Bagaimana untuk melihat foto yang dikongsi dalam iMessage pada iPhone dan iPad

21
Lihat foto yang dikongsi dalam iMessage pada iPhone dan iPad

Salah satu perkara terbaik tentang menghantar mesej teks kepada rakan dan keluarga ialah keupayaan untuk berkongsi foto. Tetapi apakah yang berlaku kepada foto tersebut dalam seminggu, sebulan atau lebih lama? Apabila anda ingin melawat semula foto yang anda terima atau hantar kepada seseorang, di manakah anda melihat? Kami akan membimbing anda melalui cara melihat foto yang dikongsi dalam iMessage pada iPhone dan iPad anda.

Bagaimana untuk mendayakan perkongsian automatik untuk Foto pada iPhone

Dengan mendayakan ciri Dikongsi dengan Anda, anda boleh melihat gambar yang anda kongsi dalam Mesej terus dalam apl Foto pada iPhone anda. Ya, mereka secara automatik muncul di sana dan juga dalam bahagian mereka sendiri.

Dayakan perkongsian automatik untuk foto dalam apl Messages

 1. Buka apl Tetapan → Pilih Mesej.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Dikongsi dengan Anda.
 3. Hidupkan Perkongsian Automatik.

  Togol pada Perkongsian Automatik daripada Kongsi dengan Anda

 4. Dalam senarai apl di bawah, togol pada Foto serta mana-mana yang lain yang anda mahukan.
 5. Ketik anak panah di bahagian atas sebelah kiri untuk keluar.

  Togol pada Foto

Nota PENTING:

 • Jika anda memadamkan perbualan dalam Mesej, foto dan video dalam bahagian Dikongsi dengan Anda dalam Foto dan dalam Pustaka anda (diterangkan di bawah) juga akan dipadamkan – walaupun dengan ciri didayakan.
 • Untuk mengelakkan perkara ini, pastikan anda menyimpan foto atau video daripada Messages ke Pustaka anda sebelum memadamkan perbualan.

Dayakan Dikongsi dengan Anda untuk kenalan individu

Bersama-sama dengan tetapan Perkongsian Automatik menyeluruh yang diterangkan di atas ialah tetapan yang serupa untuk kenalan individu. Ini membolehkan anda menggunakan ciri ini untuk semua orang kecuali mereka yang anda matikan ciri tersebut.

Selain itu, jika anda percaya anda sepatutnya melihat foto daripada kenalan tertentu tetapi tidak, anda boleh menyemak sama ada ciri itu tidak dilumpuhkan pada peringkat individu ini.

 1. Buka apl Mesej → Pilih perbualan dengan kenalan anda.
 2. Ketik nama kenalan anda di bahagian atas untuk memaparkan butiran mereka.
 3. Tatal ke bawah sedikit dan togol pada Tunjukkan dalam Dikongsi dengan Anda untuk memastikan anda melihat gambar kongsi kenalan itu dalam apl Foto. Pastikan togol berwarna hijau.
  • Untuk mematikannya untuk kenalan tertentu itu, lumpuhkan togol (kelabu).
 4. Ketik Selesai di bahagian atas untuk keluar dari butiran hubungan dan kembali ke perbualan dalam Mesej.

  Toogle pada Tunjukkan dalam Dikongsi dengan Anda dan ketik Selesai

Cara melihat imej yang dikongsi dalam apl Foto pada iPhone

Sebaik sahaja anda menghidupkan ciri Perkongsian Automatik, anda boleh melihat foto yang dihantar oleh kenalan anda kepada anda dalam Mesej dengan melawati apl Foto.

 1. Buka apl Foto pada iPhone atau iPad anda.
 2. Pergi ke tab Untuk Anda → Bergerak ke bawah skrin sehingga anda melihat Dikongsi dengan Anda.
 3. Anda akan menemui hanya segelintir foto di sini tetapi hanya boleh ketik Lihat Semua untuk melihat semua gambar dalam iMessage.

  Lihat imej kongsi dalam apl Foto

Lakukan lebih banyak lagi dengan gambar yang dikongsi dalam apl Foto

Sebaik sahaja anda mengakses gambar yang dikongsi dengan anda dalam apl Foto, anda boleh melakukan lebih daripada sekadar melihatnya. Lihat petua ini untuk foto yang hebat itu.

 • Salin, kongsi atau tambahkannya pada album: Tekan lama foto untuk menyalin, berkongsi, menunjukkannya dalam Semua Foto (tab Perpustakaan) atau menambahkannya pada salah satu album anda.

  Salin, kongsi atau tambahkannya pada album

 • Lihat mesej teks asal: Pilih foto untuk melihatnya dalam paparan yang lebih besar. Anda akan melihat kenalan yang berkongsi foto dengan anda dipaparkan di bahagian atas. Ketik nama mereka dan anda akan pergi terus ke perbualan tempat foto itu mula-mula dikongsi dalam apl Messages.

