Bagaimana mendapatkan pengalaman Android pada desktop

111
AndroidPIT pasang wira pc android
© NextPit

Jika anda ingin menggunakan apl atau permainan Android pada PC Windows anda, anda mempunyai beberapa pilihan dan kami telah membandingkan kaedah untuk anda. Dalam kemas kini ini, kami menunjukkan emulator baharu seperti Bluestacks 4 atau MEmu, yang mewarisi Andy atau Nox dan sekurang-kurangnya menggunakan Android 7.1.1. Sebagai bonus, kami juga menunjukkan kepada anda Phoenix, yang ingin mewarisi sistem pengendalian x86 penuh, Remix OS , tetapi tidak boleh.

  • 5 daripada emulator Android terbaik untuk PC anda
  • Cara menggunakan telefon pintar anda yang rosak daripada PC

Anda akan memasuki dunia kesakitan

Pertama, persoalan yang jelas timbul: mengapa anda ingin memulakan apl atau permainan Android pada PC anda? Lagipun, senarai komplikasi yang berpotensi tidak terurus:

1. Apl Android dioptimumkan sentuhan dan mungkin menggunakan penderia gerakan. PC anda mungkin tidak mempunyai salah satu daripada kaedah input ini dan jika ia mempunyai skrin sentuh, ia tidak akan berfungsi dengan baik dalam emulator – jika sama sekali – seperti yang dilakukan pada telefon pintar.

melalui GIPHY

Emulator boleh memetakan input tersebut ke papan kekunci anda atau idealnya ke pad permainan dan dengan itu mensimulasikannya. Walau bagaimanapun, pengalaman pengguna dan keseronokan permainan yang berkaitan (atau sekurang-kurangnya kemudahan penggunaan) biasanya lebih teruk.

2. Prestasi jauh lebih teruk daripada pada telefon pintar; melainkan sudah tentu, telefon pintar anda ialah model peringkat permulaan dari 2015 dan komputer anda lebih baharu, mempunyai Intel i5 atau lebih baik dan kad grafik khusus. Lagipun, emulator baharu bergantung pada Android 7.1.1 Nougat dan oleh itu dapat mengendalikan versi OpenGL yang lebih pantas. Walau bagaimanapun, dalam ujian kami, masih terdapat kekurangan sokongan gunung berapi, yang akan dijanjikan peningkatan.

cetakan penceroboh kubur

Sungguh memalukan untuk memetakan operasi sentuhan permainan mudah alih kepada kekunci. / © ANDROIDPIT

3. Perisian dalam emulator belum selesai. Banyak perkara yang rosak dalam emulator. Bukan sahaja pemetaan yang disebutkan di atas untuk menterjemah input sentuhan dan gerakan, yang sering diabaikan. Selain itu, antara muka perisian itu sendiri sering terlebih sarat dengan iklan, dikemas kini jarang atau tidak sama sekali dan hanya berhenti kadang-kadang dalam titik cerita, kerana pemaju hanya menyerahkan produk itu.

MEmu Play mempromosikan dirinya sendiri

Kanak-kanak baru di blok itu ialah MEmu Play. Ia mewarisi Pemain Aplikasi NOX yatim piatu yang berhenti dengan versi Android 4.4. MEmu menggunakan antara muka yang sama, jadi ia mempunyai beberapa tetapan di sebelah kanan, meniru dan memetakan input sentuhan dan gerakan ke papan kekunci, tetikus atau pad permainan.

memu de jan 2019

MEmu dibiayai oleh pengiklanan In-Emu. / © NextPit

Ia prapasang Gedung Play serta-merta. APK juga boleh dimuat sisi, iaitu permainan boleh dipasang dari luar Gedung Play. Pemberitahuan digelungkan ke sistem pemberitahuan Windows 10.

Semasa pemasangan pertama selepas muat turun, berhati-hati untuk tidak menerima pemasangan pilihan penyemak imbas dan perisian anti-malware dengan mengklik Tolak. MEmu juga dipasang tanpa bloatware.

