Bagaimana kertas dinding hitam boleh menjimatkan bateri Android anda

106
Samsung Galaxy S10 03
© NextPit

Kebanyakan orang tahu bahawa paparan adalah salah satu elemen yang paling haus bateri bagi mana-mana telefon pintar, tetapi apa yang mereka tidak tahu ialah kertas dinding yang mereka pilih – ya, kertas dinding – boleh membuat perbezaan yang ketara kepada hayat bateri. Kertas dinding atau latar belakang berwarna hitam tulen atau umumnya berwarna gelap sebenarnya boleh menjimatkan kuasa berbanding yang lebih ringan. Ia hanya bergantung pada jenis skrin yang anda miliki.

Mula-mula, kita perlu berkongsi sedikit maklumat teknologi paparan. Dalam pasaran telefon pintar, kebanyakan paparan adalah sama ada AMOLED atau LCD. Saya tidak akan menjelaskan terlalu banyak perincian, tetapi jika anda ingin mengetahui lebih lanjut (dan yang mana satu lebih baik untuk apa), anda boleh menyemak artikel yang dijelaskan oleh skrin telefon pintar kami. Jika anda hanya mahu kertas dinding hitam, langkau ke hadapan bahagian bawah artikel.

Lompat ke:

Teknologi paparan menjelaskan: LCD

LCD bermaksud Paparan Kristal Cecair dan ia adalah jenis teknologi yang sama yang anda akan dapati dalam televisyen, monitor dan sebagainya. Seperti namanya, Paparan Kristal Cecair sebenarnya adalah kristal, dan oleh itu, ia tidak memancarkan cahaya sendiri sebaliknya menghantar cahaya dari sumber cahaya di belakangnya.

Ini bermakna walaupun anda melihat hitam pada skrin telefon pintar atau tablet anda, ia sebenarnya hitam menyala dari belakang. Oleh itu, LCD tidak benar-benar memaparkan hitam ‘benar’. LG G7 THinQ mempunyai paparan LCD, begitu juga dengan HTC U11 Plus, Huawei Mate 10 dan Sony Xperia XZ2.

AndroidPIT HTC U11 Plus lwn Huawei Mate 10 1946

Telefon lama seperti U11 Plus dan Mate 10 sering menggunakan paparan LCD. / © NextPit

LCD juga agak kemaruk kuasa, kerana setiap piksel perlu diterangi apabila skrin sedang digunakan.

Teknologi paparan menjelaskan: AMOLED dan OLED

AMOLED adalah singkatan kepada Active-Matrix Organic Light-Emitting Diod dan ia juga digunakan untuk skrin televisyen tetapi lebih ketara, untuk telefon pintar. Paparan OLED adalah serupa, tetapi jangan gunakan Matriks Aktif.

Paparan Samsung, sebagai contoh, biasanya AMOLED: Galaxy S10, Galaxy Note9, Galaxy S9 contohnya, semuanya menggunakan paparan AMOLED, begitu juga dengan Google Pixel 3.

Skrin terdiri daripada bahan organik yang sebenarnya menghasilkan cahaya apabila arus dilalui melaluinya – electroluminescence. Paparan AMOLED lebih mudah pada bateri anda kerana setiap piksel tidak sentiasa menyala. Mereka juga menunjukkan kulit hitam ‘benar’ kerana tiada lampu belakang.

Hayat bateri: AMOLED lwn LCD

AMOLED

Anda mungkin dapat melihat ke mana arahnya: jika anda mempunyai paparan AMOLED maka anda boleh menjimatkan hayat bateri dengan menggunakan kertas dinding hitam atau kertas dinding dan tema yang biasanya lebih gelap.

Rakan-rakan kami di Pembangun XDA melakukan sedikit percubaan dan mendapati bahawa anda boleh menjimatkan kira-kira 6 peratus hayat bateri sejam pada kecerahan 20 peratus dengan menggunakan kertas dinding hitam pada paparan AMOLED dan kira-kira 8 peratus sejam pada kecerahan penuh.

