Asus Zenfone 11 Ultra Dilancarkan: Tangki Android dengan Barangan AI

10
Warna Asus Zenfone 11 Ultra
© Asus

Asus adalah salah satu daripada beberapa pengeluar Android terakhir yang masih membuat telefon pintar kompak. Walau bagaimanapun, warga Taiwan hari ini mengesahkan bahawa ia secara drastik beralih daripada telefon bimbit yang lebih kecil, kerana ia mengumumkan Zenfone 11 Ultra dengan spesifikasi yang dipertingkatkan dan jejak yang jauh lebih besar daripada Zenfone 10 (ulasan).

Ciri dan spesifikasi Zenfone 11 Ultra kebanyakannya didedahkan daripada kebocoran yang meluas sebelum ini, tetapi syarikat itu akhirnya menjadikannya rasmi hari ini. Peranti itu didedahkan dalam acara pelancaran rakaman yang distrim yang memperincikan ketersediaan telefon utama di pasaran utama termasuk Amerika Syarikat.

Zenfone 11 Ultra ialah versi arus perdana ROG Phone 8

Zenfone 11 Ultra ialah versi luar biasa bagi Asus’ ROG Phone 8, yang menjadikannya peranti yang agak besar. Ia menampilkan skrin AMOLED 6.78 inci dengan resolusi FHD+ yang tidak mengagumkan dan tahap kecerahan yang boleh melebihi 2,500 nits. Sama seperti telefon telefon permainan, panel, yang dilindungi oleh Gorilla Glass Victus 2, boleh meningkat sehingga 144 Hz dalam mod permainan tetapi kekal antara 1 dan 120 Hz untuk kebanyakan masa.

Perlindungan lain yang ditawarkan oleh Zenfone 11 Ultra ialah rintangan habuk dan air IP68. Bingkai peranti diperbuat daripada aluminium dan Asus berkata bahan itu sebahagiannya diperbuat daripada bahagian kitar semula seperti komponen lain pada peranti. Kaca belakang adalah monogram terukir yang boleh didapati dalam komputer riba syarikat baru-baru ini. Ia akan ditawarkan dalam warna biru, hitam, kelabu dan coklat.

Asus Zenfone 11 Ultra

Spesifikasi dan ciri utama Asus Zenfone 11 Ultra / © Asus

SoC Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm mendahului bahagian dalaman manakala memori boleh dikonfigurasikan dalam 12/256 GB atau 16/512 GB. Dengan sel 5500 mAh, ia adalah salah satu kapasiti terbesar yang pernah kami lihat, tetapi ini juga menambah berat yang besar pada peranti. Ini dilengkapi dengan pengecasan pantas 65 watt tanpa wayar dan berwayar yang menjanjikan 0 hingga 100 peratus tambah nilai di bawah 40 minit, walaupun penyesuai tidak disertakan dalam kotak.

Mengenai kamera, persediaan biasa ditemui di bahagian belakang yang terdiri daripada penembak IMX890 50 MP yang dipasangkan dengan telefoto 32 MP dan ultralebar 13 MP. Penderia utama disokong oleh penstabil Gimbal hibrid 6 paksi yang membolehkan rakaman video ultra-stabil. Selain itu, kamera swafoto 32 MP menggunakan pixel binning untuk menghasilkan foto yang lebih tajam pada resolusi yang lebih rendah.

Beberapa keupayaan AI pada papan Zenfone 11 Ultra meningkatkan kebolehgunaan pengimejan pada telefon kamera seperti Potret Bokeh. Ciri AI yang lain termasuk terjemahan panggilan, transkrip, pembatalan hingar hujung ke hujung dalam panggilan dan penjanaan kertas dinding.

Akhir sekali, Zenfone 11 Ultra menampilkan Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, dan mengekalkan bicu audio 3.5 mm. Ia mendapat pensijilan audio resolusi tinggi untuk kedua-dua berwayar dan tanpa wayar dalam frekuensi 32-bit dan 384 kHz.

Berapakah kos Asus Zenfone 11 Ultra

Asus Zenfone 11 Ultra sudah tersedia untuk pra-pesanan daripada peruncit utama dan kedai dalam talian Asus bermula pada harga $899. Di AS, Asus hanya akan menawarkannya dalam keadaan tidak berkunci dengan sokongan siap sedia dwi-SIM untuk AT&T dan T-Mobile. Sementara itu, Asus berkata ia merancang untuk mula menghantar peranti itu menjelang April.

Adakah Zenfone 11 Ultra adalah peningkatan yang layak daripada Zenfone 10? Adakah anda fikir Asus sepatutnya mengekalkan barisan padat? Biar kami mendengar pendapat anda tentang perkara ini.