Bagaimana untuk melihat aplikasi menjejaki anda di Facebook dan menghentikannya

96
AndroidPIT shutterstock 558278971 Facebook
© shutterstock, NextPit

Facebook kini terlibat dalam skandal selepas mendedahkan bahawa firma data Cambridge Analytica menuai maklumat peribadi lebih 50 juta pengguna tanpa kebenaran mereka. Memandangkan ini, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh melakukan sesuatu tentang aplikasi seperti ini mengambil data anda. Sebenarnya, anda boleh. Kami akan tunjukkan caranya.

 • Ia akan menjadi kegilaan untuk mempercayai Facebook pada masa hadapan
 • Mengapa Mark Zuckerberg tidak akan menyelesaikan masalah dengan Facebook

Salah satu perkara yang paling membingungkan tentang skandal privasi Facebook ialah Cambridge Analytica tidak mendapat data melalui penggodaman atau dengan memecahkan sistem, sebaliknya melalui aplikasi Facebook yang sah yang mengumpul data pengguna, dan juga data semua kawan mereka.

Lompat ke:

Apabila anda memuat turun aplikasi atau log masuk ke tapak web dengan Facebook, syarikat ini boleh melihat maklumat tertentu pada profil Facebook anda. Contohnya, alamat e-mel anda, nombor telefon, sejarah pekerjaan/pendidikan dan lokasi semasa, bergantung pada apl individu. Perkara utama yang kebanyakan orang lupa ialah, jika anda berkongsi data itu dengan rakan, maka apl yang digunakan oleh rakan tersebut juga boleh melihat maklumat tersebut.

Kini, data sensitif tertentu seperti nama anda, nombor telefon anda dan majikan anda disulitkan oleh Facebook untuk melindungi privasi anda, tetapi itu tidak menghalang Facebook daripada menjual data tersebut secara pukal kepada pengiklan dan syarikat lain yang menggunakan data tersebut untuk menyasarkan dan menjejaki anda dan penduduk secara amnya.

Memandangkan Facebook mendapat keuntungan daripada perkongsian data pengguna, kami tidak semestinya menyerahkan kepada syarikat untuk memastikan perkara itu selamat seperti yang kami mahu. Oleh itu, amalan yang baik untuk menyelami tetapan sekali-sekala dan membersihkan rumah. Berikut ialah cara untuk mengawal cara apl Facebook menggunakan data anda.

Cara mencari dan mengawal apl yang menjejaki anda di Facebook

Terdapat dua cara anda boleh mengakses akaun Facebook anda, dengan hanya sedikit perbezaan dalam kaedah, tetapi kami akan menggariskan kedua-dua langkah demi langkah di bawah:

Cara mencari dan menghentikan apl Facebook menjejaki anda pada desktop/pelayar web:

 1. Mula-mula, pergi ke simbol anak panah di bahagian atas sebelah kanan halaman Facebook anda.
 2. Pilih Tetapan daripada menu lungsur turun
 3. Sebaik sahaja anda berada dalam tetapan, pilih Apl (sepatutnya di sebelah kiri)
 4. Dalam Log masuk dengan Facebook, anda akan melihat apl menjejaki anda
 5. Tekan tunjukkan semua untuk melihat senarai penuh (saya ada 47!)
 6. Tuding pada apl untuk melihat pilihan anda—anda boleh mengedit kebenaran apl atau mengalih keluarnya sepenuhnya
 7. Jika anda menatal ke bawah dan meneroka bahagian Tetapan > Apl, anda akan menemui lebih banyak pilihan. Anda boleh menetapkan Facebook untuk log masuk dan bermain permainan tanpa nama, contohnya.
 8. Ini penting: pilih Apl Lain Gunakan untuk mengehadkan maklumat yang apl rakan anda boleh dapatkan kepada anda.
facebookdesktop

Kemungkinan anda tidak akan mengenali apl yang menjejaki anda. / © NextPit (tangkapan skrin)

Jika anda menggunakan apl mudah alih Facebook:

 1. Buka apl, ketik simbol 3 bar di bahagian atas sebelah kanan
 2. Tatal ke bawah ke Tetapan Akaun, bukanya
 3. Pilih Apl
 4. Ketik Log masuk dengan Facebook untuk melihat senarai apl
 5. Pilih setiap apl secara individu untuk mengedit tetapan—terdapat pilihan Alih Keluar Apl betul-betul di bahagian bawah
 6. Ketik Apl yang digunakan orang lain untuk mengawal perkara yang boleh dilihat oleh apl kenalan anda tentang anda
 7. Ketik Platform untuk mengawal pemberitahuan dan log masuk ke permainan dengan Facebook
facebook

Cara mengakses apl ini pada mudah alih. / © NextPit (tangkapan skrin)

Maju kehadapan

Jika anda telah menggunakan Facebook untuk beberapa lama, atau sangat aktif, anda mungkin terkejut dengan apl yang mempunyai kebenaran untuk menjejaki anda. Saya telah mempunyai akaun Facebook selama lebih sedekad, dan melihat bahawa permainan dan kuiz yang nampaknya tidak berbahaya yang diklik pada masa yang lebih tidak bersalah masih mempunyai akses kepada data saya!

 • Masih tidak berasa gembira dengan Facebook? Begini cara untuk memadamkan akaun anda secara kekal
 • Mengapa privasi penting kepada semua orang (dan bukan sahaja mereka yang telah melakukan sesuatu yang salah)

Melangkah ke hadapan, berhati-hati terhadap sebarang apl, permainan atau kuiz yang dikongsi oleh rakan. Mungkin tidak berbaloi untuk beberapa saat untuk berseronok mengetahui watak TV anda, penampilan anda dalam 20 tahun dan perkara karut lain. Jika anda benar-benar mesti menyertainya, maka anda boleh memperhalusi tetapan anda untuk mengehadkan perkongsian data.

Pernahkah anda menggunakan kaedah ini untuk menjadikan data anda lebih selamat? Adakah anda terkejut dengan apa yang anda temui?