Bagaimana Mendapatkan Rupee dalam Tears of the Kingdom

34

Terdapat pelbagai item yang anda perlukan untuk menyimpan dalam “Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” (TotK). Kebanyakan mereka memerlukan wang untuk mendapatkannya. Mata wang utama untuk berdagang dalam TotK ialah Rupee. Adalah lebih baik untuk mengutamakan penyimpanan Rupee kerana anda mungkin perlu berdagang untuk terus hidup dalam Hyrule. Nasib baik, terdapat banyak cara anda boleh menanam Rupee dalam permainan.

Bagaimana Mendapatkan Rupee dalam Tears of the Kingdom

Panduan ini akan menyerlahkan kaedah yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan Rupee apabila anda mendapati diri anda kekurangan tunai dalam TotK.

Mendapatkan Rupee dalam TotK

Sudah tiba masanya untuk mengumpulkan wang tunai untuk pengembaraan penuh aksi ini. Kaedah yang disenaraikan di bawah akan membantu anda mendapatkan Rupee dalam TotK.

Pakai Topi Chef

Memasak dan menjual barangan adalah salah satu cara untuk mengumpul Rupee dalam Tears of the Kingdom. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah memperoleh bahan berkualiti tinggi yang sukar didapati dalam permainan. Anda kemudiannya boleh menggunakan elemen untuk memasak makanan yang lazat dan menjualnya kepada banyak vendor di Hyrule. Ingat bahawa lebih tinggi kualiti makanan yang dimasak, lebih banyak Rupee yang anda akan perolehi.

Mengumpul Batu Berharga untuk Dijual

Peta dunia mengandungi beberapa gua dengan urat mineral yang tumbuh semula setiap beberapa jam. Perhatikan lokasi gua yang paling boleh dipercayai pada peta supaya anda sentiasa boleh kembali untuk mengambil permata berharga ini. Perhatikan singkapan berbatu biru, hitam dan kuning untuk memilih urat dalam gua dengan cepat. Urat kuning cenderung menghasilkan permata berkualiti tinggi seperti Nilam dan Berlian.

Anda akan menerima tawaran berbeza untuk permata anda daripada pelbagai pedagang di Hyrule. Bandar Goron ialah tempat yang paling menguntungkan untuk berdagang permata anda. Di sana, NPC bernama Ramella membeli permata dengan lebih banyak Rupee berbanding pedagang lain. Di bawah ialah senarai semua permata yang berlaku di Hyrule dan berapa banyak Rupee yang boleh anda perolehi daripada dagangan mereka:

  • Amber: 10 Rupee
  • Topaz: 80 Rupee
  • Opal: 30 Rupee
  • Ruby: 110 Rupee
  • Nilam: 150 Rupee
  • Berlian: 500 Rupee

Perlu diingat bahawa anda harus meninggalkan beberapa permata untuk peningkatan senjata. Memunggah batu berharga dengan nilai pukal yang lebih rendah boleh membantu anda memperoleh lebih banyak Rupee. Permata unggul lebih jarang dan memberikan rangsangan serangan yang hebat untuk senjata anda. Jual ini hanya apabila anda mempunyai stok yang mencukupi.

Hapuskan Blupees

Makhluk kecil yang bercahaya di sekeliling gua boleh menjadikan anda kaya. Apa yang anda perlu lakukan ialah menembak jatuh mereka, dan mereka akan terus menurunkan Rupee untuk anda kumpulkan. Anda boleh mendapatkan apa-apa antara 20 hingga 100 Rupee apabila anda menembak jatuh Blupees. Tetapi anda perlu menggunakan lebih daripada sekadar anak panah untuk menghapuskan Blupees ini.

Jika anda ingin menanam lebih banyak Rupee, bom dan bahan letupan adalah senjata terbaik untuk digunakan. Sebagai bonus, Blupees akan membawa anda ke gua yang sesuai untuk menanam batu permata. Mereka juga boleh menunjukkan anda ke gua dengan permata Bubbul. Anda boleh menggunakan permata seperti kristal ini untuk mendapatkan set perisai, yang amat berguna apabila anda kekurangan wang tunai.

Jual Elixir

Elixir ialah elemen berharga yang memberikan anda peminat istimewa dalam TotK. Lebih kuat gabungan Elixir yang anda buat, lebih baik harga yang anda akan terima dalam perdagangan. Jadi, jika anda ingin mengaut lebih banyak Rupee untuk ramuan ini, pastikan anda menggunakan bahan-bahan berkualiti tinggi.

Lawan Puak Yiga

Anda boleh menemui Yiga di pangkalan mereka di Depthsor di beberapa lokasi Hyrule yang lain. Jika anda melihat mana-mana pisang besar tergeletak, itu mungkin perangkap yang ditetapkan untuk anda oleh YigasI. Memeriksa pisang akan menarik Yigas, dan setiap Yiga yang anda tumbangkan akan menjatuhkan beberapa Rupee.

