Atas Permintaan Kerajaan, Google dan Apple Mendedahkan Data Pemberitahuan Tolak

22
nextpit Apple iPhone 15 USB
© nextpit

Sejak kemunculan telefon pintar, sistem pengendalian yang menjanakan peranti ini menjadi semakin canggih dan kompleks. Walau bagaimanapun, pembangunan perisian canggih tidak dapat dinafikan telah meluaskan kaedah di mana entiti boleh menceroboh privasi pengguna dan mangsa. Baru-baru ini didapati bahawa walaupun pemberitahuan tolak, yang dianggap oleh ramai sebagai ciri asas peranti mereka, juga boleh berfungsi sebagai cara untuk kerajaan menjalankan pengawasan.

  • Baca juga: Apakah Kunci Laluan Google, dan bagaimana ia berfungsi?

Didalam surat kepada Jabatan Kehakiman, Senator AS Ron Wyden mendedahkan, berdasarkan petua kepada pejabatnya, bahawa agensi kerajaan AS dan asing yang tidak dinamakan sedang mengintip pengguna Android dan Apple melalui pemberitahuan tolak. Beliau melaporkan bahawa beberapa agensi terus menuntut data pengguna yang melibatkan rekod pemberitahuan push daripada dua gergasi teknologi itu untuk tujuan pengawasan. Reuters adalah orang pertama yang melaporkan surat ini.

Ditujukan kepada Peguam Negara Merrick Garland, Senator Wyden menulis, “Oleh kerana Apple dan Google menyampaikan data pemberitahuan tolak, mereka boleh secara rahsia dipaksa oleh kerajaan untuk menyerahkan maklumat ini.” Beliau seterusnya menjelaskan bahawa pemberitahuan tolak daripada aplikasi melalui pelayan Apple atau Google sebelum sampai kepada pengguna yang dimaksudkan. Proses ini membolehkan Apple dan Google mengakses data seperti maklumat aplikasi, lokasi dan masa pengguna, antara butiran lain.

Kedua-dua Apple dan Google dilaporkan telah terlibat dalam amalan ini untuk beberapa lama. Bagaimanapun, mereka hanya kini menanganinya secara terbuka selepas isu itu terbongkar.

Dalam satu kenyataan kepada Axios, Apple berkata, “Apple komited terhadap ketelusan, dan kami telah lama menyokong usaha untuk memastikan pembekal boleh mendedahkan sebanyak mungkin maklumat kepada pengguna mereka.” Pembuat iPhone itu menambah, “Dalam kes ini, kerajaan persekutuan melarang kami daripada berkongsi sebarang maklumat. Memandangkan kaedah ini telah menjadi umum, kami sedang mengemas kini pelaporan ketelusan kami untuk memasukkan permintaan seperti ini.”

Sementara itu, Google turut menyatakan komitmen mereka terhadap ketelusan, dengan menyatakan, “Kami berkongsi komitmen Senator Wyden untuk memastikan pengguna dimaklumkan tentang permintaan ini.” Gergasi pencarian menyatakan bahawa mereka adalah syarikat utama AS pertama yang mendedahkan secara terbuka permintaan kerajaan untuk data pengguna sensitif.

Adakah terdapat cara untuk menghalang kerajaan daripada mengintip anda?

Selain daripada melumpuhkan sepenuhnya kesambungan pada peranti, nampaknya tiada kaedah yang mudah untuk memintas cara sistem pemberitahuan tolak berfungsi pada peranti Android dan Apple.

Sistem ini bergantung pada token tolak untuk mengaitkan pelbagai metadata. Akibatnya, pengguna mempunyai sedikit jalan keluar apabila syarikat teknologi dipaksa oleh kerajaan untuk menyerahkan data mereka.

Walau bagaimanapun, dalam usaha untuk mengelakkan masalah yang kelihatan tidak dapat dielakkan ini, anda mungkin mempertimbangkan untuk melumpuhkan sepenuhnya pemberitahuan tolak. Ini boleh dicapai dengan mematikan pemberitahuan untuk kedua-dua apl dan tetapan sistem pada peranti iOS dan Android. Selain itu, mengaktifkan sejenis mod fokus boleh menangguhkan penerimaan pemberitahuan pada telefon pintar anda.

  • Cara menggunakan mod Fokus iPhone baharu
  • Cara menggunakan Mod Fokus pada Android

Apakah pendapat anda tentang isu privasi ini? Adakah anda percaya kerajaan mempunyai hak untuk mengakses maklumat anda? Sejauh manakah anda membenarkan mereka berbuat demikian? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda.