Bagaimana AI mengubah kerja teknologi

40
AdobeStock 310133631
© Gorodenkoff/Adobe Stock

Pekerja teknologi boleh dimaafkan kerana bergelut untuk mengalu-alukan penguasa AI baharu mereka. Kecerdasan buatan, pada hakikatnya, nampaknya bersedia untuk menenggelamkan cakarnya ke dalam hampir setiap kecekapan yang diperlukan oleh syarikat teknologi, menghapuskan beberapa jabatan daripada senarai gaji dan mengganggu yang lain.

Forum Ekonomi Dunia tidak banyak membantu meredakan kebimbangan apabila melaporkan tahun lepas bahawa AI akan memansuhkan 83 juta pekerjaan global menjelang 2027.

Dan selepas 18 bulan pemberhentian teknologi (berkaitan bukan sahaja dengan AI tetapi juga akibat wabak itu), lebih banyak muka jatuh pada akhir bulan Julai apabila muncul bahawa rancangan Google untuk membaik pulih alat Penolongnya untuk menyepadukan AI generatif.

Langkah oleh gergasi teknologi itu akan mengurangkan bilangan pekerja dalam unit itu, menurut e-mel yang dihantar kepada pekerja. Amazon bersedia untuk melancarkan langkah serupa untuk Alexa, mungkin dengan strategi pemangkasan lemak yang serupa; firma lain pasti akan mengikutinya.

Walau bagaimanapun, menjadi suram tentang kemajuan AI adalah sama berharganya dengan ketakutan pagi Isnin: mereka akan datang tanpa mengira. Kecerdasan buatan di tempat kerja tidak semestinya pengambilalihan yang bermusuhandan mereka yang berada di hujung spektrum yang optimis meramalkan masa depan di mana kami akan mengalu-alukan rakan sekerja robo baharu kami.

Anjakan bukan redundansi

Sebagai permulaan, dalam banyak kes, AI telah menyebabkan majikan menggantikan pekerja daripada menjadikan mereka berlebihan, kerana diterima secara umum bahawa otak manusia masih superlatif dalam tugas kreatif penting yang memerlukan nuansa dan pengalaman hidup, seperti penyelesaian masalah dan membuat keputusan peringkat tinggi.

Akibatnya, pekerja teknologi kini dalam peranan serasi AI boleh mendapati diri mereka berada pada kedudukan yang baik jika mereka mahir semula ke arah IT dan pengaturcaraan lanjutan. Kajian berpandangan ke hadapan oleh McKinsey pada 2018 meramalkan bahawa permintaan untuk peranan peringkat tinggi seperti itu boleh meningkat sebanyak 90% dalam dekad yang akan datang.

Bukan itu sahaja, tetapi laporan yang sama meramalkan peningkatan dalam keperluan untuk pekerja yang mempunyai kemahiran sosial dan emosi yang cemerlang––sejenis batu asas, kemahiran tempat kerja diplomatik yang mesin, mengikut sifat mereka, berjuang untuk dikuasai.

Sektor teknologi berperanan paling berisiko dalam revolusi keempat termasuk kemasukan data dan pemprosesan data, sokongan pelanggan, infrastruktur/penyelenggaraan IT, keselamatan siber, analisis kewangan dan penciptaan kandungan.

Jika anda ingin tahu tentang betapa berdaya tahannya peranan semasa anda terhadap kemajuan automasi, sebuah universiti Switzerland telah menghasilkan penyemak dalam talian.

Sektor-sektor baharu telah pun terbentuk, walau bagaimanapun, untuk memenuhi tuntutan yang diberikan oleh AI kepada kita sebagai pekerja dan sebagai manusia. Ini termasuk bidang peraturan dan tadbir urus AI, etika AI dalam firma dan berpuluh-puluh peranan teknologi yang diselaraskan secara khusus untuk mempertikaikan kuasa teknologi baharu ini.

