Bagaimana Telegram Menjana Wang

37

Telegram menjana wang melalui langganan premium, iklan berbayar, crowdfunding dan derma. Dilancarkan sebagai aplikasi awan sumber terbuka percuma, Telegram kini mempunyai lebih 550 juta pengguna.

Bagaimana Telegram Menjana Wang

Artikel ini akan menerangkan cara model perniagaan sumber terbuka percuma Telegram telah diwangkan untuk mencipta hasil dan faedah pengewangan itu untuk pengguna.

Bagaimana Telegram Mencipta Hasil

Jutawan Rusia Pavel Durov mengasaskan Telegram sebagai satu cara untuk menyediakan internet tanpa iklan dan tanpa kos kepada semua orang di dunia. Telegram tidak pernah bertujuan untuk mendapatkan keuntungan dan bertujuan untuk menjadi saingan kepada WhatsApp dan Facebook. Menjelang 2021, pangkalan pengguna global Telegram menjadi begitu besar sehingga Durov menyedari keperluannya untuk berdikari.

Sembang Disulitkan Mencipta Pangkalan Pengguna Setia

Tarikan utama Telegram ialah ciri penyulitan hujung ke hujungnya yang unik yang dipanggil MTProto. Ciri keselamatan ini dibangunkan oleh saudara Pavel Nikolai Durov dan dilaburkan oleh David “Axel” Neff dari Digital Fortress. Keselamatan yang dipertingkatkan adalah sebahagian daripada etos Telegram, iaitu untuk memberi rakyat privasi dan keselamatan yang sama seperti kerajaan dan polis.

Tiada Iklan atau Perlombongan Data

Seperti WhatsApp, Telegram mempunyai sembang yang disulitkan, tetapi ia boleh digunakan pada semua peranti. Telegram tidak membenarkan perlombongan iklan untuk maklumat peribadi seperti Facebook. Ciri-ciri ini membantu membina pangkalan data pengguna yang besar, yang menggunakan aplikasi secara percuma selama lapan tahun. Oleh itu, ahli percuma Telegram mudah ditukar kepada ahli berbayar dengan Telegram Premium pada tahun 2021.

Kaedah Pengewangan

Seperti yang dinyatakan, Durov memutuskan untuk mengewangkan tapak dengan ciri berbayar, pengiklanan dan permintaan untuk derma. Beliau juga mencipta kempen pembiayaan orang ramai untuk membina projek sedemikian sebagai direktori pengguna berbilang bahasa yang dipanggil Direktori Telegram.

Pendekatan Freemium

Pendekatan berperingkat “Freemium” untuk keahlian tapak membantu menyokong platform. Ini bermakna ahli percuma boleh terus menikmati penyulitan dan muat naik tanpa had ke data awan Telegram, manakala ahli Telegram Premium boleh menikmati muat naik dua saiz, saluran tambahan, emoji animasi dan faedah lain.

Ahli juga digesa untuk membayar versi premium untuk menyokong pengguna di kawasan tertindas di dunia yang menjadi mangsa pengawasan.

Ciri Berbayar

Telegram kini memberi pengguna dua pilihan: pelan percuma, yang tidak menjana pendapatan untuk syarikat, dan “Pelan Freemium” yang menawarkan pengguna ciri tambahan dengan bayaran bulanan.

Pelanggan boleh mendaftar dalam Telegram Premium dan menikmati ciri berikut:

 • Muat naik saiz fail 4GB (dua kali ganda saiz versi percuma 2GB)
 • Muat turun pada kelajuan terpantas yang dibenarkan oleh pembekal internet pengguna
 • Gandakan saluran versi percuma yang membolehkan pengguna mengikuti 1,000 saluran
 • Cipta sehingga 20 folder dengan 200 sembang setiap satu
 • Menyimpan imej ke galeri
 • Pilihan 400 GIFS
 • Puluhan pelekat dan emoji unik
 • Suara-ke-teks
 • Gambar profil animasi
 • Keupayaan untuk menulis bio yang lebih panjang
 • Permintaan untuk menyertai kumpulan
 • Tambahkan akaun keempat pada tiga versi percuma
 • Lencana Pengguna Premium
 • Lencana pengesahan untuk mengesahkan identiti

Mengiklankan

Telegram bebas iklan sehingga Oktober 2021. Pengguna yang mempunyai lebih daripada 1,000 pengikut kini boleh menyiarkan iklan kepada pengguna dan kumpulan lain. Ini dipanggil Mesej Tajaan.

Iklan terdiri daripada teks pendek ditambah butang yang muncul terbuka untuk memaparkan iklan ringkas. Iklan tidak boleh melebihi 160 aksara, termasuk ruang. Anda boleh membaca tentang keperluan destinasi dan peraturan Telegram tentang kandungan yang dilarang pada Halaman Iklan dan Dasar Telegram.