  Lihat mesej teks asal

 • Simpan atau hantar foto: Buka foto dalam paparan yang lebih besar untuk menyimpannya, buat tayangan slaid dengannya atau ambil tindakan dengan Helaian Kongsi anda.

 • Lihat foto yang dikongsi dalam Pustaka anda: Lihat gambar yang dikongsi dengan anda dalam Semua Foto dengan mencari ikon gelembung sembang di penjuru kiri sebelah bawah.

  Simpan atau hantar foto dan Lihat foto kongsi dalam Pustaka anda

Cara melihat foto yang dikongsi dalam apl Messages

Bersama-sama dengan melihat gambar yang dikongsi dengan anda dalam apl Foto, anda boleh melihatnya dalam Mesej. Selain itu, apl Messages ialah tempat anda akan menemui foto yang telah anda hantar kepada orang lain.

 1. Buka apl Mesej → Pilih perbualan dengan kenalan anda.
 2. Ketik nama kenalan anda di bahagian atas untuk memaparkan butiran mereka.
 3. Tatal ke bawah ke bahagian Foto.
  • Anda akan melihat foto terbaharu yang dikongsi dalam perbualan dan boleh mengetik Lihat Semua untuk melihat semua foto yang dihantar dalam iMessage.
 4. Jika anda memilih Lihat Semua, anda kemudian boleh menapis gambar menggunakan tab di bahagian atas untuk Semua, Foto dan Tangkapan Skrin.
 5. Ketik Selesai apabila anda selesai melihat foto.

  Lihat foto yang dikongsi dalam apl Messages

Lakukan lebih banyak lagi dengan gambar yang dikongsi dalam apl Messages

Seperti dalam apl Foto, anda boleh melakukan lebih daripada sekadar melihat gambar yang dikongsi dalam Mesej.

 • Simpan atau padam secara pukal: Selepas anda mengetik Lihat Semua untuk melihat semua foto yang dikongsi dalam perbualan, anda boleh menyimpan atau memadamkan beberapa foto sekaligus. Ketik Pilih di bahagian atas sebelah kanan, pilih foto dan pilih sama ada Simpan atau Padam di bahagian bawah.

 • Salin, kongsi atau simpan foto: Tekan lama foto untuk menyalin, berkongsi atau menyimpannya ke Foto. Perhatikan bahawa anda juga mempunyai pilihan Padam jika perlu.

 • Simpan, cetak atau tandakan foto: Pilih foto untuk melihatnya dalam paparan yang lebih besar. Gunakan anak panah di bahagian atas untuk menyimpan, berkongsi atau mencetaknya. Ketik butang Kongsi di bahagian bawah sebelah kiri untuk mengakses Helaian Kongsi anda. Atau, gunakan butang Penanda di bahagian bawah sebelah kanan untuk menganotasi foto.

  Gambar yang dikongsi dalam apl Messages

Soalan Lazim

Bagaimana untuk mencari dalam iMessage?

Apabila anda ingin mencari sesuatu yang khusus dalam apl Messages, anda boleh melakukan carian. Pada skrin utama Semua Mesej, leret ke bawah sedikit untuk memaparkan kotak Carian di bahagian atas. Pop dalam istilah carian anda dan anda akan melihat hasil daripada setiap perbualan yang berkaitan dengan istilah itu, termasuk teks, foto, pautan atau item lain.

Adakah foto iMessage disimpan?

Walaupun dengan ciri Perkongsian Automatik didayakan, seperti yang dijelaskan di sini, foto dan video yang anda terima dalam Messages tidak disimpan secara lalai. Jika anda memadamkan perbualan, foto akan disertakan bersamanya. Anda boleh menyemak cara kami untuk menyimpan foto daripada Messages ke iPhone atau iPad anda untuk memegang gambar penting tersebut.

Cari foto kongsi dengan pantas!

Sama ada foto yang anda mahu lihat berulang kali, imej yang anda cuba jejak untuk rujukan, atau gambar yang anda ingin kongsi semula dengan orang lain, anda kini tahu tempat untuk mencari foto yang dikongsi dengan anda daripada Messages. Dan anda boleh menggunakan petua kami untuk melakukan lebih banyak lagi dengan gambar tersebut!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan apl Messages: Panduan terbaik!

 • iMessage tidak berfungsi pada Mac? Bagaimana untuk memperbaikinya!
 • Cara Mematikan Resit Baca pada iPhone untuk iMessage

Profil Pengarang


Sandy

laman web

Dengan BS dalam Teknologi Maklumat, Sandy bekerja selama bertahun-tahun dalam industri IT sebagai Pengurus Projek, Pengurus Jabatan dan Ketua PMO. Dia mahu membantu orang lain mengetahui cara teknologi boleh memperkayakan perniagaan dan kehidupan peribadi serta telah berkongsi cadangan dan caranya merentas beribu-ribu artikel.