Automasi rutin pagi anda: Bagaimana telefon anda boleh membantu anda bangun!

39
Rutin Meja Sisi Katil NextPit
© Shutterstock: RYO Alexandre / NextPit

Adakah anda tahu bahawa telefon pintar anda boleh memaniskan pagi anda jika anda mahu? Pembantu Google, Alexa dan Siri semuanya boleh dikonfigurasikan untuk membantu anda bangun pada waktu pagi. Jika anda mahu, mereka boleh memberitahu anda tentang cuaca, membaca berita terkini, atau bahkan membuat kopi dengan helah.

Walaupun saya masih menggunakan iPhone 13 mini, saya adalah pengguna Android selama bertahun-tahun sebelum itu. Saya suka menggunakan arahan suara “Okay Google, selamat pagi”. Ini mencetuskan beberapa tindakan, termasuk maklumat tentang janji temu saya yang seterusnya, berita terkini dan cuaca semasa.

 • Berkaitan: Ini adalah mesin pemotong rumput robotik terbaik untuk rumah pintar anda

Tetapi ciri ini hanyalah puncak gunung ais automasi rutin pagi. Itu kerana semua pembantu suara moden membenarkan anda menetapkan tindakan anda sendiri untuk arahan suara pagi. Fungsi berkelakuan sedikit berbeza, tetapi pada dasarnya melakukan perkara yang sama.

Automatikkan rutin pagi anda pada iPhone

Pada iOS, anda memerlukan apl Pintasan, yang telah pun diprapasang pada iPhone anda. Anda juga perlu mendayakan Siri pada telefon anda. Dalam apl, anda boleh membuat pintasan baharu melalui simbol tambah di penjuru kanan sebelah atas dan menamakannya mengikut keutamaan anda. Sekarang anda menambah tindakan tertentu pada pintasan ini, untuk inspirasi beberapa kemungkinan:

 • Dapatkan acara daripada kalendar.
 • Dapatkan ramalan cuaca.
 • Dapatkan masa perjalanan ke tempat kerja.
 • Buka apl “Stok”.
 • Dapatkan laporan kesihatan.
 • Mainkan muzik di Spotify.

Kemungkinan di Apple sangat pelbagai. Terutama jika anda telah mengembangkan sedikit rumah pintar anda. Jika anda menggunakan soket pintar pada mesin kopi anda, contohnya, anda boleh menghidupkannya terus pada waktu pagi. Jika anda telah menyediakan pembuat kopi dan ia berfungsi melalui suis, peranti akan mula membuat kopi untuk anda perkara pertama pada waktu pagi.

Mengautomasikan rutin pagi pada iPhone.

Apl pintasan Apple sangat komprehensif / © NextPit

Anda boleh mencetuskan rutin ini melalui arahan suara atau menetapkan masa untuk ia bermula. Sekali lagi, iOS sangat komprehensif – anda juga boleh mengautomasikan tindakan tertentu apabila iPhone anda mengesan bunyi loceng pintu.

Automatikkan rutin pagi anda di Google

Pada telefon Android anda, rakan sejawat kepada arahan pintasan Apple dipanggil “rutin”. Anda akan menemuinya dalam apl Google Home dan prinsipnya sangat serupa. Mula-mula, pergi ke apl Google Home, kemudian tukar kepada Rutin dan pilih apl yang ingin anda edit. Di sini anda boleh menetapkan “Hey Google, Selamat Pagi” sebagai pemula dan kemudian menetapkan tindakan berikut:

 • Matikan mod senyap telefon anda.
 • Hidupkan lampu.
 • Kendalikan termostat di rumah pintar anda.
 • Baca maklumat tentang cuaca, laluan anda ke tempat kerja, peringatan dan kalendar anda.
 • Bermain muzik.
 • Mulakan stesen radio.
Apl Google Home yang menunjukkan rutin Assistant

Di sini anda boleh menemui alat automasi untuk Android / © NextPit

Sudah tentu, ciri ini benar-benar mengujakan jika anda menggunakan pembesar suara rumah pintar sebagai jam penggera, atau sekurang-kurangnya menggunakannya di dalam bilik tidur anda. Dengan cara ini, anda tidak perlu bergantung pada telefon bimbit anda pada waktu pagi.

Automasi rutin pagi anda dengan Alexa

Dengan Alexa Amazon, ciri yang anda cari dipanggil “Rutin” dan boleh didapati dalam apl Alexa untuk iOS atau Android. Walaupun anda mengkonfigurasi arahan suara dalam apl pada telefon anda, rutin itu tersedia pada mana-mana pembesar suara Gema di rumah anda. Di sini anda akan menemui urutan yang disyorkan yang dipanggil “Alexa, mulakan hari saya”. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan lebih banyak pilihan di sini dengan konfigurasi anda sendiri:

 • Gunakan Alexa sebagai jam penggera yang lembut.
 • Umumkan keadaan lalu lintas dalam perjalanan ke tempat kerja.
 • Baca berita.
 • Umumkan cuaca semasa.
 • Hidupkan lampu rumah pintar.
 • Buka tirai pintar.
 • Hantar mesej kepada pembesar suara Echo yang lain.
 • Hidupkan soket untuk membuat kopi.
Tangkapan skrin menunjukkan cara menggunakan rutin Alexa

Alexa juga mempunyai pelbagai rutin rutin di tangan / © NextPit

Rutin Alexa dikonfigurasikan dengan cepat, dan di sini anda mendapat manfaat daripada ekosistem peranti rumah pintar Alexa yang sangat luas. Dengan stesen cuaca pintar, anda juga boleh mendapatkan kelajuan atau suhu angin semasa secara langsung pada harta anda.

Kesimpulan

Jika anda belum lagi menggunakan persediaan rumah pintar anda untuk mengautomasikan rutin pagi anda, anda benar-benar ketinggalan! Kerana automatik atau dengan arahan suara, anda boleh mencetuskan beberapa tindakan berguna terima kasih kepada rutin, arahan pendek atau urutan. Semasa otak dan badan anda terjaga, rumah pintar anda mengurus keperluan asas anda atau memberitahu anda maklumat penting untuk hari anda.

Apakah rupa rutin pagi anda? Adakah anda menggunakan fungsi automasi di rumah pintar atau adakah anda masih belum mengetahui fungsinya? Adakah anda berminat dengan lebih banyak tutorial automasi rumah? Beritahu kami dalam ulasan!