu serupa dengan langkah yang diperkenalkan terhadap Huawei pada 2019.


TL;DR

  • Biro Industri dan Keselamatan (BSI) memperkenalkan sekatan drastik AS.
  • Industri cip China akan rosak secara besar-besaran.
  • Samsung dan TSMC akan menerima lesen pengecualian selama 1 tahun.

Sekatan drastik AS diperkenalkan terhadap industri semikonduktor China

Kita semua masih ingat 2019, oleh Presiden AS ketika itu Donald Trump, memulakan langkah terhadap pengeluar telefon pintar China yang sangat berjaya ketika itu, Huawei. Sehingga kini, di wilayah Barat, telefon pintar Huawei tanpa sokongan 5G dan Perkhidmatan Mudah Alih Google (GMS) mempunyai perkaitan yang sangat terhad.

Kini, senario yang lebih dahsyat nampaknya akan berlaku. Kerana minggu lepas, menurut laporan media dari “Computer Base”, sekatan dikeluarkan oleh Biro Industri dan Keselamatan (BSI)yang kini boleh membahayakan seluruh industri cip China.

Secara terperinci, kawalan eksport baharu telah diterbitkan pada 7 Oktober dan sekatan AS telah berkuat kuasa sejak 12 Oktober. Secara ringkas, ini bermakna, dengan kesan serta-merta, tiada lagi teknologi AS boleh digunakan dalam pengeluaran semikonduktor dengan lebar struktur kurang daripada 16 nanometer.

Ini memberi kesan kepada kedua-dua perkakasan, seperti alat pembuatan dan perisian. Dalam kes ini, sistem pendedahan EUV dan pengimbas DUV dari Amerika Syarikat memainkan peranan utama. Cip memori DRAM dan NAND juga terjejas. Di sini dari lebar struktur 18 nanometer dan 128 lapisan.

Tambahan pula, warga AS kini dilarang daripada mengambil bahagian dalam pembangunan atau pengeluaran loji semikonduktor China. Kegagalan untuk mematuhi akan menyebabkan pembatalan kewarganegaraan AS mereka. Jurutera AS kini meninggalkan China secara beramai-ramai, sebagai Pos Pagi China Selatan laporan.

Pengeluar cip Taiwan terbesar di dunia TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), SK Hynix dan Samsung turut terjejas oleh sekatan tersebut. Walau bagaimanapun, TSMC dan Samsung telah menerima lesen pengecualian, sah selama satu tahun.

AS membenarkan sekatan dengan “keselamatan negara”

Seperti yang berlaku dengan Huawei pada masa itu, penjelasan rasmi untuk langkah drastik yang diambil oleh AS adalah keselamatan negara. Sehubungan itu, Setiausaha Rendah BSI menyatakan seperti berikut:

Seperti yang saya katakan kepada Kongres pada bulan Julai, bintang utara saya di BIS adalah untuk memastikan bahawa kita melakukan segala-galanya dengan sewajarnya untuk melindungi keselamatan negara kita dan menghalang teknologi sensitif dengan aplikasi ketenteraan daripada diperoleh oleh tentera, perisikan dan perisikan Republik Rakyat China. perkhidmatan keselamatan.

Bagi mereka yang selama ini berpendapat bahawa sekatan ke atas Huawei adalah salah satu daripada banyak keputusan Donald Trump yang tidak dapat difahami, adalah wajar disebutkan di sini bahawa Presiden AS semasa Joe Biden juga mengikuti ideologi ini. Menurut kenyataannya, dia merancang pembuatan cip yang bermula dan juga berakhir di AS.

Apa pendapat kamu? Adakah perang cip ini akan menjadi bumerang bagi AS pada akhirnya, atau adakah Amerika tetap membelakangi dinding dan lebih kurang terpaksa mengambil langkah drastik sedemikian agar tidak kehilangan sentuhan? Tulis pendapat anda kepada kami dalam komen.