Bagaimana Untuk Kosongkan Cache Instagram

113

Membersihkan cache peranti anda sentiasa merupakan perkara yang baik untuk dilakukan. Cache pada telefon anda menyimpan maklumat tentang foto dan imej buat sementara waktu. Ia melakukan ini supaya apabila anda kembali ke tapak web atau apl yang sama, imej ini akan dimuatkan dengan lebih cepat. Ini, bagaimanapun, tidak selalunya bermanfaat. Memandangkan cache peranti anda menyimpan data ini, ia sentiasa mengambil ruang yang berharga dan boleh menyebabkan peranti anda menjadi perlahan.

Bagaimana Untuk Kosongkan Cache Instagram

Instagram penuh dengan foto dan video. Maklumat ini mungkin mengambil banyak ruang pada peranti mudah alih anda, menyebabkannya bertindak balas lebih perlahan daripada yang sepatutnya. Nasib baik, anda boleh mengosongkan cache Instagram telefon anda dengan mudah. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara melakukannya pada 3 peranti mudah alih yang popular.

Kosongkan Cache Instagram pada iPhone

Membersihkan cache Instagram anda pada iPhone anda secara berkala ialah cara yang baik untuk mengosongkan ruang cache yang berharga. Seperti kebanyakan orang, anda mungkin menghabiskan banyak masa untuk menatal suapan Instagram anda. Dengan berbuat demikian, cache iPhone anda mungkin dipenuhi dengan data yang anda tidak perlukan. Memandangkan Instagram kebanyakannya adalah foto dan video, cache anda boleh berkembang agak besar dalam masa yang singkat.

Malangnya, satu-satunya cara untuk mengosongkan ruang ini dan mengosongkan cache Instagram anda ialah memadam dan memasang semula apl itu. Anda tidak akan kehilangan akaun anda dan boleh memasang semula apl dengan mudah. Begini cara melakukannya:

 1. Cari ikon apl Instagram dan tahan jari anda padanya.
 2. Semua ikon aplikasi pada skrin anda akan mula bergoyang.
 3. Anda boleh sama ada mengetik “Alih Keluar Apl” atau tekan butang “-” yang terletak pada ikon apl Instagram di sudut kiri atasnya.
 4. Sahkan bahawa anda mahu apl itu dipadamkan.
 5. Klik pada ikon “App Store” dan muat turun Instagram.
 6. Setelah dimuat turun, lancarkan apl dan log masuk dengan bukti kelayakan anda.

Terdapat cara untuk mengosongkan cache Instagram anda pada iPhone anda tanpa memadam dan memasang semula apl itu. Ia memerlukan memuat turun aplikasi ke desktop Mac anda dan menyambungkan iPhone anda kepadanya. Jika ini adalah sesuatu yang anda minati, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Muat turun iMyFone ke komputer anda.
 2. Lancarkan aplikasi dan sambungkan iPhone anda ke komputer anda dengan kabel yang sesuai.
 3. Setelah telefon anda dikesan, klik “1-Klik Kosongkan Ruang” dari sebelah kiri skrin.
 4. Tekan butang “Imbas Pantas” berwarna biru.
 5. Selepas apl melakukan imbasan, ketik butang “Bersih”.

Kosongkan Cache Instagram pada Peranti Android

Jika anda pelawat biasa ke Instagram menggunakan apl Android, cache Instagram anda mungkin mempunyai banyak data yang tidak diperlukan. Untuk mengosongkan sedikit ruang bagi memastikan peranti Android anda berfungsi selancar mungkin, adalah idea yang baik untuk mengosongkan cache Instagram anda secara berkala. Ini boleh dicapai dengan beberapa ketikan pantas pada telefon anda. Syukurlah, tidak seperti iPhone, anda tidak perlu memadam dan memasang semula apl Instagram. Untuk mengosongkan cache Instagram Android anda, lakukan perkara berikut:

 1. Lancarkan apl “Tetapan” Android anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada “Pengurusan apl.”
 3. Pilih “Tetapan apl”, cari “Instagram”, dan ketik padanya.
 4. Pada skrin ini, anda akan melihat “Storan & cache” dan ketik padanya.
 5. Terletak di bahagian atas skrin, klik pada “Kosongkan cache.”
 6. Ruang anda yang digunakan untuk cache Instagram akan menjadi sifar.

Kosongkan Cache Instagram pada Telefon Samsung

Jika apl anda semakin perlahan dan masa internet anda kelihatan ketinggalan, penyebabnya mungkin cache Instagram anda. Penatalan harian di Instagram boleh mengambil banyak ruang dengan cepat kerana ia berasaskan foto dan video. Mungkin terdapat banyak data yang tidak diperlukan dalam cache anda. Nasib baik, mengosongkan cache Instagram anda pada telefon Samsung adalah mudah. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka “Tetapan” telefon anda.
 2. Ketik pada “Apl.”
 3. Cari dan klik pada “Instagram,” kemudian pilih “Storan.”
 4. Terletak di bahagian bawah skrin, tekan “Kosongkan cache.”

Soalan Lazim

Berapa kerap saya perlu mengosongkan cache Instagram saya?

Jawapan kepada soalan itu bergantung pada kekerapan anda menggunakan apl tersebut. Cache Instagram anda akan menyimpan data sehingga anda mengosongkannya secara fizikal. Jika anda seorang penatal Instagram biasa, cache boleh mengambil banyak ruang dengan cepat. Ini adalah dua kali ganda benar jika anda suka menonton Instagram Reels, kerana ini akan mencipta lebih banyak data dalam cache anda.

Jika anda melihat Instagram setiap hari selama lebih daripada beberapa minit, adalah amalan yang baik untuk mengosongkan cachenya lebih kerap berbanding pengguna sekali-sekala. Jika foto atau kekili mengambil masa yang sangat lama untuk dimuatkan, ini adalah petanda yang baik bahawa sudah tiba masanya untuk mengosongkan cachenya.

Instagram masih ketinggalan pada peranti saya. Adakah saya mempunyai pilihan lain untuk menjadikannya berfungsi dengan baik?

Mengosongkan cache Instagram anda lazimnya membantu apl berjalan dengan lebih lancar jika anda menghadapi masalah memuatkan. Jika kaedah ini tidak membantu dan anda juga telah mengosongkan sejarah carian anda, cuba but semula peranti anda. Semak untuk memastikan anda disambungkan ke Internet dan mempunyai isyarat yang kuat. Jika ini tidak membantu, sebaiknya padamkan apl itu dan pasang semula.

Kosongkan Ruang dengan Kosongkan Cache Instagram Telefon Anda

Pengguna telefon Android dan Samsung boleh mengosongkan cache Instagram mereka dengan cepat dengan menuju ke tetapan mereka, mencari tajuk Instagram dan mengosongkan cache. Malangnya, pengguna iPhone tidak mempunyainya semudah itu. Pengguna Instagram yang menggunakan aplikasi untuk iPhone perlu memadamkan aplikasi untuk mengosongkan cache. Nasib baik, ia mudah dilakukan. Mengosongkan cache Instagram anda akan mengalih keluar data yang tidak diperlukan dan boleh meningkatkan prestasi peranti mudah alih anda.

Adakah anda telah mengosongkan cache Instagram telefon anda kebelakangan ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.