Bagaimana Sistem Kedudukan Valorant Berfungsi – Diterangkan Kedudukan

73

Jika anda menyukai permainan berbilang pemain FPS dan mempunyai rentak kompetitif selebar satu batu, sudah tiba masanya untuk beralih ke mod kedudukan kompetitif Valorant. Permainan penembak 5v5 FPS ini mempunyai segala-galanya yang diinginkan oleh pemain ketika pertama kali dilancarkan, tetapi kini Riot Games telah menjadikannya lebih baik.

Anda telah mencapai kejayaan dengan Ejen kegemaran anda. Kini, tiba masanya untuk melihat siapa sebenarnya yang terbaik dalam komuniti. Adukan kemahiran anda dengan individu yang berfikiran sama dan naik ke bahagian atas papan pendahulu serantau. Hak untuk menyombongkan diri ada untuk diambil – jika anda berani mengambil cabaran.

Tetapi sebelum anda melompat ke perlawanan kompetitif, anda perlu melengkapkan diri anda dengan sedikit pengetahuan sistem ranking. Teruskan membaca untuk mengetahui cara sistem pemeringkatan Valorant berfungsi, cara untuk memajukan peringkat dan cara Acts permainan itu menjadi kedudukan.

Sistem Kedudukan Valorant – Gambaran Keseluruhan

Sistem ranking Valorant agak mengelirukan, terutamanya untuk pendatang baru. Sistem ini seperti sistem ranking berbilang pemain lain dengan beberapa perbezaan utama yang uniknya Riot Games.

Mula-mula, anda tidak boleh begitu sahaja melompat ke dalam mod kompetitif/kedudukan secara sesuka hati, dan anda tidak akan ditempatkan dalam perlawanan yang tidak adil disebabkan oleh sistem Penarafan Kedudukan (RR) dan Kedudukan Pembuat Jodoh (MMR) Riot Games yang unik. Kedua, Papan Pendahulu mengetepikan jumlah anda bermain untuk memastikan ia adil. Seseorang yang mempunyai lebih banyak pembunuhan dan kemenangan yang bermain kurang masih mendapat tempat Papan Pendahulu mereka apabila orang lain bermain lebih banyak, mempunyai lebih banyak pembunuhan/menang, tetapi mempunyai nisbah bunuh/menang yang lebih sedikit.

Berikut ialah pecahan pada Kedudukan Valorant dan Cara ia berfungsi pada tahun 2023.

Butiran Sistem Kedudukan Awal

Apabila mod baharu ini mula-mula dilancarkan, pemain hanya perlu melengkapkan 20 permainan tidak dinilai untuk membuka kunci mod kompetitif. Memandangkan menyelesaikan permainan adalah lebih mudah daripada menyelesaikan perlawanan, banyak troll dan smurf membanjiri pertandingan yang sepadan dan menimbulkan masalah, jadi sepuluh perlawanan tidak dinilai menjadi keperluan.

Sistem Kedudukan Sebelum Episod 4

Sebelum Episod 4 dilancarkan, anda perlu melengkapkan sepuluh perlawanan yang tidak dinilai untuk membuka kunci mod persaingan untuk permainan itu. Jawapan Riot Games kepada pemain yang berpotensi bermasalah ialah “menaikkan” keperluan membuka kunci melalui penyiapan perlawanan. Ia bukan penyelesaian yang sempurna, tetapi menyelesaikan perlawanan memerlukan lebih dedikasi dan komitmen daripada sekadar melompat ke beberapa perlawanan mudah.

Setelah anda melengkapkan sepuluh kemenangan perlawanan yang tidak dinilai, anda perlu melengkapkan lima perlawanan penempatan. Perlawanan penempatan membantu permainan mengetahui di mana anda harus bermula dalam sistem ranking.

Walaupun anda kalah dalam perlawanan, permainan mempertimbangkan prestasi anda, bukan hanya sama ada anda menang atau kalah dalam perlawanan peletakan. Valorant juga menganggap sepuluh kemenangan anda yang tidak dinilai sebelum ini semasa menentukan kedudukan anda.

