Bagaimana untuk melihat sama ada Cambridge Analytica merebut data Facebook anda

101
Nyahpasang apl Facebook AndroidPIT
© NextPit

Facebook dan Cambridge Analytica. Itulah yang kita semua marah sekarang. Atau mungkin yang lebih sinis di kalangan kita hanya melelapkan mata. Sama ada cara, tidakkah anda sedikit ingin tahu sama ada Cambridge Analytica mengakses data Facebook peribadi anda? Tidak lama lagi kita akan dapat mengetahui diri kita sendiri. Ini caranya.

  • Mengapa menjadi kegilaan untuk mempercayai Facebook pada masa hadapan
  • Facebook telah pergi terlalu jauh, sudah tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menyelamatkan reputasinya dan memenangi semula kepercayaan pengguna, Facebook akan membenarkan pengguna menyemak sama ada data mereka telah dituai oleh Cambridge Analytica. Inisiatif ini bermula pada hari Isnin, tetapi hanya dilancarkan secara beransur-ansur, jadi jangan risau jika anda belum melihatnya lagi.

Pengguna Facebook tidak lama lagi akan melihat mesej di bahagian atas Suapan Berita, bertajuk “Melindungi Maklumat Anda”. Kandungan mesej akan berbeza bergantung pada sama ada pengguna terjejas secara langsung oleh penuaian data Cambridge Analytica atau tidak.

Jika anda atau salah seorang rakan anda menggunakan apl Alexander Kogan—yang dipanggil “This Is Your Digital Life”—anda akan melihat mesej khusus berkenaan Cambridge Analytica.

“Kami telah mengharamkan laman web ‘This Is Your Digital Life,’ yang mana salah seorang rakan anda menggunakan Facebook untuk log masuk,” bunyi mesej itu. “Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang berlaku dan cara anda boleh mengalih keluar apl dan tapak web lain pada bila-bila masa jika anda tidak mahu mereka mempunyai akses kepada maklumat Facebook anda lagi.”

Mereka yang tidak terjejas sebaliknya akan mendapat pautan terus ke tetapan privasi Apl dan Tapak Web Facebook, di mana mereka boleh melihat apl yang mempunyai akses kepada data mereka dan pilihan untuk mengalih keluarnya.

facebookcawarning

Dua mesej yang anda akan lihat di Facebook. / © Facebook

Fungsi baharu ini dilancarkan pada masa yang sama Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg bersedia untuk memberi keterangan di hadapan Kongres mengenai Cambridge Analytica. Semasa bos Facebook bersedia untuk mempertahankan syarikatnya di hadapan kerajaan AS, rangkaian sosial itu juga berebut untuk meyakinkan penggunanya dengan mengolah semula dasar privasi dan tetapannya, serta mengaudit apl pihak ketiga di tapak.

Apakah maksudnya jika saya mendapat amaran Cambridge Analytica?

Kembali pada tahun 2013, Aleksandr Kogan, seorang penyelidik Universiti Cambridge, mereka bentuk aplikasi kuiz personaliti yang dipanggil “Ini adalah Kehidupan Digital Anda,” yang mengumpulkan maklumat peribadi kira-kira 300,000 pengguna.

  • Bagaimana untuk melihat apl yang menjejaki anda di Facebook dan menghentikannya
  • Mengapa Mark Zuckerberg tidak akan menyelesaikan masalah dengan Facebook

Struktur Facebook membenarkan apl itu mengakses data daripada rakan pengambil kuiz (dengan jumlah kira-kira 87 juta) tanpa kebenaran mereka, dan kemudian berkongsi maklumat dengan Cambridge Analytica. Firma analisis data itu kemudian menggunakan data itu untuk membantu kempen Trump semasa pilihan raya presiden 2016.

  • Bagaimana untuk menyimpan data anda dan memadam akaun Facebook anda secara kekal

Alat baharu Facebook akan membolehkan anda melihat sendiri sama ada maklumat peribadi anda telah digunakan dalam usaha ini. Walaupun perasaan peribadi anda tentang perkara itu mungkin berbeza-beza, cukup ramai pengguna yang marah dengan perkara ini bahawa tindak balas telah mendapat momentum, menggesa orang ramai untuk #DeleteFacebook.

Adakah anda telah menerima pemberitahuan ini? Apakah perasaan anda tentang percubaan Facebook untuk ketelusan?