OpenGL ES hanya disokong sehingga versi ES 3.0. Tajuk yang lebih moden berdasarkan ES 3.1 atau pun Vulkan tidak disertakan.

BlueStacks membawa permainan Android ke PC

Yang terakhir juga digunakan untuk BlueStacks: OpenGL Es 3.0 adalah penamat. Walau bagaimanapun, BlueStacks adalah yang paling tahan lama daripada semua emulator Android bebas. App Player disepadukan ke dalam sistem Windows anda dengan cara permainan boleh dimulakan terus melalui pintasan desktop. Oleh itu, lencongan melalui permukaan Android yang membosankan adalah perkara yang sudah berlalu.

bluesacks 4 de jan 2019

BlueStacks bertahan paling lama. / © NextPit

BlueStacks telah wujud sejak akhir tahun 2011 dan pembangun telah memperoleh banyak pengalaman dalam bidang Android pada PC pada masa ini. Anda boleh menjadikan permainan mudah alih seperti Star Trek Fleet Command boleh dimainkan pada PC anda.

Remix OS sudah mati, hidup Phoenix OS

Sistem pengendalian boleh laku bebas Remix OS telah diwarisi oleh Phoenix. Malangnya, pengganti masih mewarisi penderitaan yang sama: Tidak semua mesin boot ke dalam sistem, dan jika mereka melakukannya, mereka dibelenggu oleh kekurangan sokongan perkakasan. Percubaan ini menarik, tetapi sebagai sistem pengendalian PC Android (7.1 dalam kes ini) tidak akan berfungsi pada 2019 sama ada.

Seperti Remix, Phoenix adalah berdasarkan projek Android x86 sumber terbuka. Ini telah menjadikan imejnya berdasarkan Android 8.1 Nougat tersedia untuk dimuat turun pada Januari 2019. Ini malah menjanjikan sokongan Vulkan yang sebenar, walaupun eksperimental – sekurang-kurangnya untuk cip grafik AMD.

Tanah perkuburan emulator semakin berkembang

AMIDuOS ialah emulator Android yang terkenal. Selepas beberapa bulan tidak aktif, keputusan tertunggak telah dibuat untuk menarik palam. Projek ini telah lama tidak dikemas kini dan tidak dapat bersaing dengan BlueStacks atau AnDy dari segi prestasi.

Amiduos eol 1140x550

AMIDuOS turut menarik palamnya. / © NextPit

AnDy berjaya mencapai Android Nougat. Emulator Android percuma menawarkan ciri yang hampir sama seperti BlueStacks. Sejak 2016, bagaimanapun, sekurang-kurangnya pemasaran produk telah terhenti, walaupun perisian masih menerima kemas kini sekali-sekala. Projek itu kelihatan yatim piatu.

Profesional mencontohi Android secara berbeza…

Terdapat juga penyelesaian khusus lain seperti AnBoxShashlik, atau ARChon. Walau bagaimanapun, ia adalah kompleks untuk dipasang dan menyediakan tujuan yang sama sekali berbeza daripada emulator Android mesra pengguna BlueStacks.

Dan profesional lebih suka Android Studio Emulator bagaimanapun. Walaupun ia adalah satu-satunya yang menawarkan versi Android semasa, ia tidak mempunyai kemudahan penggunaan atau pengoptimuman prestasi.

Android pada PC: kesimpulan

Terutamanya pada komputer Windows BlueStacks boleh menegaskan dirinya sendiri dan dianggap oleh ramai orang sebagai sinonim untuk emulator Android. Pemain aplikasi memberikan kompromi yang ideal bagi kemudahan penggunaan, prestasi dan kebolehpercayaan.

Adakah apl Android anda meniru dengan baik pada PC? Emulator manakah yang anda gunakan dan apakah pengalaman anda? Kongsi mereka dengan kami di bahagian komen.


Berikutan kematian beberapa projek yang dibentangkan sebelum ini, kami terpaksa memperbaharui sepenuhnya kandungan artikel tersebut.