Sistem Kedudukan Selepas Episod 4

Kini, mulai Episod 4 dan kemudian, anda mesti mencapai tahap akaun 20 untuk mengakses permainan mod kompetitif/berperingkat. Walau bagaimanapun, jika anda bermain sekurang-kurangnya satu perlawanan peringkat sebelum Episod 4, anda akan mendapat akses kepada permainan kompetitif yang sama.

Sebelum anda tertekan tentang padanan penempatan, lihat dengan lebih dekat.

Kedudukan dan Peringkat Valorant

Sumber Imej: Riot Games

Terdapat sembilan pangkat atau bahagian dalam sistem ranking Valorant:

 • besi
 • Gangsa
 • Perak
 • emas
 • Platinum
 • Berlian
 • Menaik
 • Abadi
 • Radiant (sebelum ini dipanggil “Valorant”)

Lapan peringkat pertama mempunyai tiga peringkat yang anda mesti capai untuk mara ke peringkat seterusnya. Peringkat terakhir, Radiant, hanya mempunyai satu peringkat. Terdapat 25 pangkat secara keseluruhan dalam Valorant, tidak termasuk Tidak Berperingkat.

Kebanyakan pemain bermula pada peringkat Besi, walaupun prestasi mereka semasa perlawanan penempatan boleh meletakkan mereka dalam kedudukan dan peringkat yang lebih tinggi. Sebagai contoh, pemain luar biasa boleh melangkau empat peringkat dan melihat kedudukan permulaan mereka di Gangsa 2.

Apabila Episod baharu bermula, semua pemain perlu bermain 5 perlawanan penempatan untuk mendapat tempat, dengan Ascendant 1 menjadi penempatan awal tertinggi.

Memainkan satu perlawanan peletakan diperlukan untuk menerima pangkat anda dalam Akta 2 atau 3 episod baharu. Kedudukan anda tidak akan jatuh pada permulaan setiap Akta, tetapi ia boleh jatuh jika padanan peletakan anda menjadi pengalaman buruk.

Melangkau pangkat dan peringkat semasa anda bermain dalam mod Kompetitif juga boleh dilakukan. Semuanya bergantung pada penilaian jodoh (MMR), prestasi dan serpihan (pembunuhan) anda dalam perlawanan. Ketekalan adalah penting jika anda berminat untuk melangkau pangkat. Teruskan rentak kemenangan yang besar, dapatkan beberapa MVP, dan anda boleh mara melalui kedudukan dengan lebih pantas. Anda mesti mencapai Penilaian Kedudukan (RR) 100 setiap tindakan untuk naik, seperti dari Kedudukan Besi 1 hingga Kedudukan 2.

Selepas pada mulanya diletakkan dalam Kedudukan, anda mendapat 50 RR untuk bermula. Untuk Episod Kisah 2 dan 3, anda mendapat sekurang-kurangnya 10 RR. Sebaik sahaja anda mencapai Immortal 2 atau lebih tinggi, anda mesti memperoleh jumlah RR tertentu untuk dinaikkan pangkat, yang berdasarkan tetapan Serantau. Untuk Amerika Utara (NA), anda memerlukan 90 RR untuk dinaikkan ke Immortal 2, 200 RR untuk abadi 3, dan 450 RR untuk mencapai Radiant Rank.

Dua kedudukan teratas dalam sistem Valorant (Abadi dan Radiant) dikhaskan untuk yang terbaik daripada yang terbaik.

Ia memerlukan banyak dedikasi dan kesabaran, tetapi jika anda beraksi dengan baik dan memenangi perlawanan, akhirnya anda boleh mencapai kedudukan teratas di papan pendahulu.

Kemerosotan Kedudukan

Beberapa permainan berbilang pemain dalam talian menggalakkan pemain untuk log masuk dengan kerap dengan memperkenalkan mekanik “keruntuhan kedudukan”. Dalam permainan lain, jika pemain tidak bersaing untuk tempoh yang ditetapkan, pangkat mereka mula merosot.