Anda disyorkan untuk menyerang pangkalan untuk mendapatkan lebih banyak Rupee kerana jumlah yang dijatuhkan Yiga tidak mencukupi. Ahli standard klan Yiga akan menurunkan satu Rupee, jadi sebaiknya sasarkan Yiga Blademasters kerana mereka boleh menurunkan sehingga 50 Rupee.

Turunkan Talus Batu dan Perang Talus

Membunuh Talus Batu dan Pertempuran Talus juga merupakan cara yang bagus untuk menanam lebih banyak Rupee. Kelemahan utama kedua-dua watak ini adalah pada reka bentuk mereka. Punggung mereka diperbuat daripada deposit besi. Hancurkan lonjakan mineral untuk mengumpul batu berharga yang boleh anda tukar dengan Rupee. Apabila anda menetapkan untuk mengalahkan musuh-musuh ini, tukul dan bom akan menjadi senjata pilihan yang ideal.

Batu dan Talus Pertempuran juga menjatuhkan senjata sebaik sahaja anda mengalahkannya. Selain itu, kedua-dua musuh akan memberi anda Hati Talus Batu. Item ini membantu menggabungkan senjata berkuasa seperti kayu dan perisai.

Tawaran untuk Membantu Addison Dengan Presiden Hudson Menandatangani

Addison ialah NPC yang boleh anda temui di seluruh Hyrule. Dia memegang Tanda Presiden Hudson, yang boleh anda bantu kekal dengan membina sokongan. Dalam kes itu, Addison akan menawarkan anda ganjaran sebanyak dua puluh Rupee, sedikit makanan dan tiket tidur. Anda boleh membina sokongan dengan cepat menggunakan Ultrahand. Pencarian ini tersedia di semua papan tanda pada peta, menawarkan peluang untuk mengumpul sejumlah besar Rupee.

Mengambil Bahagian dalam Pencarian

Hampir semua pencarian dalam Tears of the Kingdom akan memberi ganjaran Rupee setelah selesai. Walau bagaimanapun, sesetengahnya menawarkan ganjaran yang lebih tinggi daripada yang lain. Pencarian yang membawa kepada membuka kunci Fairy Fountains dan baris pencarian “Potensi Princess Sightings” akan memberikan ganjaran yang besar. Anda juga boleh menuju ke NPC merenung monolit yang tumbang di Lookout Landing. Dia akan mencetuskan pencarian sampingan “Mesej dari Era Kuno”. Semasa pencarian itu, setiap gambar yang anda hantar ke NPC monolit akan membantu anda memperoleh 100 Rupee.

Serpihan Bintang Perdagangan

Serpihan Bintang mempunyai banyak kegunaan dalam Tears of the Kingdom. Jika anda mendapati diri anda memerlukan Rupee dan tanpa item untuk berdagang, anda boleh menjual Star Fragment dengan harga 200 Rupee setiap satu. Tetapi jika anda mempunyai barangan lain untuk dijual, sebaiknya simpan item ini untuk menaik taraf perisai anda sebaik sahaja anda bertemu dengan Peri Besar.

Jual Kepingan Armor

Jika anda mempunyai lebih banyak perisai daripada yang anda perlukan, anda boleh menjual lebihan perisai kepada mana-mana vendor yang anda temui. Walau bagaimanapun, sentiasa pastikan anda membuat pilihan strategik apabila menjual perisai anda. Jangan jual barang yang boleh membantu anda terus hidup di Hyrule.

Manfaatkan Gangguan Penduaan

TotK pada masa ini mempunyai dua gangguan yang membolehkan anda memperoleh Rupee tanpa had: Tahan Penyeludupan dan Penipuan Penjual. Anda boleh menjalankan gangguan ini dengan agak berjaya dalam Lookout Landing. Walau bagaimanapun, sesetengah pemain melihat eksploitasi ini sebagai cara yang tidak sah untuk bermain permainan. Selain itu, Nintendo berkemungkinan akan menjalankan kemas kini untuk membetulkan isu itu pada satu ketika, menjadikan taktik gangguan tidak boleh dipercayai dalam jangka masa panjang.

Jangan Pernah Bangkit di Dunia Maya Hyrule

Anda mungkin menghadapi pelbagai situasi yang tidak dijangka semasa perjalanan anda melalui Hyrule. Jumlah Rupee yang mencukupi akan membantu anda bersiap sedia untuk menghadapi kebanyakan bahaya dunia. Walau bagaimanapun, memandangkan betapa mahalnya item dalam TotK berbanding dengan pendahulunya, Breath of the Wild, anda perlu mengumpulkan sejumlah besar Rupee. Strategi yang diterangkan dalam artikel ini akan membantu anda melakukan perkara itu.

Kaedah manakah yang boleh anda cadangkan supaya pemain lain gunakan untuk menanam rupee? Apakah jumlah rupee tertinggi yang pernah anda perolehi selepas membuat jualan dalam TotK? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.