Asus Zenfone 9 dipersembahkan secara rasmi: Zen dengan banyak kuasa!

104
ASUS Zenfone 9 HEro
© ASUS

Asus telah memperkenalkan Zenfone 9 baharu, yang merupakan berita baik terutamanya untuk peminat telefon kecil. Selain itu, peranti ini juga kelihatan hebat pada helaian spesifikasi dan menawarkan beberapa ciri yang menjadikannya perdana semasa pengeluar. Harga peringkat permulaan masih agak sederhana memandangkan apa yang ditawarkan.


TL;DR

 • Asus secara rasminya telah memperkenalkan Zenfone 9.
 • Peranti ini akan tersedia mulai 12 Ogos.
 • Harga permulaan ialah $799.

Asus menyasarkan pasaran perdana dengan Zenfone 9. Telefon ini bukan sahaja mempunyai lembaran spesifikasi yang membonjol, tetapi juga kelihatan sangat bergaya. Khusus untuk peminat telefon pintar yang lebih kecil, seperti Samsung Galaxy S22, Zenfone 9 adalah pengayaan sebenar.

Telefon pintar ini menggunakan skrin AMOLED 5.9-inci dengan kadar penyegaran 120 hertz. Panel bersinar dengan maksimum 1,100 nits dan dilindungi oleh Gorilla Glass Victus. Terdapat dua kanta kamera yang menarik di bahagian belakang. Kamera utama mempunyai resolusi 50 megapiksel dan apertur F1.9. Kamera sudut ultra lebar menyelesaikan dengan 12 megapiksel dan menawarkan apertur F2.2. Kamera swafoto juga mencapai 12 megapiksel dan mempunyai apertur F/2.45.

Banyak kuasa walaupun saiznya

Walaupun Zenfone 9 kelihatan agak kecil, terdapat banyak kuasa dalam peranti itu. Snapdragon 8 Gen 1+ menguasakan perdana dan menyediakan prestasi yang diperlukan supaya anda boleh menggunakan Mod Permainan sepenuhnya. Telefon pintar ini dilengkapi dengan tiga konfigurasi storan berbeza:

 • 8 GB RAM dan storan dalaman 128 GB
 • 8 GB RAM dan storan dalaman 256 GB
 • 16 GB RAM dan storan dalaman 256 GB
Imej produk ASUS Zenfone 9 berbilang warna

Kamera dwi Asus Zenfone 9 sangat menarik. / © Asus

Menurut pengilang, bateri 4,300 mAh bertahan hanya di bawah dua hari – ujian kami akan menunjukkan sama ada itu benar. Pengecas yang disertakan menawarkan kuasa pengecasan sebanyak 30 watt. Dengan ZenUI 9, Zenfone 9 menjalankan Android 12.

Mod Permainan dan ZenTouch

Mod Permainan memberi anda pilihan untuk meningkatkan lagi pengalaman permainan anda dengan, contohnya, menyekat pemberitahuan atau panggilan semasa bermain permainan atau melaraskan kadar muat semula panel. Sudah tentu, kami perlu menguji seberapa baik mod “Game Genie” akhirnya berfungsi sebelum kami boleh memberitahu anda lebih lanjut.

ASUS Zenfone 9 Permainan Jin

Mod Permainan yang dipanggil Game Genie menawarkan banyak pilihan! / © Asus

Anda boleh mengawal telefon pintar dengan satu tangan dengan mudah dengan butang berbilang fungsi di sisi, dipanggil ZenTouch. Kawalan sentuhan juga telah dipertingkatkan untuk Zenfone 9. Contohnya, anda boleh menggunakan kawalan satu sentuhan dengan ibu jari anda atau mencetuskan fungsi tertentu secara langsung dengan menggerakkan jari anda ke arah yang berbeza.

Harga dan ketersediaan Zenfone 9

Asus Zenfone 9 akan tersedia mulai 12 Ogos. Anda boleh membeli peranti daripada peruncit terpilih serta dari kedai dalam talian Asus. Semua maklumat boleh didapati dalam jadual di bawah.

Gambaran keseluruhan Asus Zenfone 9

Konfigurasi memori 8/128 GB 8/256 GB 16/256 GB
Warna
 • Putih Cahaya Bulan
 • Biru Berbintang
 • Hitam Tengah Malam
 • Sunset Red (Hanya di Kedai Asus)
 • Putih Cahaya Bulan
 • Hitam Tengah Malam
 • Hitam Tengah Malam
harga $799 $849 $899

Ini ialah Asus Zenfone 9 yang baharu. Apakah pendapat anda tentang perdana itu? Adakah anda lebih suka telefon pintar yang lebih kecil atau anda tidak mengambil berat tentang saiznya? Beritahu kami dalam ulasan!