Valorant tidak mempunyai mekanik pereputan pangkat, jadi anda boleh berehat daripada bermain jika mahu. Walau bagaimanapun, jika anda menghabiskan terlalu banyak masa meninggalkan permainan, anda mungkin perlu bermain permainan peletakan untuk mengembalikan kedudukan anda. Permainan penempatan membantu menentukan tahap kemahiran anda selepas lama tidak hadir dan sama ada anda masih boleh bersaing di peringkat terakhir anda.

Dari sudut persaingan, ia masuk akal. Riot Games mahu memastikan anda ditempatkan dalam perlawanan yang sesuai dengan tahap kemahiran anda. Melengkapkan permainan peletakan sebelum kembali ke ayunan perkara boleh membantu anda juga. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah kembali ke mod persaingan hanya untuk mengetahui bahawa anda agak berkarat dan di atas kepala anda.

Papan Pendahulu Serantau

Ingin mengetahui kedudukan anda berbanding pemain lain di rantau anda?

Valorant Episod 2 memperkenalkan ciri baharu untuk pemain berdaya saing: Papan Pendahulu Serantau. Papan pendahulu memaparkan kedudukan, penilaian dan maklumat peribadi anda seperti ID Riot dan kad pemain anda. Jika anda lebih suka menjadi lebih tanpa nama apabila anda bersaing, anda sentiasa boleh menukar maklumat peribadi anda untuk membaca “Ejen Rahsia”.

Malangnya, anda tidak akan dapat melihat cara anda meletakkan pada papan pendahulu serantau apabila anda memulakan mod persaingan. Anda perlu bermain sekurang-kurangnya 50 permainan kompetitif terlebih dahulu. Untuk mengekalkan tempat anda di papan, anda perlu meluangkan sedikit masa dalam permainan dan bermain sekurang-kurangnya satu perlawanan kompetitif seminggu.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kedudukan anda tidak akan merosot, tetapi anda tidak akan muncul pada papan pendahulu jika anda hilang selama beberapa minggu, sama ada.

Menyemak Sejarah Perlawanan

Memahami perlawanan masa lalu anda boleh membantu anda menentukan perkara yang anda lakukan dengan betul dan di mana ia salah semasa anda menaiki tangga. Semak langkah di bawah untuk mengakses sejarah perlawanan anda:

 1. Pergi ke papan pemuka utama permainan.
 2. Tekan tab “Kerjaya” yang terletak di bahagian atas skrin.
 3. Semak maklumat untuk sepuluh perlawanan terakhir anda.

Anda akan dapat melihat statistik seperti menang dan kalah serta membunuh, lonjakan lonjakan, bantuan dan darah pertama. Jika anda jenis pemain yang suka mendapatkan sedikit meta, maklumat ini tidak ternilai untuk memahami dan mengoptimumkan prestasi perlawanan anda.

Anda juga boleh melihat prestasi pemain lain dalam perlawanan yang sama sebagai bonus. Hanya pilih permainan dan lihat butirannya.

Penilaian Membuat Perlawanan (MMR) Dijelaskan

Penilaian Membuat Padanan (MMR) anda ialah salah satu nombor paling penting yang pernah anda miliki, tetapi anda tidak boleh melihatnya. Ia adalah sistem dalaman yang Valorant gunakan untuk menentukan kedudukan dan penempatan anda dalam perlawanan. Begitulah cara anda dipadankan dengan pemain lain dalam mod persaingan. Jika anda membayangkan tangga gergasi, MMR anda mewakili anak tangga anda di tangga itu.

Riot Games menyatakan tiada dua pemain boleh berkongsi anak tangga atau tempat yang sama di tangga Papan Pendahulu. Setiap perlawanan menentukan sama ada anda naik ke tangga MMR atau “ditolak ke bawah oleh orang lain.” Ia hanyalah penilaian yang membantu permainan memadankan anda dengan pemain pada tahap yang sama dan berasingan daripada RR atau Penilaian Kedudukan anda.

