Bagaimana untuk berehat daripada seseorang di Facebook pada tahun 2023

164
Cara menggunakan ciri Take a Break di Facebook

Ciri “Rehat” membolehkan anda mengehadkan penglibatan anda dengan seseorang di Facebook. Anda akan melihat sangat sedikit siaran daripada mereka dan sebaliknya. Jadi, ini adalah kaedah yang ideal untuk meredamkan pengguna tanpa menyekat atau menyahkawan mereka. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara untuk berehat daripada seseorang di Facebook daripada iPhone.

Apa yang berlaku apabila anda berehat daripada seseorang di Facebook?

Jika anda berehat daripada seseorang, Facebook tidak akan memberitahu mereka. Selain itu, apabila anda menukar fikiran, anda perlu menetapkan semula tetapan secara manual.

1. Keterlihatan siaran

Selepas berehat, algoritma Facebook akan memastikan anda tidak melihat siaran satu sama lain pada Suapan Berita.

Jadi, untuk melihat kemas kini terbaharu mereka, cari dan buka profil Facebook mereka. Ini kerana ciri Facebook Take a Break mengubah tetapan privasi siaran dan cerita anda dan meletakkan profil itu pada senarai terhad.

Jadi, hanya apabila anda menyiarkan apa-apa secara terbuka atau menandakannya, siaran itu akan kelihatan. Selain itu, apabila anda menambah tag, Facebook tidak akan mencadangkannya. Jika anda dan rakan Facebook itu menghadiri acara yang sama, anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan.

2. Menguruskan jawatan yang lepas

Bukan sahaja siaran akan datang, malah ciri Rehat akan mempengaruhi siaran lepas juga. Orang yang disekat tidak dapat melihat semua siaran yang ditanda nama anda. Jika mereka telah menandakan nama anda di mana-mana sahaja, Facebook akan mengalih keluar teg tersebut secara automatik dan siaran tersebut tidak akan dipaparkan kepada anda. Selain itu, siaran pada garis masa masing-masing akan dipadamkan selama-lamanya.

Bagaimana untuk berehat daripada seseorang di Facebook daripada iPhone

Ciri Facebook Take a Break merangkumi berbilang langkah. Setiap kali anda menukar status perhubungan anda kepada bujang atau bercerai, Facebook akan menggesa anda untuk berehat daripada bekas anda.

Anda juga boleh menyekat sesiapa sahaja dengan mengikuti langkah di bawah. Ambil perhatian bahawa fungsi ini tersedia pada versi web Facebook.

  1. Lancarkan apl Facebook pada iPhone anda.
  2. Sekarang, cari dan buka profil Facebook yang ingin anda hadkan.
  3. Ketik Rakan dan pilih untuk Berehat.

    Ketik pada Ambil Rehat di apl iOS Facebook

  4. Kini ia akan mengubah hala ke halaman untuk menukar tetapan privasi.
    • Laraskan perkara yang anda akan lihat: Ketik Lihat Pilihan di bawah Lihat kurang daripada [friend’s name] profil. Sekarang, tandai Hadkan tempat anda melihat profil dan ketik Simpan.

      Laraskan perkara yang anda akan lihat dalam Rehat di Facebook

    • Kemas kini tetapan privasi anda: Tatal ke bawah dan pilih untuk Lihat Pilihan di bawah Hadkan apa [friend’s name] akan lihat. Kemudian pilih Sembunyikan siaran anda. Ia akan meletakkan profil pada senarai terhad dan mereka tidak akan melihat siaran anda sehingga anda menandakannya. Ketik Simpan.

      Kemas kini tetapan privasi anda dalam Rehat di Facebook

    • Urus siaran lalu: Pilih untuk Lihat Pilihan di bawah Edit Siapa Yang Boleh Melihat Catatan Lalu. Sekarang pilih Edit semua siaran dan siaran saya yang ditandakan nama saya untuk menjadikan siaran peribadi. Sahkan dengan mengetik Selesai.

      Urus siaran lepas dalam Rehat di Facebook

Perkara manakah yang kekal sama selepas berehat di Facebook?

  • Anda masih boleh mengakses sembang anda di Messenger dan menghantar mesej.
  • Semasa berkongsi kandungan, nama mereka tidak akan ditunjukkan sebagai cadangan.
  • Jika anda tidak mahu melihat mereka dalam peti masuk, arkibkan atau padamkan sembang. Selain itu, anda berdua boleh melihat komen masing-masing pada sebarang siaran dan membalasnya.
  • Selain itu, anda mempunyai pilihan untuk menulis pada garis masa mereka selepas berehat.

Bagaimana untuk membuat asal Rehat di Facebook daripada iPhone

Seperti yang saya katakan sebelum ini, anda perlu menetapkan semula secara manual semua tetapan kepada lalai untuk membuat asal Rehat di Facebook. Untuk itu, buka profil mereka sekali lagi dan ketik Berehat di bawah menu Rakan. Begitu juga, pergi ke setiap bahagian dan ambil balik semua had. Jadi, anda berdua boleh melihat satu sama lain di suapan berita seperti sebelum ini.

Selain itu, pastikan anda mengikuti mereka dan tidak menyenaraikannya daripada senarai terhad.

  1. Buka profil mereka dan ketik Rakan → Edit Senarai Rakan.

    Edit Senarai Rakan dalam Rehat di Facebook

  2. Sekarang tandai Terhad dan ketik Selesai.

    Ketik Terhad dan tandai Terhad dan ketik Selesai dalam apl iOS Facebook

  3. Selain itu, jika anda melihat butang Mengikuti, ketik butang tersebut.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Selain daripada Rehat, terdapat juga ciri yang membolehkan anda menyembunyikan senarai rakan anda di Facebook. Meta telah melancarkan ciri ini dengan mengambil kira kesihatan mental. Selanjutnya, berehat daripada seseorang membolehkan anda membisukan mereka tanpa menyahkawan atau menyekat mereka. Apakah pendapat anda tentang ini? Beritahu saya dalam komen di bawah!

Terokai lagi…

  • Bagaimana untuk menyahaktifkan atau memadam akaun Facebook pada iPhone atau PC
  • Bagaimana untuk melihat siapa yang menyahkawan anda di Facebook
  • Bagaimana untuk menyembunyikan suka di Facebook