Peningkatan kemahiran untuk daya tahan

Kunci untuk pekerja teknologi manusia adalah untuk mengenal pasti jurang dalam pangkalan pengetahuan mereka sendiri dan sama ada peningkatan kemahiran atau kemahiran semula untuk berjaya di tempat kerja masa depan yang berputar di sekitar AI.

Sesetengah firma telah proaktif untuk menyediakan pekerja mereka untuk serangan AI. Ikea melatih semula beribu-ribu kakitangan perkhidmatan pelanggannya dalam nasihat reka bentuk dalaman terpencil, dan mendakwa tidak mengalami kerugian dalam jumlah pekerja.

Seawal 2019, Amazon mula melatih semula kohort pekerja Amerikanya melalui projek Upskilling 2025 bernilai $700m. Matlamatnya adalah untuk mengimbangi automasi gudang jenama yang tidak dapat dielakkan.

Kemahiran semula adalah sama pentingnya dengan peningkatan kemahiran untuk pekerja industri teknologi, dan kemahiran barisan hadapan meletakkan manusia dalam peranan dalam parit bersama bot akan menjadi yang terpenting. Ini termasuk jurutera pantas, jurulatih AI, juruaudit AI, ahli etika AI dan pengurus mesin yang mengawasi perkakasan yang dikendalikan oleh AI.

The Papan Kerja NextPit ialah tempat yang bagus untuk mencari peranan baharu dengan berpuluh-puluh firma, termasuk tiga di bawah, yang sedang meningkat dalam era AI.

Saintis Penyelidikan Gunaan, Generatif AI, Apple, Cupertino

Apple sedang membina ke arah masa depan AInya dengan perekrutan Saintis Penyelidikan Gunaan dengan kepakaran dalam AI Generatif untuk meningkatkan produk dan pengalaman. Calon yang tepat untuk peranan ini boleh memanfaatkan model generatif terkini untuk mencipta ciri baharu. Kemahiran dalam Python/C++, kit alat ML dan sistem pembelajaran mendalam adalah kunci. Sarjana atau PhD dalam sains komputer atau yang serupa, serta sekurang-kurangnya lima tahun pembangunan ML/produk gunaan diperlukan. Baca tentang menyertai bab menarik ini untuk Apple dan memohon di sini.

Ketua Generatif AI, Pembangunan Perniagaan Permulaan, Perkhidmatan Web Amazon, New York

Pembukaan untuk yang berpengalaman Peneraju Pembangunan Perniagaan Permulaan ML telah timbul di AWS. Pengasas syarikat permulaan ML akan mencari panduan kepada anda, untuk memacu hubungan pelabur dan mempromosikan teknologi AI. Anda harus mempunyai kepintaran perniagaan dan bakat teknologi yang sama, dan mempunyai otak strategik untuk bekerjasama pada peringkat manusia untuk masa depan AI. Kandungan kepimpinan dan inisiatif yang difikirkan untuk memacu syarikat baru harus ada dalam kit alat anda. Baca lebih lanjut tentang peranan iniyang menjanjikan keseimbangan kerja-kehidupan dan bimbingan sekarang.

Pakar Teknologi, Pembangunan Aplikasi AI, Microsoft, London

Microsoft sedang mencari a Pakar Teknologi untuk Pembangunan Aplikasi AI. Anda akan mempamerkan penyelesaian AI Microsoft––memfokus pada bukti aplikasi konsep––dan bekerjasama dengan pasukan AI untuk memenangi perniagaan baharu dan berkongsi kepakaran teknologi anda. Serta pengalaman pra-jualan teknikal atau perundingan, pengetahuan pembangunan timbunan penuh (aplikasi Azure dan perkhidmatan AI) diutamakan. Jumlah perjalanan tertentu diperlukan untuk peranan berprofil tinggi ini. Ketahui lebih lanjut tentang bekerja untuk Microsoft dan memohon di sini.

Bersedia untuk menerima masa depan AI anda? Beratus-ratus peranan yang mantap dan baru muncul dalam kecerdasan buatan boleh dilayari di NextPit Job Board!