Riot Games juga menganggap prestasi anda, seperti bilangan perlawanan berbanding dengan kemenangan dan pembunuhan, untuk meletakkan anda di tangga untuk mengekalkan padang permainan yang adil. Sebagai contoh, jika “Pemain 1” memenangi lebih banyak perlawanan daripada anda tetapi bermain lebih sedikit, anda tidak boleh mengambil tempat mereka dalam Papan Pendahulu dan menjejaskan penempatan mereka yang berjaya. Anda tidak memenangi sebanyak mana, walaupun anda telah bermain lebih banyak perlawanan.

Peringkat Kedudukan (RR) Diterangkan

Penilaian Kedudukan anda ialah bilangan mata yang anda perolehi selepas setiap permainan kompetitif. Anda memperoleh mata RR berdasarkan kemenangan pertandingan dan prestasi keseluruhan anda dalam perlawanan, terutamanya di peringkat bawah.

Untuk mara ke peringkat seterusnya, anda perlu mengumpul 100 mata RR. Peruntukan mata berbeza dari satu permainan ke satu permainan, tetapi secara amnya, pengedarannya kelihatan seperti ini:

 • Kemenangan: 10 – 50 RR, 5+ RR untuk pangkat Diamond dan ke atas
 • Kerugian: Tolak 0 – 30 RR, penurunan maks 50 RR untuk pangkat Diamond dan ke atas
 • Cabutan: 20 RR (berdasarkan prestasi) untuk pangkat Besi – Berlian

Berhati-hati, walaupun, kerana mungkin untuk diturunkan ke peringkat sebelumnya jika anda tidak menerima mata RR dalam permainan. Jika anda diturunkan pangkat, Valorant mempunyai “perlindungan penurunan pangkat” untuk pemain yang mana anda tidak akan turun di bawah 70 RR (sebelum ini 80 RR) untuk pangkat yang baru diturunkan.

Berita baiknya ialah anda hanya memerlukan 30 RR untuk kembali ke kedudukan sebelumnya, tetapi berita buruknya ialah anda telah diturunkan pangkat pada mulanya.

MMR lwn RR

MMR dan RR anda adalah sistem pemarkahan yang berasingan dalam Valorant. Satu membantu permainan memadankan anda dengan pemain yang sesuai, manakala satu lagi menentukan kedudukan prestasi anda untuk mod persaingan.

Riot Games berusaha untuk mencipta perlawanan ideal yang sesuai untuk set kemahiran anda, tetapi mereka hanya mempunyai “idea” tentang prestasi anda. “Idea” itu ialah Penilaian Membuat Padanan anda. Apabila Riot Games melihat pada MMR dan RR anda, anda akan diletakkan pada peringkat rendah anggaran kedudukan anda untuk mencipta perlawanan untuk menguji anda.

Jika anda “lulus” ujian atau menang secara konsisten, anda membuktikan bahawa anda lebih tinggi pada tangga metafora itu dan akan dipadankan dengan pemain yang lebih hampir dengan tahap prestasi anda. Anda juga akan melihat perbezaan dalam mata RR anda.

Apabila anda menang, anda akan mendapat lebih banyak mata, dan apabila anda kalah, anda akan kehilangan lebih sedikit. Semua mata RR tambahan itu pergi ke arah menyediakan anda untuk bergerak ke arah penghujung anggaran pangkat yang lebih tinggi yang dibuat oleh sistem untuk anda.

Riot Games akhirnya mahu semua pemain bergerak ke arah “penumpuan” untuk markah MMR dan RR mereka. Sebaik-baiknya, RR anda akan mencerminkan tahap prestasi anda, dan MMR anda akan membolehkan anda membuktikan bahawa anda tergolong dalam pangkat tersebut.

Naik Pangkat dengan Kemahiran, Bukan Mengisar

Sangat menggoda untuk bermain sebanyak mungkin permainan untuk “mengisar” cara anda ke bahagian atas papan pendahulu, tetapi bukan itu cara sistem kedudukan berfungsi. Walaupun permainan memberi penekanan pada “kemenangan”, mereka juga melihat cara anda menang dan kemahiran yang anda paparkan semasa perlawanan anda. Jika anda ingin maju melalui sistem ranking Valorant, semuanya tentang kualiti, bukan kuantiti.