Asus ROG Phone 8 Dilancarkan: Kamera Yang Betul Dan Telefon Permainan Digabungkan Dalam Satu

34
ASUS ROG PHONE 8 PRO ANIME VISION
© Asus

Asus menyertai perayaan CES 2024 dengan memulakan kehadirannya dengan pelancaran siri ROG Phone 8. Selain perkakasan dalaman yang dipertingkatkan, telefon pintar permainan baharu ini menampilkan reka bentuk baik pulih dan sistem kamera, yang menjadikannya lebih dekat dengan telefon pintar yang sesuai berbanding sebelum ini.

Reka bentuk Asus ROG Phone 8 (Pro).

Bermula dengan bahagian luar, kedua-dua ROG Phone 8 dan Phone 8 Pro menampilkan binaan yang lebih ramping dan ringan pada 8.9 mm nipis dan 225 gram, masing-masing. Dimensi dan berat adalah pengurangan yang ketara daripada ROG Phone 7 (ulasan) yang berukuran 10.5 mm tebal dan mempunyai skala pada 239 gram. Kedua-dua penyertaan baharu juga disertakan dengan pensijilan rintangan habuk dan air IP68 yang dinaik taraf.

Perbezaan reka bentuk utama antara ROG Phone 8 standard dan Phone 8 Pro ialah yang pertama mempunyai logo Aura RGB yang biasa menyala di belakang manakala Pro mendapat matriks LED putih dinamik dan boleh disesuaikan yang dipanggil Anime. Fikirkan yang terakhir sebagai antara muka Glyph yang terdapat dalam Nothing’s Phone 2 (ulasan).

Panel paparan pada peranti permainan Asus tahun ini adalah skrin AMOLED 6.78 inci yang sama dengan kadar penyegaran 165 Hz. Walau bagaimanapun, ini kini menggunakan teknologi LTPO untuk kadar segar semula berubah-ubah tambahan antara 1 Hz dan 120 Hz dan mengeluarkan kecerahan puncak yang lebih tinggi pada 2,500 nits. Di samping itu, bezel atas dan bawah yang tebal telah digantikan dengan potongan kamera lubang tebuk, seterusnya mencukur jejak telefon permainan ini.

Asus ROG Phone 8 dan ROG Phone 8 Pro

Asus ROG Phone 8 dan Phone 8 Pro dengan Aero Active Cooler X. / © Asus

Tambahan pula, dwi pembesar suara menghadap hadapan pada kedua-dua telefon bimbit telah digantikan dengan gabungan satu pembesar suara hadapan dan satu penembakan bawah. Tandatangan Asus sepatutnya butang pencetus pada satu sisi telah dikekalkan dan terletak di sebelah penggetar kelantangan dan kekunci kuasa.

Bahagian dalaman Asus ROG Phone 8 (Pro).

SoC vanila Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm menjanakan ROG Phone 8 dan Phone 8 Pro. Sementara itu, julat memori daripada 12 GB LPDDR5X RAM dan storan 256 GB UFS 4.1 untuk model asas sehingga storan 24 GB/1 TB untuk pilihan teratas.

Walaupun kapasiti bateri telah dikurangkan daripada 6,000 mAh kepada 5,500 mAh, kecekapan set cip yang dipertingkatkan boleh mengimbangi sel yang lebih kecil. Asus juga melemparkan pengecasan wayarles Qi 15-watt di atas pengecasan berwayar 65-watt yang menjanjikan dari 0 hingga 100 peratus dalam masa 39 minit sahaja.

Asus ROG Phone 8 siri

Asus ROG Phone 8 mendapat logo RGB manakala ROG Phone 8 Pro menampilkan matriks LED yang boleh disesuaikan / © Asus

Asus juga mereka bentuk semula sistem penyejukan pada ROG Phone 8. Ia kini menggunakan sistem terma berasaskan pengaliran yang jauh lebih kecil, apatah lagi peningkatan keberkesanan sehingga 20 peratus berbanding ROG Phone 7. Sebagai alternatif, anda boleh memasangkan Phone 8 dengan aksesori Aero Active Cooler X baharu untuk penyejukan tambahan.

Pertama pada julat ROG Phone ialah kamera telefoto 32 MP baharu dengan zum optik 3x yang melengkapkan penderia utama Sony IMX-890 50 MP. Yang terakhir ini juga mewarisi penstabilan Gimbal hibrid 6 paksi yang terdapat dalam Asus Zenfone 10 (ulasan). Terdapat kakap ultralebar 13 MP biasa pada kedua-dua telefon kamera manakala bukan Pro membuang kanta telefoto memihak kepada penderia makro yang tidak berkaitan.

Harga dan ketersediaan Asus ROG Phone 8 (Pro).

Asus merancang untuk membuka pra-pesanan untuk ROG Phone 8 di AS bersama-sama dengan Eropah dan pasaran utama di Asia tidak lama lagi. Pangkalan berharga $1,000 sekeping manakala ROG Phone 8 Pro dengan lebih banyak RAM dan dua kali ganda storan dijual pada harga $1,200. Anda boleh mendapatkan ROG Phone 8 Pro Edition yang dimuatkan sepenuhnya dengan 24 GB/1 TB dengan harga $1,500, yang disertakan dengan Active Cooler X.

Apakah pendapat anda tentang reka bentuk dan spesifikasi baharu Asus ROG Phone 8? Adakah anda berniat untuk membeli satu? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar jawapan anda.