Keputusan ini adalah berdasarkan pada skrin sentiasa hidup, tetapi teori asas tetap bertahan walaupun angka itu tidak betul-betul ditetapkan dalam batu. Satu lagi penguji menggunakan kaedah yang berbeza menghasilkan penjimatan 18 peratus am sepanjang tempoh sehari.

LCD

Bagaimana pula dengan kertas dinding penjimatan bateri LCD, saya dengar anda bertanya? Maaf, LCD bergantung pada pencahayaan belakang, jadi tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menjimatkan bateri di sana.

Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah menetapkan peranti anda kepada mod Penjimat Bateri dan cuba untuk tidak menghidupkan skrin anda sepanjang masa. Pastikan kecerahan paparan anda serendah mungkin dan tamat masa skrin anda bagus dan pendek.

Berita baiknya ialah anda boleh mempunyai kertas dinding berwarna paling terang dan tema yang boleh dibayangkan dan ia tidak akan memberi perbezaan kepada bateri anda. Fikirkan tentang perkara itu apabila anda melihat skrin suram pemilik AMOLED yang berpaut pada hayat bateri mereka yang dilanjutkan (hanya jangan tersasar terlalu jauh dari pengecas semasa anda merayu).

tangkapan skrin kertas dinding hitam androidpit samsung galaxy s5

Ia tidak menarik, tetapi ia akan menjimatkan kuasa bateri. Dan ia tidak semestinya hitam tulen, hanya gelap. / © NextPit

Petua hayat bateri lain untuk skrin AMOLED

Terdapat perkara lain yang boleh dilakukan oleh pemilik AMOLED untuk memaksimumkan hayat bateri mereka, seperti menetapkan sebanyak mungkin tema apl menjadi gelap yang mungkin.

Jika anda boleh menukar rupa apl yang kerap anda gunakan, anda boleh menjimatkan lebih banyak hayat bateri. Lagipun, kami menghabiskan lebih banyak masa dalam apl berbanding skrin utama kami. Anda juga boleh menetapkan pilihan teks dan e-mel anda untuk mempunyai latar belakang hitam dan menggunakan teks putih, bergantung pada peranti anda dan apl yang dipilih.

Cara paling mudah untuk memikirkannya sendiri ialah mengecas peranti anda sepenuhnya dan tunggu sehingga ia hampir mati sepenuhnya dan lihat berapa banyak bateri anda telah digunakan oleh paparan. Hanya pergi ke Tetapan dan cari Bateri, biasanya dalam bahagian Tetapan Peranti/Penyelenggaraan Peranti.

Catat peratusan paparan anda telah habis digunakan, kemudian semasa mengecas semula telefon anda, tukar kepada kertas dinding hitam dan ulangi kitaran untuk melihat perbezaannya.

Beri saya kertas dinding hitam sekarang!

Untuk memuat turun kertas dinding hitam lurus untuk latar belakang telefon pintar anda, tekan pautan di sini dan jangan lupa untuk menukar tema apl anda menjadi gelap yang mungkin untuk meningkatkan kesan penjimatan bateri.

Anda juga boleh menetapkan tema seluruh sistem yang lebih gelap untuk peranti anda, menukar tetapan tamat masa skrin anda menjadi sesingkat mungkin, dayakan mod penjimatan kuasa, matikan kecerahan automatik dan lihat betapa hebatnya penjimatan bateri.

Sudah tentu, bateri anda digunakan oleh lebih daripada sekadar paparan, jadi keputusan akan bergantung pada tabiat penggunaan telefon anda, pemproses dan pembolehubah lain, tetapi penjimatan masih berbaloi.

  • Apl kertas dinding percuma terbaik untuk Android
  • Bagaimana untuk menjimatkan hayat bateri pada telefon Android

Adakah petua kertas dinding hitam ini menjimatkan hayat bateri anda? Adakah anda mempunyai petua lain untuk menjimatkan hayat bateri? Kongsi mereka dengan kami dalam komen!