Pengiklan dicaj menggunakan CPM (Cost-Per-Mille), iaitu harga yang ditetapkan untuk setiap seribu tontonan iklan mereka. Minimum yang boleh dibelanjakan untuk kempen CPM ialah $2.00.

Telegram mengenakan lebih banyak caj untuk CPM yang popular, termasuk kategori Mata Wang Kripto, Agama, Perjudian dan Pelaburan. Pemasaran Kerohanian, dan PR adalah kategori yang paling mahal.

Derma

Aplikasi ini kini menawarkan Bot Derma Telegram kepada pengguna, yang boleh digunakan pada saluran Telegram mereka. Syarikat itu meminta pengguna untuk mencuba bot dengan menderma wang untuk tujuannya, menggunakan Telegram Donate Bot.

Pembiayaan ramai

Telegram telah mengumpul wang melalui crowdfunding swasta sebanyak tiga kali. Pada Julai 2023 ia mengumpulkan $210 juta untuk pembiayaan hutang. Pada Mac 2021, ia menaikkan $1 bilion pertama dalam pembiayaan hutang. Pada 2018, $1.7 bilion telah dikumpulkan untuk tawaran mata wang kriptonya yang dipanggil TON. Walau bagaimanapun, wang itu telah dibayar balik kepada pembiaya selepas Suruhanjaya Bursa Sekuriti AS menghukum Telegram kerana menawarkan sekuriti tidak berdaftar.

Soalan Lazim

Sejauh manakah Telegram berjaya?

Telegram ialah aplikasi messenger keempat paling banyak dimuat turun di dunia, dengan 700 juta muat turun bulanan pada Januari 2023. Pengguna aktif bulanan Telegram menyumbang 8.7% daripada penggunaan aplikasi messenger di dunia. Pengasas Telegram Paul Durov adalah orang ketiga terkaya di dunia dengan nilai melebihi $15 bilion.

Bagaimanakah Telegram akan menjana wang pada masa hadapan?

Kenyataan Paul Derov yang disiarkan di laman web Telegram pada Disember 2020 menggariskan strateginya untuk mengekalkan pertumbuhan laman web popular itu, dengan menyatakan bahawa kos operasi adalah beberapa ratus juta dolar setahun. Dia berjanji bahawa Telegram tidak akan pernah dijual dan mengekalkan dirinya sendiri menggunakan crowdfunding persendirian, keahlian premium dan iklan berbayar yang tidak mengganggu. Beliau juga berjanji bahawa jika Telegram pernah membuat keuntungan, ia akan menawarkan trafik percuma dan perkongsian keuntungan kepada ahli Telegram Premium.

Apakah peranti yang boleh saya gunakan dengan Telegram?

Telegram digunakan pada telefon pintar, tablet, komputer riba dan desktop. Ia serasi dengan Android (6.0 dan ke atas), IOS (11.10 dan ke atas), Windows, macOS dan Linux. Semua data disulitkan dari hujung ke hujung dan boleh diakses serta-merta pada semua peranti dan sistem pengendalian.

Apakah Web Telegram?

Telegram Web ialah aplikasi berasaskan pelayar percuma Telegram yang membolehkan anda log masuk dari mana-mana sahaja dari mana-mana peranti. Memandangkan semuanya disimpan di awan, sembang anda akan disegerakkan pada semua peranti serta-merta.

Adakah Telegram masih berurusan dalam mata wang kripto?

Mata wang kripto Telegram diharamkan oleh undang-undang. Pada tahun 2017, Telegram cuba mencipta pendapatan dengan menawarkan rantaian pembiaya swasta yang dipanggil Rangkaian Terbuka Telegram (TON). Mata wang kripto itu dipanggil Gram. Kad TON adalah alternatif terdesentralisasi kepada Mastercard yang menarik 1.7 bilion pelaburan. Walau bagaimanapun, sebelum usaha niaga itu dapat dimulakan, Suruhanjaya Bursa Sekuriti AS melarang TON daripada menawarkan sekuriti tidak berdaftar kepada pembeli. Telegram didenda $18.5 juta dan diarah memulangkan $1.22 bilion kepada pembeli mata wang kripto mereka.

Telegram Premium Adalah Situasi Menang-Menang

Pengguna Telegram mendapat banyak faedah daripada pelan premium, termasuk dua kali ganda saiz muat turun fail, kelajuan lebih pantas dan ratusan emoji, animasi dan pelekat. Tetapi peningkatan premium ini bukan sahaja menghasilkan wang untuk syarikat, pengguna juga mendapat manfaat daripada meletakkan iklan dan mengutip derma daripada pelanggan.

Sudahkah anda memuat turun Telegram Premium? Adakah ia telah meningkatkan perniagaan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.