Asus ROG Phone 8 Ultimate Diserlahkan dengan Beastly Chip dan RAM

34
NextPit Peminat Utama Asus ROG Phone 7
© nextpit

Hari ini, tidak banyak jenama yang berminat untuk membuat telefon pintar permainan berbanding dahulu. Walaupun sebabnya peranti ini mungkin tidak laku dengan baik atau tidak ada tajuk yang cukup untuk menyokong perkakasan, terdapat beberapa nama yang masih menawarkan telefon pintar permainan, seperti Asus. Dan kini, ROG Phone 8 yang tidak diumumkan telah dikesan.

  • Baca juga: Telefon permainan terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Skor dan memori penanda aras Asus ROG Phone 8 Ultimate

Salah satu varian siri ROG Phone 8 muncul dalam repositori GeekBench (melalui GSMArena). Penyenaraian penanda aras mengesahkan bahawa ROG Phone 8 Ultimate menggunakan Android 14 dan dilengkapi dengan SoC Snapdragon 8 Gen 3. Ia juga menunjukkan peranti menggunakan versi chipset biasa dan tidak seperti pada versi yang dipasang pada Samsung Galaxy S24 yang mempunyai teras utama overclocked.

Walaupun tidak ada kejutan besar pada pilihan chipset Asus, model tersebut memaparkan 24 GB RAM yang hebat. Terutama, ini adalah peningkatan besar daripada ROG Phone 7 Ultimate yang disemak oleh rakan sekerja kami, yang mempunyai 16 GB RAM. Kemungkinan ini menggunakan jenis memori LPDDR5X juga, serupa dengan pendahulunya, walaupun ada kemungkinan ini mungkin dihantar dengan RAM LPDDR5T yang lebih baharu.

Keputusan ujian penanda aras Asus ROG Phone 8 Ultimate

ROG Phone 8 Ultimate Asus disahkan menampilkan Snapdragon 8 Gen 3 dan 24 GB RAM dalam penyenaraian GeekBench. / © GeekBench / Arena GSM

Dalam keputusan penanda aras, ia menunjukkan skor unit tertentu masing-masing 2,235 dan 7,098 dalam kategori teras tunggal dan berbilang teras. Nilai teras tunggal adalah setanding dengan skor purata yang kami lihat kebelakangan ini, tetapi teras berbilang lebih tinggi. Sama ada ini menunjukkan kelajuan jam yang lebih tinggi pada beberapa teras pemproses masih belum disahkan.

Kapasiti pengecasan Asus ROG PHone 8 Ultimate

Selain cipset, Asus ROG Phone 8 Ultimate baru-baru ini ditemui daripada pensijilan kawal selia China dengan kelajuan pengecasan 65 watt melalui protokol Quick Charge 5. Selain itu, ia juga bergantung pada USB Type-C dengan antara muka Power Delivery 3.0.

Asus ROG Phone 7 Ultimate telah dilancarkan pada April tahun ini, jadi kemungkinan ROG Phone 8 Ultimate dan model biasa mungkin akan dibuka pada tempoh yang sama pada 2024. Walau bagaimanapun, kami tidak boleh memutuskan bahawa syarikat Taiwan itu boleh mengumumkannya yang seterusnya telefon permainan gen pada jangka masa yang lebih awal untuk meletakkannya dengan lebih baik berbanding Galaxy S24 atau OnePlus 12 yang kedua-duanya akan tiba pada bulan Januari berdasarkan laporan.

Adakah anda fikir telefon pintar permainan akhirnya akan tidak lagi wujud pada masa hadapan? Seperti biasa, kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini. Kongsi dengan kami jawapan anda dalam komen.

Melalui: GSMArena
Sumber:
GeekBench, MySmartPrice